Ste vedeli, da boste končno lahko primerjali različne sesalnike in tako zares izbrali najboljšega zase?

Od septembra 2014 se na trgu sesalnikov, po vzoru hladilnih naprav, pojavlja nova energijska nalepka, ki bo olajšala primerjavo in nakup tovrstnih naprav. Evropska unija je namreč predstavila dve novi direktivi, ki bosta znatno vplivali na nakupni proces in odločitev pri iskanju novega sesalnika.  

1. Kaj se bo spremenilo?Nove energijske nalepke sesalnikov.

Od septembra 2014 mora biti vsak sesalnik, ki bo vključen na trg znotraj Evropske unije, opremljen z natisnjeno nalepko, ki mora biti nameščena na zunanjem delu aparata oziroma obešena na aparat, ko je ta razstavljen na prodajnih mestih. Prodajalec je odgovoren za zagotovitev, da ima vsak model na prodajenm mestu energijsko nalepko pritrjeno tako, da je vsem potencialnim kupcem jasno vidna.

2. Za katere sesalnike velja nova evropska direktiva?

Vsi klasični električni (z vrečo ali posodo) in pokončni električni sesalniki bodo morali biti po septembru 2014, opremljeni z novo energijsko nalepko. 

Sesalniki za mokro ter mokro in suho sesanja, robotski sesalniki in industrijski sesalniki, sesalniki s centralnim upravljanjem, baterijski sesalniki, sesalniki za poliranje tal in sesalniki za zunanjo uporabo imajo posebne lastnosti, zato so opravičeni potrebe po ekološkem dizajnu ter energijski nalepki

3. Kaj mora biti navedeno na novi energijski nalepki in kako naj se orientiram med nakupom?

Na energijski nalepki so navedeni razred energijske učinkovitosti (na vrhu nalepke, označeno s puščicami) in 5 dodatnih kazalnikov zmogljivosti (spodnji del nalepke). Vrednosti teh kazalnikov so izmerjene s standardiziranimi preizkusnimi načini, ki jih uporabljajo vsa podjetja v panogi.

Nova energijska nalepka sesalnikov.

Vir: Bosch Slovenija                                                                                                                                                            Klikni za ogled večje slike.

 

4. Bodo torej po novem sesalniki manj zmogljivi?

Ne, oziroma ravno nasprotno. V skladu z zahtevami EU glede ekološkega dizajna, lahko proizvajalci od 1. septembra 2014 dalje umestijo na trg le še sesalnike z močjo motorja do 1600 W in letno porabo energije nižja od 62 kWh. Pri učinkovitosti čiščenja so določene minimalne vrednosti. Učinkovitost sesanja na preprogi, izmerjen v odstotku posesanega prahu s standardizirane testne preproge.

  • Odstotek posesanega prahu opisuje količino prahu, ki se odstrani s preproge, izmerjeno pri prazni vrečki oziroma posodi.
  • Ta vrednost predstavlja največji izziv. Danes najboljši aparati dosegajo razred C.
  • Višji odstotek posesanega prahu privede od osnovnih rezultatov čiščenja površine do temeljitih rezultatov globinskega čiščenja. Stopnja emisije prahu prikazuje, kako čist je izpušni zrak, izmerjen s številom delcev v izpušnem zraku, ki zapusti aparat. Na to vplivajo predvsem tip in kakovost izpušnega filtra ter kakovost zatesnitve aparata.

 

Razredi učinkovitosti čiščenja.

5. Na kaj naj bom torej pozoren, pri nakupu novega sesalnika?

 

Predvsem je v prvi vrsti pomembno, da se zavedate za kaj boste sesalnik potrebovali. Za osnovno čiščenje stanovanje oziroma hiše so klasični električni ali pokončni sesalniki seveda več kot dovolj zmogljivi, da se spopadejo z vsako nalogo. Nova energijska nalepka vam bo torej omogočala, da boste različne proizvajalce sesalnikov med seboj bolj enostavno primerjali – porabo električne energije, zmogljivost sesanja prek enotnih testov, glasnost sesalnika, stopnje emisij prahu in učinkovitosti sesanja na preprogi in trdih tleh. 

Seveda bo v začetku še nekaj nejasnosti in bolj podrobnega raziskovanja pri primerjavah različnih modelov in proizvajalcev. Vendar pa je nalepka energetske učinkovitosti zagotovo kakovosten korak k še večji transparentnosti, primerjavah in boljšim nakupnim odločitvam v prihodnje. 

V videu si lahko tudi grafično ogledate kakšne spremembe prinaša nova energijska nalepka.

 

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori