Ne zapravljajte denarja za draga sredstva za odstranjevanje ob enem pa bodite še ekološko ozaveščeni.

Vsak izmed nas se je že srečal s tako trdovratnim madežem, da ta ni in ni hotel z oblačila oziroma tkanine. Toda ali ste vedeli, da je bistvo odstranjevanja madežev hitrost!

Čeprav sodobni pralni stroji zmorejo skoraj vse, pri trdovratnih madežih potrebujejo malo pomoči: madeže je potrebno odstraniti hitro, a previdno. Hitreje se jih boste lotili, večje so vaše možnosti za uspeh. Če se držite naslednjih šestih korakov, vaša oblačila nikoli več ne bodo poznala besede trdovraten madež.

  • Učinek sredstva vedno najprej preizkusite na skritem mestu.
  • Pod madež vedno položite vpojno krpo.
  • Madež obdelujte s svetlim blagom.
  • Nikoli ne drgnite grobo, ampak madež popivnajte, dokler ne izgine ali z občutkom na rahlo podrgnite ob tkanino ali mehko gobico.
  • Pred pranjem vse ostanke sperite s toplo vodo.
  • Po odstranjevanju madeža perilo operite z negovalnim programom, ki je prijazen do oblačil (npr. CareCollection pri pralnih strojih Miele).

Ste vedeli, da nekateri pralni stroji vključujejo seznam kar 23-ih vrst madežev, s katerega lahko hkrati izberete 3 vrste madežev, ki jih želite odstraniti z oblačil. Pralni stroj nato samodejno izbere ustrezen potek programa in odstrani madeže. Dober primer pametnega pralnega stroja je proizvajalec Miele, katerega določeni pralni stroji imajo vgrajeno posebno funkcijo. Na prikazovalniku se izpiše poseben nasvet za odstranjevanje madežev, na primer: priporočilo za predhodno obdelavo perila s soljo za odstranjevanje madežev.

Obstajajo pa tudi takšni pralni stroji, ki ponujajo odstranjevalne programe za 7 vrst madežev. Na postopek pranja pa nato med njim izberete enega. Program pranja se nato ustrezno prilagodi izbranemu madežu in ga seveda odstrani.

Kaj pa v praksi?

Rdeče vino bo iz tkanin pregnala soda bikarkobna.

Oglejte si nekaj nasvetov za odstranjevanje madežev, ki v splošnem veljajo za najbolj trdovratne.

Rdeče vino

Na madež rdečega vina na tkanini nanesite debel sloj sode bikarbone pomešane z vodo. Pustite nekaj ur, da soda opravi svoje delo, nato sperite z vodo in oblačilo operite tako kot običajno. Madeža po pranju ne bo več.

Madeži trave

Sicer malce bolj zamuden, a še kako efektivnega procesa odstranjevanja madežev trave, se lotite z odsluženo zobno ščetko in pasto za zobe. Ne gelom! Pasto. Enostavno nanestite malce zobne paste na mesto madeža, zobno ščetko sperite pod vodo in v nežnih krožnih gibih pričnite z drgnenjem ščetke po madežu. Ko zaključite mesto sperite z vodo in oblačilo običajno operite v pralnem stroju. Voila.

Gobica z mehkopeno in deododranta ne bo več na vaših oblačilih.

Kri

Madeže (zasušene) krvi boste najbolj enostavno odstranili tako, da mesto madeža zmočite z vodo in nanj posujete običajno kuhinjsko sol. Oblačilo/tkanino zatem prepognite po sredini madeža in nežno drgnite strani eno ob drugo. Ko se sol raztopi in celotna izgine, oblačilo enostanov operite povsem enako kot običajno.

Deodorant

Perspiranti in deodoranti lahko predvsem na temnih oblačilih pustijo blede madeže. Da bi se jih rešili, enostavno uporabite gobico z mehko peno (lahko tisto za pomivanje posode ali zaščitno zvočno peno ipd.) ter z njo nežno gladite mesto, kjer se nahajajo madeži deodoranta.

Oljni madeži

Če na vašo najljubšo Michael Kors torbico po nesreči zaide olje, ki se zaje globoko v tkanine, mesto madeža posujte z otroškim pudrom in ga čez noč pustite na madežu. Če se madež po eni noči ne odstrani, postopek ponovite še enkrat in madež bo zagotovo izginil.

Ličila

Ličila na oblačilih in predvsem ovratnikih enostavno odstranite s peno za britje in nežno krpo.

Rjavkasti madeži na ovratnikih srajc

Ovratniki srajc zelo hitro porjavijo, težje pa je iz njih to umazanijo tudi spraviti. A če se držite povsem enostavnega načina, bodo vaši ovratniki zopet sijali kot novi. Na ovratnik nanesite plast običajnega šampona za lase (tudi tisti brezplačni iz hotelskih sob bo deloval) in ovratnik temeljito zdrgnite, da vtrete ves šampon. Ovratnik zatem sperite in povsem običajno operite v pralnem stroju. Čarovnija je uspela.

Madeži črnilaČrnilo iz srajce odstranite kar z alkoholom ali mlekom!

Če na vaše oblačilo po nesreči zaide črnilo, se ga lahko lotite kar s čistim alkoholom in čisto belo krpo. Alkohol nanesite na mesto črnila in čistite s  krpo, ki bo na sebe vezala črnilo. Še starejša metoda, ki so se jo posluževali včasih (in je sami nismo preverili)  pravi, da lahko črnilo odstranite z mehko gobico, na katero zlijete malce mleka in očistite mesto črnila.

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Izdelki

Odgovori