Resnična učinkovitost sesalnika je merjena glede na pobiranje prahu.

Veliko ljudi misli, da je večja moč sesalnika enaka dobri učinkovitosti čiščenja. Vendar je resnica, da samo velika moč ni dovolj za učinkovitost čiščenja. Vsi bi radi kakršno koli površino posesali čim bolj učinkovito in temeljito. Zato je učinkovitost sesanja eden izmed najpomembnejših kriterijev pri izbiri pravega sesalnika.

Dovod moči, merjen v vatih (W), pove več o količini elektrike, ki bo porabljena, kot o učinkovitosti čiščenja. Razmišljanje o tem, da bo večji dovod moči prispeval h boljšemu čiščenju, je kot ocenjevanje hitrosti avta po porabi goriva.

Kako se pobira prah?

Učinkovito pobiranje prahu je odvisno od ustvarjanje zadostne moči sesanja. To je optimalne kombinacije vakuuma (praznega prostora, iz katerega je odstranjen zrak) in pretoka zraka z visoko hitrostjo zraka okoli delcev, ki jih je potrebno posesati. Učinkovit motor je osnova za ustvarjanje visokega pretoka zraka in močnega vakuuma.

Pretok zraka ustvari razlike v pritisku – zrak se bo premikal od področja z visokim pritiskom do področja z nizkim. Ventilator bo ustvaril področje z nizkim pritiskom spredaj in zrak bo potisnil prah skozi sesalnik. Enostavno povedano, pritisk in pretok zraka ustvarita hitrost zraka, ki zrahlja in dvigne delce prahu iz tal. Sam sesalnik ne pobira prahu, saj potrebuje hitrost zraka, da premakne delce.

Sestavni deli sesalnika

Za boljše razumevanje, kako deluje sesalnika, si poglejmo sestavne dele.

Krtača: Krtača je najbolj kompleksen del sesalnika in veliko truda gre v učinkovito izdelavo krtač. Vse to zaradi tega, ker je učinkovito pobiranje prahu odvisno od krtače.

Cevi: Obe cevi (teleskopska, trda cev in gumijasta, mehka cev) igrata ključno vlogo pri učinkovitosti in ergonomičnosti sesalnika. Pri sesanju si želimo najmanjše možne izgube pritiska skozi sistem. Zato morata biti obe cevi aerodinamično oblikovani, da se zmanjša izguba pritiska. Konec koncev, prah potuje s hitrostjo 180 km/h skozi cev.

Ločitveni/filtrirni sistem: Tukaj se delci prahu ločijo od zraka. To se lahko doseže skozi filtracijo, kot sta recimo vrečka in filter, ali skozi ciklonsko ločitev. Slednja je pogostokrat uporabljena v sesalnikih brez vrečke in loči prašne delce od zraka tako da vrti zrak v ciklonu, zaradi česar prisili zrak proti steni ciklona. Ko se zrak hitro obrača na dnu ciklona, se prašni delci potisnejo v posodo za prah.

Motor in ventilator: Ta dva dela sta srce sesalnika. Pravzaprav, vakuum, ki ga lahko ustvari motor in ventilator sesalnika sta dovolj močna, da bi dvignila avto. Kombinacija visokega pretoka zraka in močnega vakuuma, ustvari dobro sesalno moč, ki omogoči optimalno hitrost zraka skozi sistem, da se zrahlja, prestavi in loči prah.

Ključno je, da si zapomnite, da je sesalnik odvisen od vseh svojih delov za učinkovito delovanje.

Dober sesalnik je torej tisti, ki ima zmogljiv motor, zatesnjen celotni sistem, krtačo, ki ustvari ravno pravo hitrost zraka okoli prašnih delcev, aerodinamično oblikovane cevi z najmanjšo možno izgubo pritiska. In na koncu, potrebujete še ločitveni/filtrirni sistem, ki lahko odstrani prah iz zraka z karseda malo izgubo pritiska.

Sesalnik ni kot hladilnik, ki deluje ves čas, ali pomivalni stroj, ki ga pogosto uporabljamo. Je naprava, ki jo uporabljamo enkrat tedensko in od katere pričakujemo delovanje, ki zagotavlja res čista tla in zrak. Sesalnik mora biti prepoznan kot dober od uporabnika in na testiranjih.

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Izdelki

Odgovori