Kakovostni palični mešalniki so na voljo že po dokaj nizkih cenah, pri čemer pa je izbira med modeli, blagovnimi znamkami, barvnimi kombinacijami ter zmogljivostmi mešanja velika.

Na tržišču je mnogo kuhinjskih pripomočkov, ki obljubljajo hitro in preprosto uporabo ter zagotavljajo preizkušanje novih receptov in pripravo jedi brez napora. Eden takšnih je palični mešalnik, ki pa ga kljub njegovim kvalitetam pogostokrat prezremo. Medtem, ko ga tisti, ki ga še ne poznajo, podcenjujejo, ga tisti, ki ga pri kuhanju že uporabljajo, hvalijo zaradi vsestranske uporabe, hitrosti in širokih možnosti priprave jedi za najdražje.

Prednosti paličnega mešalnika

S svojo majhno, držalu podobno obliko, lahko palični mešalnik preprosto vstavite v katerokoli posodo in tudi shranite v kuhinjski omari. Ko boste naslednjič želeli hitro pripraviti okusno kremno juho ali zdrav sadni napitek, posezite po paličnem mešalniku in 1, 2, 3, zdrav obrok bo na mizi.

Ta izdelek je zelo preprosto zasnovan, saj je sestavljen iz držala na električni pogon z majhnim varovanim vrtljivim rezilom na eni strani ter s stikalom za vklop/izklop na drugi. Novejši palični mešalniki tipa 2-v-1 imajo v kompletu priložene tudi razne nastavke, na primer za mešanje, stepanje, sekljanje, tlačenje in podobno.

Ko ga boste prvič preizkusili pri pripravi naslednjih jedi, si kuhanja brez njega ne boste znali več predstavljati:Kako pripravimo domačo majonezo?

 • Priprava otroške hrane,
 • Stepanje smetane,
 • Stepanje jajc,
 • Pasiranje sadja in zelenjave,
 • Priprava pesta, humusa, zeliščnih in drugih vrst omak.
 • Priprava smoothijev in milkshakov;
 • Priprava solatnih prelivov,
 • Priprava domače majoneze, holandske omake ali gorčice.

Največja prednost paličnega mešalnika je možnost uporabe kar neposredno v posodi za kuhanje. S tem vam ne bo treba prenašati sestavin iz ene posode v drugo. Večina paličnih mešalnikov ima odstranljiv spodnji del, ki ga lahko sperete pod tekočo vodo ali očistite v stroju za pomivanje. Zaradi svoje oblike je palični mešalnik izredno preprost za shranjevanje, saj ga lahko pospravite v predal, kuhinjsko omaro, obesite na steno, priročno pa ga lahko celo vzamete na pot. Negativnih lastnosti palični mešalniki nimajo, mogoče le to, da se bo na vaših ostalih kuhinjskih pripomočkih po njegovi uporabi pričel nabirati prah.

Enostavna priprava bučne juhe

Priprava okusne omake za meso in ribe.

Na kaj bodite pozorni pri nakupu paličnega mešalnika?

Najboljši palični mešalniki so preprosti za uporabo ravno zaradi dolgega omrežnega kabla, ki omogoča uporabo pripomočka kjerkoli v kuhinji. Obstajajo tudi brezžični, vendar je običajno moč in zmogljivost teh nižja. Palični mešalnik naj bo preprost za čiščenje, najbolje je, če ima odstranljiv spodnji del rezila. Izberite tistega z rezilom iz nerjavečega jekla, z dvojnim delovanjem za rezanje navpično in povprek. Boljši modeli paličnih mešalnikov imajo rezila s prevleko iz titana, ki je 6-krat trši od jekla in ohranja ostrino dlje časa.

Dober palični mešalnik odlikujeta predvsem njegova moč in hitrost, saj je od njiju odvisno, kako preprosto in hitro bo hrana pripravljena. Moč paličnega mešalnika si izberite na podlagi vašega namena uporabe (mešanje trdega ali mehkega sadja in zelenjave). V primeru, da boste palični mešalnik uporabljali za pasiranje močneje obarvanih sestavin, raje izberite tistega, ki ima nastavek iz nerjavečega jekla, kajti plastični deli se lahko hitro obarvajo in bo sijočo belo po pasiranju bučne juhe zamenjala sijoče oranžna.

Za varno in lažjo uporabo pa je pomembna ergonomična oblika držala ter teža izdelka, saj ga boste med delom držali v rokah.

V zadnjem času se je razširila ponudba paličnih mešalnikov, ki imajo več funkcij, in omogočajo mešanje, sekljanje, rezanje, strganje, gnetenje ter stepanje. Razpon različnih funkcij je odvisen od priloženih nastavkov. Običajno je kompletu s paličnim mešalnikom priložena tudi posebna posoda za mešanje, s katero bo priprava napitkov in omak še lažja.

Kako uporabljati palični mešalnik?

Pred prvo uporabo paličnega mešalnika preverite priložena navodila za uporabo, predvsem prve korake, nasvete za varno uporabo in večjo učinkovitost. Palični mešalnik deluje tako, da ga položite v želene sestavine z rezilom pod njimi, saj boste s tem preprečili škropljenje. Priporočljivo je, da sestavine pred pričetkom narežete na manjše kose. Škropljenje lahko zmanjšate že z nakupom paličnega mešalnika, ki ima na spodnjem delu posebno valovito obliko za preprečevanje nereda pri mešanju.

Palični mešalnik držite z eno roko, s katero tudi regulirate stikalo za vklop/izklop ter želeno dolžino delovanja. Aparat z eno roko vodite skozi sestavine z gibi krožno/gor/dol, z drugo roko pa držite posodo, da ne drsi naokrog. Po zaključenem mešanju palični mešalnik očistite tako, da previdno odstranite ostanke sestavin z rezil (mešalnik naj takrat ne bo priključen v omrežje) ter spodnji del sperete pod tekočo vodo ali ga umijete v stroju za pomivanje.

Priprava bučne juhe

Recept za okusno bučno juho (sestavine za 4 osebe)

Priprava bučne juhe

 • 1 kg buče hokaido
 • 2 žlici olja
 • 1 čebula
 • 3 stroki česna
 • 2 dl sladke smetane za kuhanje
 • sol, poper, mlet muškatni orešček, cimet

Priprava

Čebulo olupite, narežite na kose in popražite na olju. Dodajte na drobno nasekljan česen. Oboje pražite tako dolgo, da postekleni. Dodajte cimet, sol, poper in muškatni orešček, da se okusi lepo razvijejo. Bučo medtem olupite, izdolbite ter narežite na kose. Dodajte ji čebulo, na kratko popražite ter zalijte z vodo tako, da bodo vse sestavine pod njeno gladino. Pustite vreti toliko časa, da se buča zmehča (10-15 minut). Sestavine in vodo, v kateri so se kuhale, s paličnim mešalnikom spasirajte do gladkega. Po potrebi dodajte začimbe in sladko smetano za kuhanje ter še enkrat na kratko premešajte.
In zdrava, domača kremna juha je pripravljena. Dober tek!

Vir: Philips Slovenija

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori