Apple je predstavil novo različico mobilnega operacijskega sistema iOS 7! Preberite si o novostih, ki jih ponuja.

Apple iOS7 logoApple je 10. junija 2013 za razvijalce predstavil beta različico mobilnega operacijskega sistema iOS 7. In če za številko 7 velja, da naj bi bila pravljična in čarobna številka, si v spodnjih vrsticah preberite, kako čaroben in 

magičen je Applov nov operacijski sistem iOS 7. 

 

Predstavitev

Applova konferenca, na kateri predstavljajo novosti, lastnosti in osvežitve svojih produktov, se je zgodila v San Franciscu v Kaliforniji. Konferenca je potekala med 10. in 14. junijem, na njej pa so poleg novega mobilnga operacijskega sitema iOS 7 predstavili še novi MacBook Air, novi Apple operacijski sistem OS X Maverics in Mac Pro. Vsi predstavljeni produkti naj bi luč sveta za uporabnike ugledali jeseni 2013, razen računalnika Mac Pro, ki naj bi na prodajne police prišel do konca leta 2013. 

apple control centerKontrolna plošča

Velika novost iOS 7 operacijskega sistema je kontrolna plošča – Control Center. Podobna bližnjica do najpogostejših aplikacij in nastavitev je na konkurenčnih operacijskih sistemih že dolgo časa znan in uporaben pripomoček. Tokrat ga je uporabil tudi Apple. S potegom prsta od spodaj navzgor (tu se od svojih konkurentov razlikuje) boste tako lahko hitro urejali nastavitve brezžičnega omrežja, svetlost zaslona, glasbene playliste, iz katerekoli aplikacije v napravi. Na primer, v kolikor si boste ogledovali video vsebino in se vam bo slika zdi pretemna, lahko z enim potegom prsta nastavite želeno svetlost. 

Na kontrolni plošči se med drugim nahajajo še bližnjice do fotoaparata, kalkulatorja, štoparice in svetilke. 

Večaplikacijsko upravljanje 

iOS 7 so nadgradili izkušnjo multi aplikacijskega upravljanja – torej, upravljanje večih aplikacij naenkrat. Sistem si ob uporabi zapomnil vaše najbolj pogosto uporabljene aplikacije, s čimer se delovni pomnilnik prilagodi tako, da aktivneje podpira delujoče aplikacije, ter manj časa časa in pomnilnika nameni aplikacijam v ozadju – torej tistim, ki so sicer aktivne, a trenutno niso v uporabi. 

Safari

Ios7

Brskalnik Safari na novem sistemu iOS 7 je precej osvežen in se predstavlja z novim videzom. Zelo je podoben operacijskemu sistemu Chrome, predvsem s sistemom upravljanja in krmarjenja med internetnimi stranmi s pomočjo zavihkov. Integriran je s funkcijo iCloud Keychain in vam bo pomagal upravljati s kopico najrazličnejših gesel. Zavihki so poleg prikaza v treh dimenzijah pooplnoma integrirani s podatki, ki so shranjeni v oblaku – iCloud. Dostop do oblaka je preko ikone, ki je vmeščena direktno v brskalniku, enostaven in hiter. 

AirDrop

AirDrop omogoča uporabnikom Apple naprav enostavno deljenje datotek preko internega omrežja, za kar ne potrebujejo dotika oziroma zelo bližnjega kontakta med napravami. Vendar pa je AirDrop zasnovan le za najnovejše Applove naprave, in sicer deluje na iPhone 5, iPadih 4. generacije, iPadih mini in iPod Touch 5. generacije.

Fotoaparat in kamera

Fotoaparat in kamera sta doživela veliko preobrazbo. Poleg novosti, ki omogoča enostavnejše upravljanje z velikim številom fotografij, lahko Apple uporabniki na iOS 7 ustvarijo skupni foto album. To je album, ki ga lahko ureja, preureja, dopolnjuje in spreminja več uporabnikov hkrati. Poleg fotografij lahko uporabniki izmenjujejo in urejajo tudi skupne video vsebine. 

iOS7-iOS6

iOS v avtomobilu

Apple podobno kot Google prihaja tudi v avtomobilsko industrijo. Podpora za iOS bo implementirana v nove različice avtomobilov Honda, Mercedes, Nissan, Chevy, Kia, Volvo, Acura ter še nekaj avtomobilskih znamk. 

iRadio

Ena večjih novosti je zagotovo nadgradnja aplikacije iTunes, ki po novem ponuja online radio, ter s tem konkurira podobnim storitvam Googlea, švedskemu Spotify, ameriški Pandori in britanskemu Last.fm. Pri Applu ocenjujejo, da ga bo že v prvem letu poslušalo preko 300 milijonov poslušalcev širom sveta. 

Osvežen App Storeapple iOS 7

App trgovina je, tako kot se za prenovo operacijskega sitema spodobi, dobila nov dizajn in osvežen izgled. Sedaj neposredno prikazuje najzanimivejše aplikacije, ter popularne aplikacije vaših prijateljev. Prav tako so avtomatizirali posodabljanje naloženih aplikacij

Siri

Siri je še pametnejša kot je bila. Informacije sedaj pridobiva tudi s strani Twitterja, Wikipedije in brskalnika Bing. Siri vas lahko nagovarja z moškim ali ženskim glasom. Le-ta je osvežen tako zvokovno kot vizualno.

Še več novosti 

  • Sinhronizacija opozoril

  • Integracija kitajske mikro bloggerske platforme Weibo.

Apple prav tako predstavlja novo funkcijo Activation Lockše aktivneje zaščiti vašo napravo pred krajo. Če vam bi nekdo namreč ukradel napravo z naloženim operacijskim sistemom iOS 7 in poskušal deaktivirati funkcijo “Poišči iPhone”, sistem ne bo dovolil nadaljne uporabe brez vpisa uporabnikove Applove identifikacijske številke in gesla. V kolikor pa bi kdo želel ukradeno napravo opremiti z drugim operacijskim sistemom – nelegalno naložiti drugo verzijo iOS – bo predhodno prav tako potreben vnos Applove ID številke in gesla. 

Oglejte si še nekaj foto izsekov novega iOS 7 operacijskega sistema.

novi apple iOS 7

Apple iOS 7

 

 

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori