Apple je 1. novembra 2013 predstavil najnovejši tablični računalnik, ki bo zagotovo narekoval nove smernice v razvoju teh pametnih naprav.

Pri Applu pravijo, da je treba njihov nov tablični računalnik držati v roki, da zasije v vsem svojem sijaju. Zgolj 7,5 mm debela in 450 g težka tablica zagotovo postavlja nove standarde tako dizajna kot elegantnosti izvedbe. S še zmogljivejšo baterijo se iPad Air uvršča med najzmogljivejše tablice na tržišču.

Procesor A7

Procesorski čip a7Procesorski čip A7 je zasnova na 64-bitni arhitekturi in omogoča hitro in neprekinjeno delovanje. Bil naj bi celo dvakrat hitrejši in zmogljivejši od svojega predhodnika iPad-a 4. Apple se je za izdelavo svoje lastnega procesorja odločil z razlogom, da je procesor A7 prirejen povsem za potrebe delovanja in izvajanja operacij tablice iPad Air. Z lastnim znanjem in inovacijami so dosegli zmogljivost proceosorja na najvišjem nivoju in povsem za potrebe lastne tablice, obenem pa je procesor v tesni povezavi z baterijo, kar omogoča še daljše delovanje. 

Povezovanje

ipad air sestavaPovezovanje je še hitrejše kot kdajkoli prej. Z dvema antenama in MIMO tehnologijo (tehnologija povezovanja z več antenami – Multiple Input – Multiple Output – več vhodov, več izhodov) iPad Air omogoča dvakrat hitrejšo internetno povezavo kot njegov predhodnik. Prav tako nekateri modeli iPad Air tabličnih računalnikov omogočajo tudi mobilno povezovanje, s čimer lahko dostopate do omrežja LTE oziroma 4G, ki je najhitrejše mobilno omrežje do sedaj.

Aplikacije

Že naložene iPad aplikacije so resnična zgodba zase, zato se dizajn in uporabnost drugih aplikacij le s težavo kosa z njimi in njihovo popolno prirejenostjo posebej za napravo iPad, kar jih dela odzivne, hitre, uporabne in priročne. Tako se na napravi že nahajajo aplikacije kot so iPhoto, iMovie, GarageBand, Pages, Numbers, Keynote in ostale. V Applovi trgovini iTunes pa se nahaja več kot 470.000 aplikacij, ustvarjenih posebej za naprave iPad.

Oblika in dizajn

Kot že omenjeno, je novi iPad Air izjemno lahek, tanek in kakovostno oblikovan. Seveda pri Applu niso zanemarjali zunanjega izgleda in niso iskali kompromisov pri dizajnu. Elegantna oblika, ki je odlikovala tudi prejšnje modele tabličnih računalnikov, se tokrat na ogled postavlja v dveh novih različicah. Silver in Space Gray (srebrna in kozmično siva) sta torej tisti, ki bosta barvno zaznamovali iPad Air tablične računalnike.

Apple iPad Air

Operacijski sistem 

iPad Air poganja najnovejši Applov operacijski sistem iOS 7. Velika novost iOS 7 operacijskega sistema je kontrolna plošča – Control Center. Podobna bližnjica do najpogostejših aplikacij in nastavitev je na konkurenčnih operacijskih sistemih že dolgo časa znan in uporaben pripomoček. Tokrat ga je uporabil tudi Apple. S potegom prsta od spodaj navzgor (tu se od svojih konkurentov razlikuje) boste tako lahko iz katerekoli aplikacije v napravi hitro urejali nastavitve brezžičnega omrežja, svetlost zaslona, glasbene zbirke. Na primer, v kolikor si boste ogledovali video vsebino in se vam bo slika zdi pretemna, lahko z enim potegom prsta nastavite želeno svetlost. 

Na kontrolni plošči se med drugim nahajajo še bližnjice do fotoaparata, kalkulatorja, štoparice in svetilke.  Preberite še več o operacijskem sistemu iOS 7, lastnosih, novostih in nadgradnjah.

V spodnjem videu si lahko ogledate izgled novega tabličnega računalnika iPad Air.

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori