Najverjetneje so vsakemu na uho prišle informacije o kriptovalutah, med katerimi je najbolj znana virtualna valuta bitcoin. V kolikor še niso, bodo od danes dalje. V mariborski poslovalnici Big Bang Europark smo namreč postavili bitcoin avtomat, kjer boste lahko kupovali svoje kovance.

Kaj je kriptovaluta?

Kriptovaluta je elektronski denar prihodnosti, virtualna decentralizirana valuta, ki postaja vedno bolj priljubljena tako v svetu, kot tudi v Sloveniji. Najbolj zanimive med njimi so bitcoin (BTC), ethereum (ETH) in litecoin (LTC), predstavljajo pa (za nekatere strokovnjake) odlično priložnost za investiranje svojih prihrankov. Po najnovejših izsledkih postaja investicija v kriptovalute celo bolj zanimiva od nakupa zlata.

Nekateri finančni svetovalci so mnenja, da je virtualna valuta bitcoin pametnejša celo od evra ali švicarskega franka – od začetka leta 2017 se je v desetih mesecih njegova vrednost povečala za kar sedemkrat, kar pomeni, da je bilo v januarju za enoto bitcoin valute potrebno odšteti okrog tisoč dolarjev, danes pa več kot sedem tisoč dolarjev. Ravno zaradi tega bitcoin imenujejo tudi virtualno zlato, skeptiki pa v to dvomijo in čakajo, kdaj se bo ta balon razpočil, ko bo dosegel svoj limit. Prvi, tisti, ki optimistično gledajo na celotno situacijo, svoje teorije podpirajo z dejstvom, da ljudje zaupajo v valuto in dokler bo tako v prihodnosti, ta ne bo izgubila na svoji vrednosti.

Prednosti plačevanja z kriptovalutami sta dodatna anonimnost pri poslovanju in možnost izdelave pametnih pogodb oziroma smart contacts. Potencial vidijo tudi na področju trgovalne infrastrukture s tako imenovano tehnologijo veriženja blokov (angleško: blockchain technology). V tem primeru bitcoin oz. katerakoli druga kriptovaluta nadomesti posredniško vlogo bank, kar omogoča bolj transparentno in hitrejše, ugodnejše poslovanje, saj nakazilo preko bank po navadi traja več dni. Transakcije ob plačilu z bitcoini so takojšnje in nimajo provizije (ali je ta minimalna), celoten proces nakazovanja pa se poenostavi in poceni.

Slovenija – globalna oaza kriptovalut?

V Sloveniji blockchain tehnologija predstavlja velik potencial. Zagonska podjetja s kriptokovanci zbirajo zagonski kapital – z investiranjem v virtualne valute je tako šest slovenskih podjetij zaslužilo skupaj kar 45 milijonov dolarjev, zato se uspešna slovenska podjetja uvrščajo med vodilne razvijalce digitalnih investicijskih platform na svetu. Cilj je iz Slovenije ustvariti najbolj prepoznavno blockchain destinacijo v Evropski Uniji.

Predsednik slovenske Blockchain skupnosti Jure Pirc meni, da lahko s takšno politiko poslovanja postanemo nova Silicijeva dolina, vendar se je potrebno zavedati, da vsaka investicija zahteva previdnost, saj mnogo projektov ostaja neuresničenih, kriptonaložba pa lahko postane tvegana. Svetovalci vlagateljem tako polagajo na dušo, naj v kriptovalute vložimo tolikšen delež, ki ga lahko pogrešimo, in se izogibamo nepremišljenemu razsipavanju z denarjem.

Širjenje kriptovalut Sloveniji poleg velikega potenciala predstavlja tudi velik izziv za državo in njeno vodstvo, predvsem na področju regulacije dobičkov. Kriptosvet je na slovenskem ozemlju izredno zanimiv predvsem zaradi zdajšnje ohlapne davčne politike in še veliko dela čaka pristojne, da bi uredili dobičke, pridobljene na tak način.

Kako deluje bitcoin avtomat?

V Sloveniji že imamo nekaj lokacij, kjer se nahajajo bitcoin avtomati. Ti uporabnikom, v kolikor so dvosmerni, omogočajo nakup in prodajo bitcoin valute v denarju v izredno kratkem času.

Prvi korak, s katerim boste zagnali postopek, je identifikacija osebe oz. profila, pri čemer morate vnesti telefonsko številko, ki je namenjena verifikaciji in pristnosti osebe.

Preostanek procesa je izredno enostaven. V primeru, da želite bitcoine kupiti, morate najprej skenirati QR kodo denarnice. Preprosto vložite denar v temu primerno režo, počakate nekaj sekund in avtomat vam bo sam preračunal, kolikšno vrednost kriptovalute ste pri tem dobili.

V nasprotnem primeru (prodaja bitcoin kovancev) se odpre okno, kjer je mogoče vpisati kolikšen znesek v evrih bi radi imeli. Tudi tokrat boste morali skenirati QR kodo mobilne bitcoin denarnice in postopek bo končan v nekaj sekundah. Bankomat skozi režo denar izda, natisnil pa vam bo tudi potrdilo o transakciji.

Želite opraviti nakup?

V kolikor bi si želeli biti del kriptosfere, vabljeni v našo poslovalnico v Mariboru in v nekaj sekundah boste lahko investirali v najbolj poznano kriptovaluto na svetu.

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

2 komentarja

  1. stanko Objavljeno:

    Pozdravljeni,
    danes smo bili pri Vas v tgovini na Tržaški in nam je prodajalka povedala da oglašujete na spletni strani bitcoin avtomat a ga sploh nimate!!!!! lp

Odgovori