Športna ura Garmin Vivoactive HR je naslednica uspešnega lanskega modela Vivoactive in prihaja iz Garminove serije Vivo.

Aktivno življenje, tako se nekako sliši v prevodu ime ene najbolje prodajanih letošnjih športnih/pametnih ur. Danes je tovrstnih pametnih in športnih ur na voljo veliko. Izbiramo lahko med osnovnimi urami, ki spremljajo našo aktivnost, pa vse do takšnih, kjer lahko brskamo po spletu in beremo dnevne novičke kar z zapestja. Serija Vivo je tista namenjena širši skupini potrošnikov, ki si želijo vsakdan popestriti z dodatno telesno aktivnostjo, saj ponuja spremljanje osnovno vsakdanje gibanje, pa vse do tistih aktivnosti, kjer imamo možnost dejanskega treninga. Vivoactive nam ponuja iz te serije daleč največ, predvsem možnost izbire tistega športa, v katerem želimo spoznati naše zmogljivosti in jih seveda, tudi izboljšati.

Vivoactive HR je nadgradnja lanskega modela, tako po uporabnosti kot po videzu. Nekoliko debelejšega ohišja v primerjavi s predhodnico, z barvnim zaslončkom, vgrajenim senzorjem za srčni utrip in še boljšo baterijo. Ja, slednjo bom najbrž kar nekaj krat omenil in vsekakor pohvalil, saj sem jo polnil zgolj enkrat na teden, pa še to takrat, ko je baterija kazala še 10%. Ura je namenjena večini športom, saj jo lahko uporabimo tako v tekaške in kolesarske namene, z njo lahko tudi plavamo, veslamo, supamo, smučamo, igramo golf in še in še. Na voljo so tudi športi v zaprtih prostorih, kot denimo sobno kolesarjenje in veslanje ter podobne vadbe. Poleg vseh uporabnih funkcij pa je vsekakor glavni preskok v končnici »HR«, ki pomeni »Hearth Rate« ali Srčni Utrip. Nova Vivoactive tako ne potrebuje več dodatnega pasu za prsni koš z merilcem srčnega utripa, slednji je namreč kot že omenjeno vgrajen na sami uri in vam srčni utrip meri kar na zapestju.

Prvi vtisi o športni uri Vivoactive HR

Vsebina, ki jo prejmete ob nakupu ure

Uro dobimo v podobni embalaži, kot njeno predhodno lansko različico. Poleg ure dobimo krajša navodila in seveda USB polnilni kabel, s katerim uro polnimo in sinhroniziramo z osebnim ali prenosnim računalnikom. Tukaj moram opozoriti, da za sinhronizacijo z osebnim računalnikom s spleta potrebujemo pretočiti aplikacijo Garmin Express, medtem ko za Android ali iOS pametne telefone naložimo aplikacijo Garmin Connect. Združljivost vašega Android telefona lahko preverite na slednji povezavi – Združljivost Vivoactive HR z Android, kar se tiče Applovih telefonov pa je samo iPhone 4s tista izjema, ki ni združljiva z Vivoactive HR. Najlažje pa vam bo začeti prav z mobilno aplikacijo, saj hitro nastavite uporabišniki profil in povežete uro s telefonom. Vsaka sinhronizacija z mobilnim telefonom bo vsekakor vidna tudi na vašem osebnem računalniku, saj podatke črpa iz vašega profila. Ne smemo pa pozabiti, da je ura združljiva tudi z večino pametnih telefonov z operacijskim sistemom Windows Mobile 10. Za več podrobnosti o združljivosti mobilnih aparatov Microsoft Lumia si lahko preberete na tej povezavi – Združljivost Vivoactive HR z Windows Mobile.

Ko sem si nadel uro na zapestje sem opazil, da je ohišje večje in se bo ura morda komu zdela velika. Je pa velikost posledica večjega zaslona in vsekakor tudi zmogljivejše baterije. Na uri se nahajata dve tipki takoj pod zaslonom. Leva nam s hitrim pritiskom omogoča osvetlitev zaslona in vračanje na prvotni položaj, če jo zadržimo za sekundo, pa se nam prikaže zaslon, kjer lahko izberemo ali bomo uro izklopili ali denimo zaklenili. Desna tipka, pa nam s hitrim pritiskom prikaže vse možne športne dejavnosti, ki jih lahko z uro izmerimo. Teh je res veliko in to je pravzaprav največji plus te ure, s čimer se definitivno loči od konkurence. Ura bo s temi funkcijami zadovoljila vsakega, od rekreativcev do aktivnih športnikov. Če desno tipko zadržimo za sekundo, pa se nam prikaže meni vseh možnih nastavitev, tako sistemskih kot nastavitev videza ure.

Lastnosti športne ure Garmin Vivoactive HR

Prodaja Vivoactive HR je bila že ob izidu v trgovinah Big Bang prava uspešnica. Na voljo je sicer le v črni barvi in v dveh velikostih oziroma po dimenziji paščkov. Verzija »Regular« ali »običajna« je namenjena večini uporabnikov, različica »XL«, torej »extra large«, pa uporabnikom z večjim zapestjem. V uri je vgrajen barvni zaslonček, ki deluje na dotik, dimenzije 20.7mm x 28.6mm in resolucije 205 x 148 slikovnih točk. Poleg ekrana imamo še dve tipki in sicer, na levi strani se nahaja tipka s katero lahko recimo osvetlimo ekran ali pa se iz različnih postavitev med aplikacijami na uri, vrnemo na začetni zaslon, kjer se denimo nahaja časovni prikaz. Ob enkratnem pritisku desne tipke se nam odpre prikaz vseh možnih športnih aktivnosti, s katerimi začnemo naše športne dejavnosti. Na tem seznamu je res veliko število športov, od teka, kolesarjenja, smučanja, igranja golfa – tukaj velja omeniti, da si lahko na uro naložimo karto golf igrišča, kjer želimo igrati, s tem pa nam ura ne bo zgolj merila zamahe s palico ampak tudi risala opravljeno pot na igrišču. Potem imamo tukaj še športe, ki jih lahko opravljamo v športnih dvoranah oziroma fitnes centrih ali doma, denimo sobno kolesarjenje, sobni tek na traku, sobno veslanje, prav tako imamo še veslanje na vodi in plavanje. Ja, ura je tudi vodotesna in po navedbah Garmina je vodotesnost označena s 5ATM oziroma s petimi atmosferami, kar po domače pomeni, da se lahko z njo brez problema potopimo na dno slovenskega morja.

Izbira športne dejavnosti

Ko izberemo športno aktivnost pritisnemo na isto tipko za Start in ura začne šteti, obenem, pa začne delovati tudi GPS naprava in s tem, ko z aktivnostjo zaključimo in sinhroniziramo naše rezultate z mobilnim telefonom, dobimo vpogled na zemljevid, kjer vidimo izris celotne naše poti. Super za pohode, kolesarjenja, tek, pa tudi plavanja in veslanja. Škoda, da nisem imel te ure lanskega maja, ko smo prehodili pot ob žici. Bi bilo zanimivo videti izris poti in število korakov. Za predstavo, kako zadeva deluje, pa sem posnel in pripravil en krajši video posnetek mojega kolesarskega »podviga« poti na delovno mesto.

Če se vrnemo na funkcijsko tipko, s katero dostopimo do vseh športnih aktivnosti, z isto tipko, v kolikor jo zadržimo za sekundo, pa nam omogoča dostop do nastavitev same ure in tudi našega profila. Tukaj pa lahko nastavljamo kar veliko število zadev. Ker smo dobili na oddelku eno zanimivo vprašanje od stranke in sicer: »Ali je možno nastaviti mejo srčnega utripa, se pravi, da nas ura opozori, če presežemo določeno število udarcev na minuto našega srca?«, naj odgovorim, da je možno tudi to! Se pravi, nastavitev ni sicer najlažje najti, sploh, če uro uporabljamo le nekaj dni, pa vendarle je možno v nastavitvah na sami uri nastaviti najvišjo mejo števila srčnega utripa, da imamo nadzor kdaj našo dejavnost umiriti oziroma ustaviti, v kolikor ime kdo morebiti manj športno srce ali srce, ki ni v formi. S tako nastavitvijo pa si lahko pomagamo preprečiti morebitne zdravstvene težave. No, ko smo že pri merilcu srčnega utripa, ga lahko samo pohvalim. Meritve opravlja konstantno, čez dan in čez noč, riše graf, označuje in obarva točke na njem, kjer lahko takoj opazimo najnižje in najvišje vrednosti.

Senzor za merjenje srčnega utripa

Da bi najbolje razumeli, kako nam vse te meritve ura izmeri, si lahko ogledamo grafe, ki se izrišejo na pametnem telefonu v sami aplikaciji Garmin Connect. Naj poudarim, da je dovolj eno sinhroniziranje ure z vašo napravo, bodisi s pametnim telefonom ali na osebnem računalniku, da boste iste podatke videli na vašem profilu, tako na telefonu kot računalniku. Spodaj se lahko vidi nekaj primerov teh grafičnih in podatkovnih prikazov, ki jih dobimo na primer že z eno dejavnostjo, v mojem primeru, pri kolesarjenju iz zgornjega posnetka.

Screen-kolesarstvo

Screen-kolesarstvo2

Screen-kolesarstvo

Merilec srčnega utripa je opravil svojo nalogo uspešno, lepo vidimo po grafu in podatkih, kako se nam utrip poveča, doseže ob največjem naporu (po klancu navzgor) najvišje vrednosti, skladno s tem pa je GPS izmeril najvišji vzpon (nadmorsko višino) in najnižjo hitrost premikanja. Poleg tega pa dobimo izris naše dejavnosti na zemljevidu. Super zadeva za vse, ki jih zanimajo tovrstni podatki aktivnosti, ki bi jo želeli ali pa jo že izvajajo.

Baterija

Garmin na svoji spletni strani navaja, da zdrži ura tudi 8 dni z enim polnjenjem, oziroma z vklopljeno navigacijo 13h. Temu lahko brez pripomb le pritrdim, ura mi je brez uporabe navigacije dejansko zdržala prav toliko, kar je res vrhunsko, še toliko bolj, ker jo napolnimo v približno eni uri. Ja, v celoti se napolni že v eni uri, s tem pa se izognemo izgubi podatkov naših telesnih meritev. GPS naprave sicer nisem redno uporabljal, niti je nisem imel možnosti uporabljati toliko ur, kolikor je navedeno, da bi ura morala delovati. Vseeno pa mi tisto uro, kolikor sem navigacijo uporabljal, baterije ni preveč praznilo, tako da bo več kot primerna tudi za pohodnike in hribolazce, ki želijo izrisati svojo prehojeno pot na guglovem zemljevidu.

Osebna ocena baterije
Odlična, 5 zvezdic! Za tiste prave športnike bo slednja dobro služila, da ne boste prav sredi vadbe ali treninga ostali brez meritev in posledično brez podatkov za vaš profil. Če vas pa skrbi, da bi vseeno ostali sredi vaših avantur, pustolovščin s prazno baterijo – namig – ali ste vedeli, da lahko uro polnite s prenosnimi baterijami? Tako je, uro lahko prav tako kot pametne telefone polnite s kakšno prenosno baterijo in si tako zagotovite nemoteno merjenje tudi na gorah in v gozdovih, kjer boste električni priključek nekoliko težje našli.

Zaključek

Glede na predhodno različico Vivoactive, ki je bila še brez senzorja srčnega utripa, nameščenega na sami uri, so bila pričakovanja Vivoactive HR precejšnja, saj je s tem ura pridobila tisti manjkajoči kamenček v mozaiku, ki lahko odloča pri nakupovanju naše nove športne ure. In ja, ne samo, da smo dobili izpopolnjeno različico, dobili smo več. Ura nam nudi dodatne nastavitve, lahko denimo spremenimo sam videz ure, lahko si dodatno naložimo različne pripomočke , ki jih bo s časom vse več na voljo. Nenazadnje pa – baterija, baterija, baterija! Vsaj v mojih očeh je baterija vredna vsake pohvale, saj tovrstne pametne in športne ure postajajo požrešne in (pre)majhne baterije, ki jih proizvajalci vgrajujejo, niso ravno kos daljši/zahtevnejši uporabi. Vivoactive HR pa vam bo kot že rečeno brez težav služila cel teden z enim samim polnjenjem. Prav tako bo pri intenzivnejši športni aktivnosti, kjer bo vklopljen tudi GPS, ura zdržala brez problema vaš najbolj ekstremni športni dan.

Morda bo marsikomu videz ure, njeno ohišje, preveliko, a dejstvo je da ima Vivoactive HR zaradi tega večji preglednejši zaslon in zaradi zmogljivejše baterije, senzorja zaradi srčnega utripa in vodotesnosti same naprave, pridobi nekoliko na svojih dimenzijah. Moteče ali ne, stvar okusa, saj ko sem jo sam nosil mi je bila zelo všeč in sem se je hitro navadil. Kdor bi pa iskal uro podobnih lastnosti, da je le ura manjša, potem si lahko izberete morda nadgrajeni model Vivosmart HR in sicer, Vivosmart HR+.

Torej, Vivoactive HR priporočam prav vsem, vsem ljubiteljem aktivnosti, športnikom, tistim, ki morda želijo spremljati srčni utrip, imeti nadzor nad svojimi fizičnimi sposobnosti in predvsem tistim, ki želijo nekakšnega motivatorja, da izboljšajo svoje telesne aktivnosti, saj kot se pravi: zdrav duh v zdravem telesu.
Torej gremo, akcija!

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Izdelki

Odgovori