Kategorije Filtri Izberi kategorijo
0 0
0
Big Bang Info Gospodinjstvo iRobot Roomba j7+: Prvi robotski sesalnik, ki se razume s hišnimi ljubljenčki in resnično (s)pozna vaš dom
Gospodinjstvo

iRobot Roomba j7+: Prvi robotski sesalnik, ki se razume s hišnimi ljubljenčki in resnično (s)pozna vaš dom

Seznam vseh člankov
20.10.2021.

Domači ljubljenček ali kabel zapleten v vazo polno vode, je lahko razlog, da robotski sesalnik, namesto da bi skrbel za čistočo, poskrbi za manjšo nesrečo. Toda ta se ne more pripetiti robotu iRobot Roomba J7.

Robotski sesalniki Roomba so postali praktično sinonim za tovrstne domače pomočnike in to precej upravičeno. Že v časih, ko so se roboti po prostoru premikali naključno, so poskrbele za učinkovite delovanje in ženine (ali moževe) ljubeče poglede, ker se ji ni bilo treba več ukvarjati z nikomur preveč ljubim gospodinjskim opravilom.

 

 

Z novimi tehnologijami in inovacijami pa so postajale še boljše. Na večini sodobnih robotih Roomba za navigacijo skrbi kamera in to na način, ki nikdar ne posega v zasebnost – iRobot je zavezan do varnosti vaših podatkov, zato je pridobil zaupanja vreden certifikat TUV. S pomočjo vizualizacije robot naredi tloris ali več tlorisov prostorov – do 10, in jih shrani v aplikaciji. V njej ga nadziramo, upravljamo, oblikujemo urnike delovanja, a skrbi tudi za nadgradnje programske opreme, s katerimi naprava postaja pametnejša. Ni le navigacija pomembna za učinkovito sesanja.

Robotske sesalnike Roomba odlikuje sistem učinkovitih dvojnih krtač, ki jih je prav tako preprostejše čistiti, funkcija zaznave večje koncentracije smeti (DirtDetect), pralni košek za smeti in učinkovita filtracija, zaradi katere posesanega prahu ne vrne nazaj v prostor. Vse to ima in je nadgrajeno v najnovejšem modelu, ki bo razveselil mnoge.

 

Upoštevane želje uporabnikov

Čeprav so njihovi roboti skoraj popolni, v podjetju iRobot ne spijo na lovorikah in prisluhnejo uporabnikom, saj je njihovo mnenje zanje izredno pomembno. Še posebej, ko povedo, kaj pri svojem robotu najbolj pogrešajo. Na osnovi teh so nato razvili robota Roomba J7 z umetno inteligenco in z novim izboljšanim algoritmom navigacije.

Kdor ima ljubljenčka, ve, da mu lahko uide. Kakec je bil do pred kratkim za robota povod katastrofe. Lahko si jo zamislite. V izogib tega so oblikovali pomenljivo poimenovano garancijo P.O.O.P. (Pet Owner Official Promise), s katero zagotavljajo, da bo sesalnik j7 in j7+ zaznal kakce, ki se bodo znašli na njegovi poti in jih zaobšel. V to so tako zelo prepričani, da so lastniku robotskega sesalnika pripravljeni zamenjati napravo, če bi se pri tem opravilu v roku enega leta od nakupa izneverila.

 

Izboljšanja pamet za učinkovitejše čiščenje

Kaj pa kocke, copati ali kabli, ki so padli na tla. V najslabšem primeru lahko ustavijo delo, da ne omenjamo primera, ko robot kabel potege. Samo pomislite na pametni telefon, ki zato trešči s kredence na tla.

Verjetno bi vsak pri sebi znal najti še kakšen primer in zato ceniti sesalnik, ki se okolice zaveda veliko bolje od drugih. Na sceno stopi najnovejši model ameriškega podjetja iRobot Roomba J7.

S tehniko navigacije PrecisionVision zmore identificirati in prepoznati objekte pred seboj. Ko prvič naleti na določen predmet, za katerega ni prepričan, kaj naj z njim naredi, ga zabeleži in preko iRobotove aplikacije pošlje njegovo fotografijo. Na ta način vas torej vpraša, kaj mu je storiti. Če mu ne boste ničesar zaukazali, se ga bo ogibal še naprej, lahko pa mu odredite, naj ga pusti pri miru oziroma naj se zapelje čezenj. To še ni konec. Sistem umetne inteligence Genius 3.0 sesalniku s strojnim učenjem omogoča, da si jih tudi zapomni in se posledično pri vsaki naslednji vožnji odreže bolje.

 

Sanjski dvojec brez krmarja

Robot postaja pametnejši in se bolje zaveda, toda obenem ohranja lastnosti, zaradi katerih so Roombe med uporabniki izredno priljubljene. Kljub odličnemu vidu se zanaša na tipalo dotika, da se premika tik ob steni ali robu pohištva in odstrani smeti, ki se tam vedno nabirajo. Dve nasproti vrteči krtači drobita umazanijo in povečujeta učinkovitost sesanja, medtem ko se s sistemom zaznave Dirt Detect™ robot bolje posveti bolj nasmetenim površinam.

Pomaga še zmogljiv 3-stopenjski čistilni sistem z 10-krat močnejšim sesanja Power-Lifting Suction. Pri tem lahko oblikujete tudi različne programe sesanja. Na primer sesanje posameznih ali skupine sob. To je še posebej priročno, če se kateri od vaših prostorov pogosteje umaže in ga je treba večkrat posesati. Roomba j7 zna tudi sama svetovati, kdaj bi utegnil biti najbolj optimalen čas sesanja in kako pogosto sesati, pri čemer upošteva, kdaj vas ni doma ter opozoriti na alergene sezone, torej, ko je v zraku več cvetnega prahu.

 

Edino tal ne zna pomiti. Ali pač? Res jih ne zna, ker ni kombiniran in ker je mnogo bolje, da površino naprej dobro posesamo in šele nato po potrebi pomijemo. Toda razbremeni vas skrbi. Zna se namreč povezati s pomivalcem tal Braava jet M6 in mu sporočiti, da naj začne pomivati, ker je on ravno prenehal sesati. Še eno od tistih priročnih funkcij, da nam ni treba ves čas razmišljati o čistoči doma. V aplikaciji nastavimo urnike dela in nato eden ali oba robota opravita svoje.

 

Pozabite na zahtevno vzdrževanje

Prizadevamo si za večje udobje in več prostega časa, zato si nikakor ne želimo, da bi nam robot poleg dodatnih skrbi, povzročil dodatno delo. Vsak zahteva nekaj vzdrževanja, toda preproste je, če za praznjenje koška in čiščenje površine filtra poskrbi sesalnik Roomba J7+ s priključno postajo Clean Base. Celo do dva meseca vam ne bo treba skrbeti in še potem bo dovolj zamenjava vrečke za smeti. No. Ne čisto. Eno opravilo ostaja. Občasno čiščenje krtač. Legali bi, če bi dejali, da se lasje in vrvice ne ovijajo okoli obeh krtač. Vendar sta ti namenoma oblikovano tako, da s čiščenjem ni težav. Dodatki, kot sta nož ali škarjice, nista potrebna. Zvitek las, vrvice ali česa podobnega, preprosto odstranite in robot je spet pripravljen na delo.

Robotski sesalniki postajajo nenadomestljivi aparati, brez katerih sodobno življenje skoraj ni več mogoče in nas obenem razbremenjujejo sesanja, ki ni ravno opravilo, ki bi se ga pretirano veselili. Pomembno postaja, da so čim bolj pametni, da sesajo po urniku, ko nikogar ni doma, ter da pri tem ne povzročajo škode in (ali) dodatnega dela. Zaradi teh odlik je Roomba J7 ali J7+ popoln pameten robot, ne glede na velikost ali razgibanost stanovanja, ovir in predmetov v prostoru ter morebitni prisotnosti domačih ljubljenčkov.

 

Ocene (0)
0.0
Nima komentarjev. Bodi prvi!

Tvoja ocena

Bodi prvi! Prijavi se na e-novice in prvi prejmi najnovejše popuste.
Zagotavljamo ti 100 % zasebnost.
Ker želimo, da bo naša komunikacija z vami zakonita in vredna zaupanja, vas prosimo za soglasje za naslednje možnosti obdelave osebnih podatkov.

Podrobnosti si lahko ogledaš na povezavi.