Kategorije Filtri Izberi kategorijo

Naročite varno in enostavno prek spleta ali pa prek telefonske številke 01 362 60 00. Da boste kar se da hitro prišli do izbranih izdelkov, izberite brezplačni osebni prevzem na prevzemnih točkah po vsej Sloveniji, Big Bang dostavo ali hitro dostavo na območju Ljubljane. Več TUKAJ.

Zapri
0 0
0
Big Bang Info Gospodinjstvo [KAKO IZBRATI] Pravi sesalnik?
Gospodinjstvo

[KAKO IZBRATI] Pravi sesalnik?

Seznam vseh člankov
11.02.2017.

Ste tudi vi eden izmed tistih, ki še kar odlašajo s spomladanskim čiščenjem stanovanja? Brez skrbi, še vedno je čas, da se lotite temeljitega čiščenja stanovanja. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali izbrati pravi sesalnik in olajšali včasih zamudno in neprijetno čiščenje stanovanja.

Dejstvo je, da se dom zapraši hitreje, kot bi želeli, četudi zanj dobro skrbimo. Nekaterim zato sesanje predstavlja zamudno in neprijetno opravilo, ob tem pa delajo napake, ki opravilo naredijo težje, kot v resnici je. V tem članku bomo z vami delili nekaj nasvetov za čist dom v upanju, da vam bomo olajšali delo.

Zakaj je dobro posesati stanovanje?

Za vse, ki sobivate s svojimi štirinožnimi prijatelji ali malimi nogicami, ki tacajo po stanovanju, že veste, kako pomembno in potrebno je pogosto čiščenje tal. Ostalim pa je potrebno povedati, da sesanje ni potrebno opravilo le zaradi videza.

Sesanje ni potrebno opravilo le zaradi videza

Na tleh prebivajo številni mikrobi, ki lahko povzročajo težave ljudem z astmo in ostalimi dihalnimi alergijami, kot je denimo seneni nahod. S sesanjem in mokrim čiščenjem tal torej odstranimo nečistoče, umazanijo, pršice, mikrobe in ostale alergene, ki lahko vplivajo na vaše zdravje.

Nenazadnje pa je redno sesanje dobro za počutje, saj boste tako tudi nekaj časa aktivni, obenem pa bo po končanem opravilu sledil občutek, da ste nekaj dosegli. Prav tako pa boste naredili tudi veliko boljši vtis na nenapovedane obiske.

redno sesanje je dobro za počutje, saj boste tako tudi nekaj časa aktivni

Kje začeti temeljito čistiti?

Če boste izvedli generalno ali spomladansko čiščenje, sesanje opravite na koncu. Odstranite prah s površin, počistite omare in mize, zamenjajte rjuhe in končajte z ostalimi opravili, ki ste jih načrtovali. S tem boste ujeli prah in umazanijo, ki se bo ulegel po tleh med temi nalogami.

Pripravite teren in odstranite vse predmete ter ovire, ki lahko preprečijo učinkovito in hitro sesanje tal. Če je potrebno, premaknite pohištvo, da boste dosegli tudi manj dostopna mesta pod njim in kote sobe.
premaknite pohištvo, da boste dosegli tudi manj dostopna mesta

Pogoste napake temeljitega čiščenja

Marsikdo, kljub na videz preprosti uporabi, še vedno neprimerno uporablja sesalnik in si s tem oteži delo, hkrati pa krajša njegovo življenjsko dobo.

Površno sesanje

Vzemite si čas in pustite sesalniku, da opravi svoje delo učinkovito. Premikajte se po sobi po nekem vzorcu, namesto da sesate malo tu in malce tam, s kratkimi gibi. S tem boste zajeli vse dele tal učinkoviteje, kar pomeni, da boste tudi bolje izkoristili čas.

Posvetite dovolj časa sesanju preprog in tekstilnim površinam

Preproge in tekstil so lahko pravi magnet za prašne delce in nečistočo, zato se jih lotite učinkovito. Ne pozabite tudi na čiščenje sedežnih garnitur in kavčev, zlasti med in pod blazinami.

Pozorno posesajte vse preproge.

Neredno čiščenje

Zaželeno je, da si ustvarite rutino in posesate talne površine glede na različne dejavnike, ki pripomorejo k umazaniji v vašem domu. To je lahko na tedenskem nivoju, v primeru, da imate, denimo, hišne ljubljenčke, pa bolj pogosto.

Čiščenje neprimernih površin

Večji kosi stekla, kovanci, sponke in drugi manjši predmeti predstavljajo potencialno nevarnost za vsak sesalnik, saj lahko poškoduje njegovo vrečko ali pa mehanizem ter občutljivejše delce v sesalniku. Prav tako sesanje mokrih tal in raznih razlitij tekočin ni primerno za navadne sesalnike. Za odpravljanje mokrih madežev je najprimernejša uporaba mokrih in parnih sesalnikov.

Slabo vzdrževanje sesalnika

Če uporabljate sesalnik na vrečko, boste morali nekaj pozornosti posvetiti prav tej vrečki in filtru. Če opazite, da moč sesalnika skozi čas peša, je precej verjeten vzrok ravno v prenapolnjeni vrečki ali v filtru. Zato se pred sesanjem prepričajte, da vrečka ni prepolna in filter umazan. Preverite tudi, če so sesalne glave čiste in delajo, kot bi morale.

Nastavki vam lahko zelo olajšajo delo, zato kar pogumno posezite tudi po njih.

Uporabljajte nastavke

Nastavki vam lahko zelo olajšajo delo, zato kar pogumno posezite tudi po njih. Tako boste lažje posesali področja, na katera pogosto pozabite, ali pa jih nezadostno počistite. Lotite se tudi robov, višjih površin ali predelov med pohištvom.

Izberite dober sesalnik

Če se ob rednem vzdrževanju vaš sesalnik namuči ob pobiranju par zrn riža, je morda že čas, da razmislite o zamenjavi. Izberite model, ki bo ustrezal vašim zahtevam in tipom tal, na katerih ga boste uporabljali.

Kako izbrati pravi sesalnik?

Izberite torej sesalnik, ki bo kos nalogam v vašem domu. Če, na primer, nimate preprog in potrebujete sesalnik, ki bo pomil in posesal tla, bo odločitev lažja.

Pomivanje, sesanje in sušenje tal

Pometanje s klasično metlo na ščetine in pomivanje tal lahko mnogo učinkoviteje in hitreje opravite s sesalci 3-v-1. Prašni delci in dlake se ne zatikajo ob ščetine metle, preveč navlažena tla pa so lahko pravi varnostni izziv in lahko uničujejo lesene površine. Temeljito in zanesljivo boste to delo lahko opravili s Philipsovim parnim čistilnikom Aqua Trio Pro, ki tla hkrati sesa, pomiva in suši.

https://www.youtube.com/watch?v=_Kb6RcXdqkQ

Kompaktni sesalniki za vsakodnevno čiščenje

Metle so slabša izbira v primerjavi s sesalcem, saj umazanijo in prah le premikajo, medtem ko sesalniki nesnago poberejo in odstranijo. Za prav tako hitro, a učinkovitejšo izkušnjo, priporočamo sesalnik Philips PowerPro Aqua, brezžični sesalnik, s katerim boste najhitreje in najučinkoviteje posesali tla, hkrati pa z vgrajenim ročnim sesalcem dosegli tudi težko dostopne kotičke v kuhinji ali na pohištvu in sedežni garnituri.

Z vgrajenim ročnim sesalcem dosegli tudi težko dostopne kotičke v kuhinji ali na pohištvu in sedežni garnituri.

Sesalniki z vrečkami ali brez

Klasični sesalniki so odlični za vse vrste površin, od trdih do preprog, izbira v vrsti sesalnika pa je precej pestra. V grobem jih ločimo na način shranjevanja umazanije v vrečki ali v posodi. Privrženci takih z vrečkami opevajo njegove antialergene lastnosti, saj se umazanija in prah zagotovo ne vrneta nazaj v prostor, vzdrževanje pa je lažje, saj menjava filtrov ni potrebna. Na drugi strani so lastniki sesalnikov s posodo deležni vpogleda v učinkovitost sesanja, predvsem pa prihranijo pri strošku menjave vrečk.

Vzdrževanje je lažje, saj menjava filtrov ni potrebna.

 

V pomoč pri izbiri naj vam bo naš video vodič za nakup pravega sesalnika:

https://www.youtube.com/watch?v=JPWm00FxO3I
Ocene (0)
0.0
Nima komentarjev. Bodi prvi!

Tvoja ocena

Bodi prvi! Prijavi se na e-novice in prvi prejmi najnovejše popuste.
Zagotavljamo ti 100 % zasebnost.
Ker želimo, da bo naša komunikacija z vami zakonita in vredna zaupanja, vas prosimo za soglasje za naslednje možnosti obdelave osebnih podatkov.

Podrobnosti si lahko ogledaš na povezavi.