Svetovanje
Kategorije Filtri Izberi kategorijo
0 0
0
Big Bang Info Gospodinjstvo [KAKO IZBRATI] Primerno kuhinjsko napo za vaš dom?
Gospodinjstvo

[KAKO IZBRATI] Primerno kuhinjsko napo za vaš dom?

Izbira najprimernejše nape za vsako kuhinjo
Seznam vseh člankov
17.09.2016.

Kuhinjska napa je v zadnjem času postala nepogrešljiv aparat v vsaki sodobni kuhinji. S pravilno namestitvijo in uporabo, pa si lahko bistveno izboljšamo kakovost bivanja. Da lahko izberemo najprimernejšo kuhinjsko napo, moramo najprej vedeti več o vrstah, lastnostih in funkicijah, ki nam jih različne nape ponujajo.

Klasična kuhinjska napa

Vrste kuhinjskih nap

Klasična kuhinjska napa

Namesti se na steno ali pod kuhinjsko omarico. Izpust zraka se nahaja v sredini zadaj in v sredini zgornjega dela nape. Dobavljiva je z enim ali dvemi motorji, kar določi tudi pretok zraka, ki se giblje med 170 m3/h in 400 m3/h. Osvetlitev je ponavadi z 28W klasično halogensko žarnico. Standardna širina klasične nape je 50 cm, 60 cm in 90 cm. Višina ohišja se giblje med 13 in 15 cm zaradi specifične lege sesalnega motorja. Napa vsebuje tudi maščobni filter, ki je odvisno od izvedbe tekstilni ali pa kovinski. V primeru, da odvod zraka ni mogoč, se lahko namesti ogleni filter in napa deluje na sistem kroženja zraka.

Vgradna integrirana napa (vložek)

 

Vgradna integrirana kuhinjska napa

 

Najbolj standardne mere integrirane nape so 52x28,5 cm ali pa 70x28,5cm, odvisno od velikosti elementa v katerega bo napa vgrajena. Višina vložka se giblje med 20 in 30 cm. Pretok zraka vgradne nape se giblje od 200 m3/h do 700 m3/h odvisno od izvedbe. Glavna značilnost je, da ima ta vrsta nape enake funkcije kot ostale, le da nima zunanje dekorativne obdelave. V primeru, da odvod zraka ni mogoč, se lahko namesti ogleni filter in napa deluje na sistem kroženja zraka.

Vgradna izvlečna napa

 

Vgradna izvlečna napa

 

Namstimo jo v za to pripravljeno visečo kuhinjsko omarico, kjer z izvlekom prednjega dela povečamo prostor zajema zraka. Prednja dekorativna letvica je ponavadi v beli oziroma črni barvi ali pa iz nerjavečega jekla v višini do približno 3 cm. Višina škatle, ki je vgrajena v omarico je med 13 in 22 cm. Širina se giblje med 60 in 90 cm. Običajno se stikala aktivirajo/de aktivirajo z izvlekom prednjega dela. Pretok zraka se giblje med 300 in 700 m3/h, odvisno od izvedbe. V primeru da odvod zraka ni mogoč, se lahko namesti ogleni filter in napa deluje na principu kroženja zraka.

Dekorativna napa

 

Dekorativna napa

 

Je najbolj razširjena in zajema največ oblikovnih različic. Širina se giblje med 60cm in 120 cm. Motor pri dekorativni napi je postavljen vertikalno, tako da je izpuh zraka vedno v zgornjem delu, ki ga zastira okrasni kamin. Pretok zraka se giblje med 400 m3/h in 750 m3/h odvisno od izvedbe. Oblikovno je to najbolj razširjena tako imenovana »kaminska« različica ali pa kombinacija inoxa in stekla. Osvetlitev je ponavadi halogenska. Okrasni kamin je teleskopski, sestavljen iz dveh delov, ki se lahko prilagajata glede na višino stropa. . V primeru, da odvod zraka ni mogoč, se lahko namesti ogleni filter in napa deluje na principu kroženja zraka.

 

 Dekorativna kuhinjska napa

 

Poševna dekorativna napa 

 

Poševna dekorativna kuhinjska napa

 

Postaja vedno bolj priljubljena, zaradi svoje poševne - moderne - oblike. V večini različic prednjači steklo v črni ali beli barvi, kombinirano s črnim ali inox dekorativnim kaminom, ki pa ga v določenih primerih, ko napa ne deluje na odvod zraka, temveč preko oglenega filtra, ni potrebno namestiti. Pretok zraka se giblje od 400 m3/h do 850 m3/h. Stikalo za upravljanje je v večini različic »soft touch« (vklop/izklop na dotik) z različnimi funkcijami, kot so zakasnilec izklopa, opozorilnik zasičenosti maščobnega filtra, intenzivna funkcija in 24h-prezračevalna funkcija.  Širina se giblje med 55 cm in 90 cm, višina pa med 35 in 40cm, kar je precej pomemben podatek, če se napa montira pod mansardo. Omenjena napa se namesti nižje, kot ostale, zaradi drugačne postavitve motorja v napi in sicer med 45cm in 55cm nad kuhališče.

Kotna napa 

 

Kotna kuhinjska napa

 

Je različica nape, ki se montira v kot, v primeru kotne kuhalne plošče. Je precej velika in zasede od 90x90cm do 100x100cm v kotnem delu prostora. Na voljo so različice iz nerjavečega jekla v kombinaciji s steklom. Pretok zraka se giblje okrog 700 m3/h, osvetlitev je običajno v obliki štirh halogenskih žarnic, moči 20W. Pomembno je da je na voljo dovolj prostora v kotu, glede na to da ni na izbiro veliko različnih dimenzij. V primeru da odvod zraka ni mogoč, se lahko namesti ogleni filter in napa deluje na principu kroženja zraka.

Otočna napa 

Otočna kuhinjska napa s steklom

 

Se namesti nad kuhinjski otok in pritrdi v strop. V kolikor je strop nad napo narejen iz suho montažnega materiala je priporočljivo, da se dodatno ojača zaradi lastne teže nape. Pretok zraka otočne nape se giblje med 660 in 800 m3/h.V primeru da odvod zraka ni mogoč, se lahko namesti ogleni filter in napa deluje na principu kroženja zraka.   

Otočna-viseča napa

 

Okrogla otočna kuhinjska napa

Je nameščena nad kuhinjski otok, obešena na štiri jeklenice po katerih se dvig in spušča z pomočjo dalinjskega upravljalca, pretok nape se giblje okrog 550 m3/h, dimenzija pa 50 cm premera. Napa deluje ali na odvod ali preko oglenega filtra. Omenjena napa služi lahko tudi kot lestenec v kuhinji, saj so v vencu nameščene svetilke za osvetlitev prostora.

 

Otočna viseča kuhinjska napa

 

Vgradna napa - montaža v strop

 

Vgradna kuhinjska napa

 

Je namenjena montaži v strop nad kuhinjski otok in nato potrebuje nadgradnjo z suhomontažnimi ploščami (knauf ploščami). Standardne dimenzije so 90 cm x 50 cm ali 120 cm x 50 cm. Višina nape je okoli 30cm. Posebnost je razmak med napo in kuhališčem, ki je v tem primeru večji in sicer okrog 150 cm, odvisno od primera. Pretok zraka vgradne nape se giblje okrog 750 in 800m3/h. Ima LED osvetlitev in daljinski upravljalec, ker je montirana v večini primerov izven dosega roke. Lahko deluje tudi preko oglenega filtra.

 

 Vgradna kuhinjska napa  

Vgradna napa - montaža v kuhinjski pult

 Vgradna kuhinjska napa - montaža v pult

 

Se montira v kuhinjski otok in se, ko deluje, dvigne za kuhalno ploščo. V tem primeu je potrebno predhodno načrtovati odvod zraka, ki se ponavadi pelje skozi prostor pod samim talnim tlakom. V omarici otoka zasede 35 cm prostora po globini, motor je lahko nameščen spredaj ali zadaj, v omarici, kot je v danem primeru najbolj funkcionalno. Napa deluje lahko tudi na ogleni filter, vendar mora biti v tem primeru izpuh zraka usmerjen iz otoka v prostor, tam kjer je to najmanj moteče, ponavadi je to na tleh v podnožju kuhinje. Napa je širine 80 do 90 cm, pretok zraka se giblje med 750 in 800 m3/h in ima LED osvetlitev.

Lastnosti kuhinjske nape

Napa v lični domači kuhinji

Pretok zraka

Je eden izmed najpomembnejših podatkov pri nakupu nape in nam pove koliko zraka napa izsesa v eni uri. Pomemben podatek je tudi standard IEC, ki je podlaga za meritve in se ga držijo večji proizvajalci kuhinjskih nap. Pretok se meri, ne na izhodu iz nape pač pa na koncu cevi, ki je dolga dva metra in ima vmes 90 stopinjsko koleno. Pomembno je da si izberemo napo s pravilnim pretokom in tukaj nam je v pomoč formula za izračun (kvadratura prostora x višina prostora x 10 obratov količine zraka v prostoru = potrebna kapaciteta nape). Priporočljivo je da napa približno 10x na uro zamenja zrak v prostoru. PRIMER:  za prostor velikosti 15m2, pri višini prostora 2,5m, bi bila primerna napa z pretokom cca 375m3/h.

Glasnost delovanja

Se meri v decibelih in se giblje nekje od 45 dba (nižja stopnja delovanja) do 65 dba (maksimalna stopnja), odvisno od modela nape, pretočnosti odvodne cevi (čim bolj direkten, z čim manj koleni, je izpuh nape, tišje napa deluje). V kolikor deluje preko oglenega filtra je napa lahko še za odtenek glasnejša.

Kuhinjska napa

Ogleni filter

Se lahko uporabi pri skoraj vseh modelih kuhinjskih nap v primeru, ko ni mogoče izpeljati zraka ven iz prostora. Sestavljen je iz aktivnega oglja, nameščen pred motor nape in očisti izsesani zrak neprijetnih vonjav. Prečiščeni zrak se vrne nazaj v prostor. Izkoristek nape se ob uporabi oglenega filtra zmanjša za cca 25 - 30 %, glede na odzračevalni način delovanja. Potrebno je poudariti, da pri obtočnem delovanju vlaga, ki nastane pri kuhi, ostane v prostoru. Klasični ogleni filter se menja na približno vsakih 6 mesecev ob normalni uporabi. V zadnjem času so v ponudbi tudi že ogleni filtri s še bolj učinkovitim delovanjem, ki dosežejo izkoristek okrog 90 % ter ogleni filtri za dolgotrajno uporabo (pralni), ki imajo rok trajanja do 3 leta. Ogleni filter ne vsebuje škodljivih snovi in se lahko zavrže med mešane odpadke.

Maščobni filter

Je kovinski filter, ki je nameščen pred motorjem nape in očisti izsesani zrak maščobe. Je trajen in ga ni potrebno menjati, zahteva pa redno pomivanje (vsaj enkrat mesečno). Lahko se pomije v pomivalnem stroju. Pomembno: Potrebno je redno čiščenje, saj lahko pride do vžiga maščobe, če se ne čisti redno.

Funkcije kuhinjske nape 

Kuhinjska napa - funkcionalni dodatek v kuhinji

Delovanje motorja

Motor ima ponavadi štiri stopnje - tri običajne in intenzivno stopnjo - ki se vključi posebej in je omejena na 10 min delovanja, potem se avtomatsko preklopi na prejšnjo stopnjo. Vgrajeni motor je ponavadi turbinski, v zadnjem času, pa se pojavljajo tudi že brezkrtačni motorji z večjo učinkovitostjo in manjšo porabo električne energije.

Osvetlitev

Običajno je to halogenska ali led. Pri dražjih modeli pa je prisotno tudi stikalo za tako imenovani »dimer«, z katerim se lahko regulira moč osvetlitve.

Opozorilnik za čiščenje maščobnega filtra / menjavo oglenega filtra

Nape z elektronskim upravljanjem imajo indikator, ki pokaže kdaj je potrebno očistiti kovinski maščobni filter oziroma zamenjati ogleni filter.

Sistem za tiho delovanje motorja (silk act-faber)

Proizvajalec kuhinjskih nap FABER, je razvil sistem, kjer vgrajeni mikrofon posname ustvarjeni hrup in sproži dodatni val hrupa, ki izniči prvotnega, kar pomeni zmanjšanje hrupa za do 13dba. Zaradi spremembe zvočne frekvence do nižjih tonov, pa se spremeni tudi zaznavanje hrupa, ki je manj moteče.

24/h prezračevalna funkcija

Ta funkcija pomeni, da se napa vklopi za 10 min vsako uro in prečisti zrak/prezrači prostor. Napa lahko deluje v tej nastavitvi, neprekinjeno 24 ur. Ta funkcija je namenjena zračenju prostora.  

 

Lepe in elegantne kuhinjske nape

Pravilna montaža nape

Pravilna montaža je zelo pomembna za delovanje nape. Potrebno je slediti navodilom proizvajalca in upoštevati minimalno oddaljenost od kuhalne plošče, še posebej v primeru odprtega kuhališča zaradi preprečevanja morebitnih poškodb mehanskih delov in poškodb uporabnika. Zelo pomembno je tudi, da se napa namešča na osnovo (steno ali strop), iz suhomontažnega materiala (knaufa) terda se ta primerno pritrdi, glede na težo nameščene nape.

Namestitev odvodne cevi 

V kolikor je mogoče se priporoča uporabo cevi premera 150mm, ki najbolj učinkovito odvaja zrak iz prostora. Cevi manjšega premera zmanjšujejo učinkovitost izsesavanja zraka in posledično temu je napa bolj glasna. Izhod iz nape je pri večini nap dimenzije 150mm. Če je le mogoče se poskušamo izogniti nepotrebnim kolenom cevnega sistema pri odvodu iz prostora. Priporočljivo je vgraditi kondenzacijsko past, na izhodno odprtino nad motorjem, ki preprečuje kondenzni vodi, da steče nazaj v motor. To je plastični nastavek, ki ima z notranje strani pripravljen zajem, v katerem izhlapi kondenzna voda.

Kuhinjska napa

Čiščenje nape

Za čiščenje se uporabljajo čistila za inox oziroma priporočena čistila s strabu proizvajalca kuhinjskih nap. Uporaba grobih čistil, ni priporočljiva. V kolikor ima napa površino iz kaljenega stekla, se uporabi čistilo za steklo.

Energijska nalepka

Od 1.1.2015 dalje mora imeti vsaka kuhinjska napa priloženo energijsko kartico, ki nape umešča v različne energetske razrede, glede na letno porabo energije. Kriteriji, ma osnovi katerih se določa skupni energijski razred so učinkovitost pretočne dinamike, učinkovitost osvetlitve, učinkovitost maščobnega filtra, glasnost nape.

Nakup najprimernejše kuhinjske nape

 

Kuhinjske nape za vsako kuhinjo

 

Pred nakupom kuhinjske nape se nam lahko poraja veliko vprašanj, izbira najprimernejše za našo kuhinjo pa ni nujno težka. Glede na kuhinjo, ki jo imamo in željami lahko izbiramo med več vrstami kuhinjskih nap:

  • Klasična kuhinjska napa
  • Vgradna integrirana napa (vložek)
  • Vgradna izvlečna napa
  • Dekorativna napa
  • Poševna dekorativna napa
  • Kotna napa 
  • Otočna-viseča napa
  • Vgradna napa - montaža v strop
  • Vgradna napa - montaža v kuhinjski pult

Eden pomembnejših faktorjev, ki ga moremo upoštevati pred nakupom so lastnosti kuhinjske nape. Zrak, ki ga napa izsesa v eni uri, standard IEC in izračun formule (kvadratura prostora x višina prostora x 10 obratov količine zraka v prostoru = potrebna kapaciteta nape), kjer je priporočljivo, da napa zamenja zrak v prostoru vsaj 10-krat na uro. Pri izbiri imamo na voljo nape, ki imajo funkcijo 24-urnega prezračevanja, ki se vklopi za 10 minut vsako uro in tako redno zrači prostor, kar dodatno izboljša bivalne pogoje našega doma. Vedeti je potrebno kakšno nivo glasnosti nam je v kuhinji sprejemljiv in pa izbira med oglenim ter maščobnim filtrom. Filtre je potrebno menjati, na kar vas nape z elektronskim upravljanjem opozorijo same. Ostale funkcije kuhinjskih nap so še osvetlitev, ki jo lahko reguliramo, delovanje motorja in po potrebi sistem za tiho delovanje le-tega.

Ko smo z izbiro kuhinjske nape zadovoljni nas čaka le še pravilna montaža nape in namestitev odvodne cevi, kjer moramo upoštevati vsa priporočila in navodila proizvajalca.

Po uspešni montaži vam ne preostane nič drugega, kot preizkus in priprava najslajše jedi iz vaše knjige receptov.

 

Kuhinjska napa

Ocene (9)
5.0
Anđela 03.02.2021.
Pozdravljeni! Imamo dekorativno napo, ki je do zdaj imela odvodno cev. Ker prenavljamo kuhinjo, bi odvodno cev umaknili in obstojeco napo zadrzali, ce lahko namestimo filter. Ali se v vsako napo lahko namesti filter ali to moznist imajo samo novejse nape? Nasa napa je stara par let. Hvala!
Ti je bila ta ocena v pomoč? Da 0 Ne 0
Big Bang 05.02.2021.
Večina nap ima možnost namestitve oglenega filtra. Lahko nam pošljete točen model blagovne znamke in modela in bomo preverili.
Ti je bila ta ocena v pomoč? Da 0 Ne 0
Matjaž 11.10.2019.
Obstaja kakšna napa primerna za montažo v mansardi. Pri tem mislim na poševni strop?
Ti je bila ta ocena v pomoč? Da 2 Ne 1
Info Moderator 11.10.2019.
Matjaž živijo, žal za odgovor potrebujemo še nekaj odgovorov. Kakšen je strop? Lesen ali knauf plošče, razdalja od pulta do poševnega dela stropa itd. Najbolje, da pokličete našo brezplačno telefonsko številko za posvet o nakupu. 080 22 64
Ti je bila ta ocena v pomoč? Da 1 Ne 0
Info Moderator 11.10.2019.
Matjaž pozdravljeni, s strani naših montažerjev smo prejeli naslednji odgovor. Z klasičnimi otočnimi napami, je malo specifična situacija in bi potreboval več podatkov, za čisto točen odgovor. Vse otočne nape morajo imeti vsaj 40cmx40cm ravne površine na vrho, za montažo. Če je mansarda iz »knaufa« je ponavadi kar nekaj prostora med knaufom in ploščo/streho, tako da se lahko knauf izreže in ustavi v mes, kakšna OSB plošča in se s tem pride do ravne površine. Če je situacija, da je mansaarda iz betona oz, da ni nič vmesnega prostora, je bolj zapleteno. V tem primeru bi bilo mogoče uporabiti kakšno vgradno napo (stropno-HEAVEN, HEAVEN FLAT), vendar, je v tem primeru potrebno narediti knauf konstrukcijo in v pripravljeno škatlo vgraditi napo.
Ti je bila ta ocena v pomoč? Da 0 Ne 0
Marusa 11.10.2019.
Pozdravljeni! Odločamo se za nakup kuhinjske nape. Po vsem naštetem zgornjem opisu bomo verjetno izbrali otočno napo. Zanimajo me prednosti in slabosti glede na napo brez odhoda zraka. Vbistvu ne vemo se katero bi izbrali z odhodom zraka ali ne. Možnost imamo izpeljati za dovod zraka. Ali je razlika samo v ceni, ali katere so boljše? Lp Maruša
Ti je bila ta ocena v pomoč? Da 0 Ne 3
Info Moderator 11.10.2019.
Pozdravljeni, hvala za vaše vprašanje! Posredovali smo ga že našemu strokovnjaku za kuhinjske nape. Odgovor objavimo kmalu!
Ti je bila ta ocena v pomoč? Da 2 Ne 0
Joze 11.10.2019.
Nape so v vseh primerih povezane z zunanjostjo preko odvodnih cevi. Kaj pa v zaprtih prostorih brez iztopa (v mislih imam pasivno grajeno hišo? Ali se količina vlage in vonjav absorbira na ogleni filter - ta se v tem primeru zelo hitro zapolni. Ali je kakšna dobra rešitev pri proizvajalcih (npr. FABER...)? LP
Ti je bila ta ocena v pomoč? Da 0 Ne 0
Info Moderator 11.10.2019.
Obstajajo navadni in »long lasting« ogleni filtri za nape brez iztopa. Long lastin so bolj obstojni in se lahko operejo in posušijo. Lahko se operejo cca 5-6krat, tako, da so uporabni cca. 3 leta. Ogleni filtri vežejo nase prvenstveno vonjave (tudi nekaj vlage), vendar izkoristek ni enak, kot če je narejen odvod zraka, iz prostora.
Ti je bila ta ocena v pomoč? Da 2 Ne 1

Tvoja ocena

Bodi prvi! Prijavi se na e-novice in prvi prejmi najnovejše popuste.
Zagotavljamo ti 100 % zasebnost.
Ker želimo, da bo naša komunikacija z vami zakonita in vredna zaupanja, vas prosimo za soglasje za naslednje možnosti obdelave osebnih podatkov.

Podrobnosti si lahko ogledaš na povezavi.