Svetovanje
Kategorije Filtri Izberi kategorijo
0 0
0
Big Bang Info Gospodinjstvo Vakumiranje živil za manj zavržene hrane
Gospodinjstvo

Vakumiranje živil za manj zavržene hrane

Seznam vseh člankov
24.05.2017.

Shranjevanje v vakuumu preprečuje oksidacijo živil, kar pomeni podaljšano obstojnost in svežino. Rezultat je manj zavržene hrane in s tem prihranek denarja pri nakupovanju pa tudi boljša hranilna vrednost živil, saj se vitamini in minerali v vakuumu bolje ohranijo. Status HomeVac 14-delni set je idealen za spoznavanje vakuumskega shranjevanja živil.

Ste vedeli, da povprečni državljan EU letno zavrže hrano v vrednosti do 325 €

 

Zakaj prihaja do propadanja hrane?

Hrana se kvari zaradi razvoja bakterij, ki se pridno razmnožujejo ob prisotnosti kisika, primerne temperature in svetlobe. S shranjevanjem živil v vakuumu v hladilniku te tri faktorje odstranite in tako podaljšate obstojnost živil do 4-krat. https://www.youtube.com/watch?v=cyFyHome9aQ

4-krat dlje sveža živila

Za kratkoročno shranjevanje živil priporočamo vakuumske posode Status, ki so narejene iz visokokakovostnih materialov in oblikovane za zlaganje ene na drugo, s čimer pametno izkoristite dragoceni prostor v kuhinji in hladilniku. Pravokotne, kvadratne in okrogle posode so iz materiala Tritan, ki je brez BPA ter ne prevzema barv in arom živil. Ostanke kosila in ostala živila, ki jim želite podaljšati obstojnost, shranite v primerno veliko posodo, zaprite s pokrovom in z ročno vakuumsko črpalko ali vakuumskim aparatom Status izsesajte zrak iz posode. Hrana je zdaj vakuumsko shranjena in bo v hladilniku počakala nekaj dni - (za več informacij poglejte tabelo). Hkrati se bodo tudi vitamini, minerali in arome živil bolje ohranili. Samo pomislite, koliko denarja lahko prihranite z vakuumskim shranjevanjem živil.   [caption id="attachment_4257" align="alignright" width="702"]Set manjših pravokotnih vakuumskih posod Status Set manjših pravokotnih vakuumskih posod Status[/caption]

Shranjevanje v hladilniku

Vrsta živila Shranjevanje brez vakuumiranja Vakuumsko shranjevanje
Kuhana hrana 2 dni 10 dni
Sveže meso 2 dni 6 dni
Kuhano meso 4 – 5 dni 8 – 10 dni
Sveže ribe 2 dni 4 – 5 dni
Trdi siri 10 – 12 dni 25 – 35 dni
Sveža zelenjava 5 dni 18 – 20 dni
Sveže sadje 3 – 7 dni 8 – 20 dni
Sladice 5 dni 10 – 15 dni

  [caption id="attachment_4255" align="aligncenter" width="702"]Aparat za vakuumiranje Status SV2000 z dvojno vakuumsko črpalko in volumnom črpanja 22 l/min. Aparat za vakuumiranje Status SV2000 z dvojno vakuumsko črpalko in volumnom črpanja 22 l/min.[/caption]

Dolgoročno shranjevanje zavakuumiranih živil

Za dolgoročno shranjevanje svežega mesa, sadja in zelenjave za ozimnico in suhomesnih izdelkov pa priporočamo shranjevanje v vakuumskih vrečkah s pomočjo aparatov za vakuumiranje. Za razliko od navadnih PVC vrečk, so Statusove vrečke za vakuumiranje veliko debelejše (namesto 30 μm kar 130 μm), narebrene in narejene iz posebne kombinacije materialov poliamid in polietilen, ki poskrbita za neprepustnost in dober var. Navadne vrečke ne zaščitijo živil pred zunanjimi vplivi, saj so porozne. Najbrž ste že opazili, da v zamrzovalniku pride do t. i. ožiga živil, in da sadje in zelenjava po zamrznitvi zbledita ter izgubita aromo in okus. S shranjevanjem v neprepustnih Statusovih vakuumskih vrečkah ohranite arome in preprečite oksidacijo živil, kar podaljša njihovo svežino in obstojnost tudi do 4-krat. [caption id="attachment_4258" align="aligncenter" width="702"]Statusove vrečke za vakuumiranje odlikuje debelina 130 μm, ki preprečuje, da bi živila izgubila aromo in okus. V eni posodi lahko s pomočjo odcejalnikov shranite tudi več različnih vrst živil, saj se arome v vakuumu ne mešajo. Statusove vrečke za vakuumiranje odlikuje debelina 130 μm, ki preprečuje, da bi živila izgubila aromo in okus. V eni posodi lahko s pomočjo odcejalnikov shranite tudi več različnih vrst živil, saj se arome v vakuumu ne mešajo.[/caption] *Po podatkih agencije FUSIONS (Estimates of European Food Waste Levels), ki je marca 2016 naredila analizo količine zavržene hrane v EU. Dostopno prek http://www.eu-fusions.org.

Dobro je vedeti!

  • Kupite večja, cenejša pakiranja živil ali živila, ki so v akciji, in jim s shranjevanjem v vakuumu podaljšajte obstojnost in svežino.
  • Jedi skuhajte čez vikend oziroma, ko imate čas, in jih po porcijah shranite v vakuumske posode v hladilnik ali zamrzovalnik. Tako boste ob delovnih dneh svoji družini na hitro postregli domač obrok.
  • Obroke shranjene po porcijah lahko vzamete tudi v službo ali jih pripravite otrokom za v šolo. Zdaj boste končno lahko prepričani, da vaš otrok je zdravo in polnovredno malico tudi, ko ne sedi za vašo mizo.
  • Mehka in mokra živila pred vakuumiranjem v vrečkah na kratko (5 – 10 min) zamrznite in s tem preprečite, da bi se mehka živila (na primer maline, jagode) pri vakuumiranju zmečkala, pri mokrih (sveže meso) pa preprečite, da bi aparat posesal tekočino, kar prepreči njegovo optimalno delovanje.

   

Ocene (0)
0.0
Nima komentarjev. Bodi prvi!

Tvoja ocena

Bodi prvi! Prijavi se na e-novice in prvi prejmi najnovejše popuste.
Zagotavljamo ti 100 % zasebnost.
Ker želimo, da bo naša komunikacija z vami zakonita in vredna zaupanja, vas prosimo za soglasje za naslednje možnosti obdelave osebnih podatkov.

Podrobnosti si lahko ogledaš na povezavi.