Preberite, kakšne so razlike med omrežji.

GSM (Global System Mobile – 1. generacija)

GSM predstavlja prvo generacijo mobilnih omrežij. Hitrost prenosa podatkov je bila približno 9kbps (9000 bajtov na sekundo). Ko se je pojavilo to mobilno omrežje, je to pomenilo pravo revolucijo v načinu komunikacije, saj je bilo od tedaj naprej moč pošiljati sms sporočila, shranjevati telefonske številke, hitrejše klicanje …

GPRS (General Packet Radio Service – 2G)

Korak naprej v razvoju je naredilo GPRS omrežje, ki je v samem bistvu povezava med internetom in mobilnim omrežjem. GPRS omrežje je tudi spremenilo način uporabe in plačevanja uporabe mobilnega omrežja, saj ni bilo več potrebno plačevati uporabe v naprej (predplačniške kartice), ampak tudi na podlagi prenesenih podatkov (naročniški paketi). Hitrosti prenosov, ki jih dopušča GPRS sega do 160 kbps.

EDGE (Enhanced Data Rates for Global Evolution – 2,5G)

EDGE predstavlja prehod mobilnega omrežja iz druge v tretjo (UMTS) generacijo. Prav posebnih specifik in revolucionarnih napredkov ni prinesel, je pa dopuščal hitrejši mobilni prenos podatkov kot GPRS. Do 384 kbps.

UMTS (Universal Mobile Telecommunications System – 3G)

3. generacija mobilnega omrežja pa je že prinesla manjšo revolucijo v smislu prenosa podatkov, ki dosega hitrosti do 2 mb na sekundo in omogoča naprednejše funkcije kot so video klici, ogled multimedijskih vsebin in ostalih podatkov ter uporabo aplikacij, ki zahtevajo hitrejše prenose.

Četrta generacija – LTE (Long Term Evolution Standard)

4G pomeni 4.generacija s še hitrejšo mobilno internetno povezavo (LTE – Long Term Evolution Standard). 4G omogoča hitrost prenosa do 100 megabajtov na sekundo za hitro mobilne komunikacije (pri vožnji v avtu ali na vlaku), ter kar do 1 gigabajt prenosa na sekundo pri nizko mobilnih komunikacijah (pri pešcih in statičnih uporabnikih). Omogoča vse kar je do sedaj omogočal 3G prenos ter dodaten ogled video vsebin v najvišji ločljivosti, video klice in domala celotno internetno ponudbo, ki jo omogoča povprečna Wi-Fi povezava.

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori