Za popolno pečen, slasten zrezek vam zdaj ni več potrebno odšteti gore denarja v vrhunski restavraciji. Sous-vide, sodoben kuhinjski pomočnik iz Gorenja, namreč pričara okus gurmanskih specialitet kar v udobju vašega doma.

Sous-vide (francoski izraz za kuhanje v vakuumu) je novost na našem trgu, ki omogoča kuhanje v vakuumu v temperaturno stabilnem okolju in s tem najboljše rezultate; zrezek ne bo nikoli več zunaj trd in zažgan, znotraj pa še krvav.

Uporaba kuhalnika Sous-vide

Uporaba je preprosta – vakuumsko zapakirate meso, svi6b_sous-vide_packaged_before_cookingzelenjavo, ribo ali kakšno drugo živilo, ki mu po želji dodate začimbe ali zeliščno maslo ter vstavite v Sous-vide kuhalnik, ki nato sam poskrbi za vse ostalo, vi samo določite želen čas kuhanja.  Za hrustljavo skorjico zrezek na koncu samo še na hitro popečete in voila – specialiteta je pripravljena! In ne bodite presenečeni, če bodo gostje mislili, da imate osebnega kuharja, tako dober bo zrezek! Poleg mesa pa lahko pripravite tudi vrsto drugih jedi, od umešanih jajc do posladkov – odkrili boste povsem nove in polne okuse, kajti vsi sokovi, hranila in arome ostanejo med kuhanjem točno tam, kjer naj bi ostali – v hrani. Zdravo, okusno, slastno s pomočjo sodobnega domačega chefa v vaši kuhinji – kuhalnika Sous-vide iz Gorenja.

Kako pripraviti okusni obrok z Sous-vide kuhalnikom?

  1. Pripravite meso. Začinite meso z vašimi najljubšimi začimbami.
  2. Vakuumirajte. Vse sestavine vstavite v vakuumsko vrečko.
  3. Kuhanje. Vrečko vstavite v aparat in pričnite s kuhanjem.
  4. Postrezite. Okusen obrok je pripravljen in ga lahko postrežete.

sda15_ambient_sous-vide_landscape

Kaj pomeni kuhanje Sous-vide

Metoda kuhanja znana pod nazivom »Sous Vide« je zelo priljubljena v številnih priznanih restavracijah. »Sous Vide« je francoski izraz, ki pomeni »pod vakuumom« in opisuje hrano vstavljeno v vrečko, v kateri ni zraka in ki je potopljena v vodno kopel. Hrana se dlje časa kuha na natančno nastavljeni nizki temperaturi, s čimer se doseže najboljši možni okus in mehkoba. Kuhanje v vakuumu omogoča, da se hrana kuha v lastnem soku ob prisotnosti raznih začimb. Vsi vitamini in minerali tako ostanejo v hrani in poudarijo naraven okus hrane. Zaradi tega je hrana bolj zdrava, mehkejša in okusnejša.

Meso, ki se pripravlja v načinu »Sous Vide« je mehkejše, tako da se za pripravo lahko uporabljajo tudi kosi mesa, ki so nekoliko slabše kakovosti, vendar polnejšega okusa, na primer podplečje (bržola) ali hrbet (šimbas). Ker omogoča metoda »Sous Vide«, da je v posamezni vrečki samo en kos mesa, kuha pa se lahko več vrečk hkrati, lahko hkrati ustrežemo več različnim okusom, željam ali prehranskim potrebam.

IMG_3414

Ker je po Sous Vide metodi sestavine skoraj nemogoče prekuhati, je možna priprava hrane v naprej, kar je odlično za družinske obroke in zabave.

Jamie, Bine in Gordon vedo, kaj je dobro!

Sous-vide se je zasidral na kulinarični sceni, z njim ustvarjajo najboljši, tudi Bine Volčič, Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Ferran Adrià in še mnogi drugi. Profesionalci Sous-vide uporabljajo z razlogom. Omogoča jim stalno kakovost hrane, brez odstopanj. Poleg tega je jedi skoraj nemogoče prekuhati in pripravljene zlahka počakajo na hladnem, na trenutek končne priprave, ko jed odide na krožnik. Najpomembnejši pa je izjemen okus, kjer lastnosti sestavin prevladajo nad vsem ostalim in je lahko uporaba soli, začimb in prehranskih dodatkov omejena na minimum. Vse to je skladno tudi s smernicami priprave hrane, ki jim sledimo vsi, ki želimo vedeti, kaj jemo. Izvrstni kuhalnik sous-vide iz Gorenja je cenovno dostopen kakovosten izdelek, ki vrhunsko kulinariko pripelje tudi v vašo kuhinjo.

svi6b_sous-vide_cooker_parts

Izraziti okusi, teksture in uporabnost

Predstavljajte si sestavine, ki se ne razkuhajo, ki ohranijo naravni okus. Brez agresivnega začinjanja in množice prehranskih dodatkov. Takšne, ki dišijo in se kar topijo v ustih. Tehnika Sous-vide omogoča ogromno. Ker se jedi pripravljajo zaprte v hrani prijazni vrečki, arome ostajajo tam, kjer so doma. Tudi zato smo lahko pri začinjanju skromni. Manj soli, manj popra, začimb in ostalega. Odlično, kajne?

Ker priprava poteka dalj časa, pri nižjih temperaturah, se lahko razvije izjemna tekstura. Zrezki postanejo še bolj mehki. Zaradi nižje temperature ohranijo tekočino v mesu, se ne izsušijo. Enako velja za zelenjavo. Jedi je skoraj nemogoče preveč skuhati in vedno bodo lahko prav takšne, kot morajo biti. Poleg tega nižje temperature priprave dobro vplivajo na to, da se v jedeh lahko ohrani več vitaminov in mineralov.

Izjemne vsakič znova!

Natančna nastavitev temperature kuhalnika Sous-vide iz Gorenja zagotavlja, da bodo lahko jedi vsakič znova pripravljene podobno, na skoraj enak način. S tem boste visoke zahteve profesionalnega okolja prenesli v vaš dom, kuhinjo in navdušili znova in znova.

Prihrani z večjo izbiro primernih sestavin

S sous-vide lahko tudi prihranite. Vrhunsko meso ni poceni. S kuhalnikom Sous-vide iz Gorenja lahko izjemne jedi pripravimo tudi s cenejšimi kosi mesa. Običajno potrebujejo kakšno uro dodatnega kuhanja, a na koncu bodo sočni in mehki, kot jih sicer niste vajeni. To pa še ni vse! Sestavine lahko pripravite vnaprej, jih skuhate v Sous-vide in nato kar v vrečki, ki je že vakuumirana in zaprta, shranite v hladilniku ali zmrzovalniku, kjer počakajo na pravi trenutek.

Za vse okuse

Nekdo ima rad bolj začinjene jedi, drugi manj. Moj zrezek mora biti »medium«, njen bolj zapečen, »well done«. Morda morate spoštovati omejitve nekaterih sestavin in je zato potrebno hrano pripraviti ločeno? S Sous-vide hrano pripravite v vakuumsko zaprtih vrečkah. To pomeni, da so lahko sestavine ločene in prilagojene željam vsakega jedca!

Meso, sladice, sadje, zelenjava …

IMG_3431S čim vse Sous-vide navduši? Najprej pomislite na meso. Mehko, sočno, z izvrstno teksturo in okusom. Ravno prav pečeno. Tudi zelenjava bo v Sous-vide ostala zelenjava. Toplotno obdelana, vendar polnega okusa. Priprava izvrstnih mehko in trdo kuhanih jajc, zanimivih zajtrkov, omak, džemov, jogurta in tudi sladic. Uporabnost Sous-vide je izjemna in več, kot ga uporabljate, več idej boste imeli.

Enostavna uporaba

Je lahko še bolj priročno, brez nepotrebne packarije? Sestavine pripravimo, zapremo v hrani prijazno vrečko. Sous-vide aparat vključimo, nastavimo čas in temperaturo. Jedi v aparat in nato obrok le še po potrebi finaliziramo tako, da recimo meso na hitro popečemo v ponvi ali žaru in postrežemo. Postopek je čist, varen, enostaven.

Kaj o Gorenje Sous-vide menijo zahtevni uporabniki?

Simon Šketa, SKETA.si

»Moje jedi so enostavne in okusne. Recepti SKETA.si so za ljudi, ki niso brez skrbi in cenijo svoj čas. Sous-vide sem takoj prepoznal kot zelo uporabno orodje. Povsem enostaven je za uporabo. Omogoča drznost pri jedeh in tisto piko na i, s katero lahko navdušimo goste, predvsem pa sebe in bližnje. Ker si zaslužimo najboljše ne zgolj v dragih restavracijah, temveč predvsem doma. Ko vidim aparat Gorenje Sous-vide na kuhinjskem pultu vem, da imam skoraj vedno opravka z radovednimi ljudmi, ki cenijo dobro hrano in inovativne načine, kako jo ustvariti doma. Postopek je enostaven. Sestavine začiniš, prestaviš v vrečko, pripraviš v Sous-vide in nato, recimo pri mesnih izdelkih, na hitro popečeš na žaru ali v ponvi. Priporočam.«

Sašo Šketa, Presno.si

»Kuhanje Sous-vide je ustvarjalno, zabavno in enostavno. Ne zgolj glavne jedi, tudi sladice so odličen poligon za raziskovanje. Okusi so intenzivnejši, barve bolj vibrantne, arome in teksture pa v popolnosti izrazijo svoj karakter. Sous-vide tehnika omogoča, da pripravimo vrhunsko kulinarično izkušnjo v udobju domače kuhinje in dobrih prijateljev. Več kot odlično.«

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Izdelki

Odgovori