Trg je preplavil trend pametnih telefonov, z njimi pa se je vzporedno razvil še segment, ki postaja čedalje bolj podoben kakšnim filmom ali nanizankam, ko smo z zanimanjem opazovali ročne ure oziroma zapestne naprave, kot sta jih nosila denimo James Bond ali Michael Knight iz serije Knight rider. Če se spomnim samo, kako smo še kot mulci oboževali take naprave, smo dejansko to znanstveno fantastiko danes dočakali, v prihodnosti, pa bo ta segment iz tehnološkega vidika čedalje bolj nor.

TalkBand B2 je naslednik naprave TalkBand B1 znamke Huawei, iz serije pametnih ročnih ur, ki združujejo pametno uro namenjeno našim aktivnostim in brezžično telefonijo, bluetooth slušalko. Ne gre za samostojni GSM aparat, gre pa za perfekten hibrid, ki je tokrat še bolj eleganten, kakršen je bil njegov predhodnik.

Prvi vtisi

2.Prvi vtisi

Napravo najdemo v primerno elegantni, prozorni embalaži, kjer jo takoj opazimo. V embalaži poleg same ure najdemo seveda navodila, v samem stojalu ure, na katerem je nameščena, pa se v notranjosti nahaja še USB kabel za napajanje in dodatni silikonski čepki, namenjeni slušalki, s katerimi lahko prilagodimo slušalko našemu ušesu tako, da nam bo udobno in praktično pri samem nošenju.

3.Vsebina

TalkBand B2 je moč kupiti v treh različicah in sicer, v črni in srebrni barvi s paščki iz umetnega materiala ter v nekoliko dražji verziji, ki sem jo testiral, v zlati barvi z rjavim usnjenim paščkom. Ne glede na verzijo pa so te zasnovane, oblikovane tako, da so primerne za vsako priložnost, tudi za posebne priložnosti. Pašček je pritrjen na ohišje iz aluminija, kjer je nameščena sama naprava, bluetooth slušalka, ki je prav tako v aluminijastem ohišju. Po funkcijah pa so si vse verzije popolnoma enake.

4.Vrste ur

Napravica se lahko pohvali, kot že omenjeno, s to lastnostjo, da združuje pametno uro s slušalko ter očesu všečnim dizajnom. Slušalka, ki se nahaja v aluminijastem ohišju, pritrjenem na paščku, ima vgrajen približno 1,8 cm velik monokromatičen OLED zaslon, ki se odziva na dotik. Ta ima dovolj zmogljivo svetilnost, da ne bomo imeli težav z njim, edino na direktni sončni svetlobi mu nekoliko zmanjka moči in je prikaz nekoliko bolj bled. Precej znana težava že pri pametnih telefonih. Napravo upravljamo tako, da drsimo po zaslonu kot bi z gumbom na računalniški miški drseli na naslednjo stran. Napravo aktivirmo z gumbom, ki se nahaja na slušalki. To je tudi edini fizični gumb za upravljanje naprave. Ekran pa lahko aktiviramo tudi z zasukom roke in tako pogledamo denimo, koliko je ura. Z nadaljevanjem zasukov roke, pa obračamo ekran na naslednji prikaz, iz prikaza ure na prikaz števila prehojenih korakov, na potrošene kalorije, na čas našega zadnjega spanca, pa na štoparico, namenjeno teku, pa še na prikaz baterije ali bluetooth povezave, odvisno, kako si napravo nastavimo.

Na voljo imamo namreč več različnih prikazov časa. Lahko si nastavimo prikaz analogne ure, digitalne ure, ure z datumom, pa z zapisom dneva, pa z dodanim prikazom vremena, ki ga beleži v povezavi z našim pametnim telefonom. Slušalko pa snamemo z dvema gumboma, ki ju na vsaki strani ob paščku samo hkrati pritisnemo, da nam ohišje sprosti slušalko in že jo lahko uporabljamo. Slušalka ima na zvočniku nameščen mehak silikonski nastavek za uho, ki se lepo skrije v ohišje na paščku. Tako je slušalka dejansko vedno pripravljena na naš hiter odziv na klic.

5.Zlata ura

Dimenzije in teža naprave so zmerne, elegantna je na roki in prav tako lahka, da ni moteča, če jo nosimo cele dneve. Pravzaprav ne gremo niti za tem, da jo nosimo in tudi slušalka je v primerjavi s predhodno TalkBand bistveno manjša in elegantnejše zasnovana.

Testiranje

Napravo sem imel na testu skoraj cel oktober in v tem času sledil svoji aktivnosti, jo uporabljal v klicne namene in skušal biti njen povprečni uporabnik. Sam namreč nisem športnik, sem pa ljubitelj tehnike zatorej so mi take tehnološke mešanice še posebej zanimive.

Uporabljal sem jo v povezavi z dvema aparatoma, ASUS Zenfone2 Laser in pa s Huawei Mate S. Poudariti moram, da sta oba aparata komaj prišla v prodajo, torej vsebujeta več kot primerne lastnosti, da je ura združljiva z njima, zatorej nisem imel v nobenem primeru težave pri uporabi TalkBand B2. Poleg tega, da sem napravo testiral na obeh pametnih telefonih, sem to lahko počel istočasno, kajti TalkBand B2 omogoča tudi funkcijo »multipoint«, kar pomeni, da lahko preko bluetooth povezave napravo povežemo istočasno z dvema telefonoma. Lahko tudi z računalnikom in pametnim telefonom. Slednje niti ni tako pomembno, da bi sledili vašim aktivnostim na dveh telefonih, prej pride v poštev možnost, da se lahko s slušalko javljate na klice iz dveh naprav, bodisi iz službenega in osebnega pametnega telefona, bodisi iz pametnega telefona in denimo na SKYPE, preko osebnega računalnika ali prenosnika.

Prikaz zaslona pametne zapestnice Huawei Talkband B2

Aplikacija, s katero lahko preverjamo naše dejavnosti oziroma, aktivnosti, se imenuje Huawei Wear. Z njo lahko redno spremljate na dnevni ravni število korakov, porabo kalorij in kakovost spanca. Vse skupaj nam aplikacija ustrezno olepša z grafi in tako dobimo naša nihanja tako pri aktivnosti kot pri spanju. Je pa TalkBand B2 vodoodporna naprava z IP57 standardom, kar pomeni, da jo lahko zmočimo, ne smemo je pa namakati oziroma potopiti v vodo. Če jo med umivanjem rok denimo zmočimo ne bo nobene panike, uro samo pobrišemo in bo vse v redu. Enako je s prahom, tudi v tem primeru je seveda zmerno odporna.

Meritve aktivnosti v mesecu oktobru

oktober

Po grafu se lahko točno vidi, kdaj smo bili aktivni in kdaj ne, koliko korakov smo prehodili in koliko kalorij smo porabili. Vpogled imamo tudi na naš spanec oziroma čas našega spanja, ki ga lahko spremljamo tudi podrobneje in vidimo njegovo kakovost oziroma, koliko časa spimo boljše, trdneje in koliko časa je spanec rahel.

Poglejmo si na primer vrhunec mojih korakov, ki sem jih napravil 23. Oktobra, na dan otvoritve Apple trgovine v naši trgovini, ko je bil cel dan resnično aktiven.

oktober1

Po zgornjih prikazih lahko vidimo, da smo bili dejansko aktivni skozi cel dan. Vidimo lahko tudi, ob katerih urah smo imeli največ obiska, strank, ki so želele izkoristiti največje popuste na Applovih izdelkih. Korake je TalkBand B2 seveda pretvoril tudi v okvirno prehojeno razdaljo, slednje preračuna na podlagi našega profila, ki ga vnesemo v aplikaciji. Tako lahko vidimo, da sem prehodil na ta dan približno 7,5 km, aktivnega sprehoda za približno štiri ure in pol. Tudi potrošene kalorije so bile na ta dan najvišje. V tretjem stolpcu pa tudi posledica dolgega dne. Dolžina spanca je bila naslednji dan, ja, kar nadpovprečna.

Baterija

Če pogledamo uradne specifikacije, bi morala baterija zdržati 6 dni, v kolikor nismo velik uporabnik slušalke v pogovorih, vendar, ne glede na to, da sam nisem slušalke pogosto uporabljal, sem moral napravo polniti vsaj vsak tretji dan. Več kot tri dni brez polnjenja, mi naprava ni delovala. V kolikor pa sem slušalko uporabljal več krat na dan, pa sem napravo uspel izčrpati še isti dan. Izkušnja je bila tukaj enaka kot pri bluetooth slušalkah, ki sem jih uporabljal pred TalkBand B2. Sam sem imel v zadnjih letih v uporabi dve Plantronicsovi slušalki, obe je bilo prav tako moč izčrpati v istem dnevu.

Če slušalke ne uporabljate in vam ura služi zgolj za sledenje vašim aktivnostim, se pravi korakom, potrošenim kalorijam ter kvaliteti in času vašega spanja, potem jo boste polnili okvirno vsak tretji dan. Brez povezave z vašim pametnim telefonom pa še kasneje.

Zaključek

Na eni strani se velikokrat iščejo pametne ure in pametne zapestnice, s katerimi bi želeli meriti aktivnost, tudi športne dejavnosti, pa srčni utrip, pa sledenje z GPS napravo, ki bi nam risala prehojeno, pretečeno ali s kolesom prevoženo pot. Spet bi nekateri na drugi strani želeli napravo, s katero bi si pomagali slediti dogajanju na pametnih telefonih, kot so elektronska sporočila, SMS-i ter klici, spet nekatere sledenje aktivnosti ne zanima in se nagne izključno na moderno uro s pametnimi funkcijami ter možnostjo uporabe le te kot telefonsko napravo. TalkBand B2 se nahaja nekje vmes med vsemi temi željami, le da ne nudi vsakega po malo in ne more zadovoljiti vseh želja.

Omogoča vam sledenje aktivnosti, ne pa športnih dejavnosti, kot je denimo kolesarjenje. Ne omogoča vam beleženje srčnega utripa, niti vam ne bo risala poti, saj nima GPS naprave. Na drugi strani vam bo na ekranu spisal ime klicatelja, ne bo vam pa prikazal SMS sporočil ali elektronskih sporočil. Spet pa se lahko s slušalko javite, bodisi ko ne utegnete seči po telefonu zaradi dela, bodisi ker se ravnokar vozite v avtu in je enostavneje slušalko vzeti z ure in se javiti na klic, brez da bi ogrozili sebe in drugih udeležencev v prometu.
Ne nazadnje, pa je ura definitivno elegantna in pade v oko, je zelo všečna in primerna tudi za svečane trenutke.

Dejstvo je, da je ura vsestranska. Je tista zlata sredina, ki je na trgu ni in tukaj je TalkBand B2 našla svoj prostor pod soncem, oziroma, svoj prostor na trgu.

Piše: Damjan Stipančič, najdete ga v trgovini Big Bang BTC na oddelku telefonije

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori