Pametni telefon, ki sem ga testiral tokrat, je v prodaji že od konca lanskega leta. Dodam lahko, da se prodaja zelo uspešno, saj gre za naslednika modela Ascend G620s, ki je prav tako uspešno prodrl med tiste aparate, ki so cenovno najbolj ugodni. Po podrobnem pregledu njegovih zmogljivosti, pa se lahko prepričamo zakaj je tak uspeh tudi upravičen.

Če bi primerjali cenovne razrede pametnih telefonov s tistimi, kot jih poznamo v avtomobilski industriji, bi lahko dejali, da spadajo aparati, kot je Huawei Y6, v nižji cenovni razred, kjer najdemo denimo Samsung Galaxy Grand Neo Plus, Samsung Galaxy Grand Prime, Lenovo A536, A5000 in podobne modele, ki se nahajajo v cenovnem razredu med 150 € in 200 €. Poglejmo si torej, s čim vse Y6 navdušuje uporabnike.

Prvi vtisi

Y6 dobimo v rdeči embalaži, kjer najdemo poleg aparata nujno potrebni polnilec in USB kabel, namenjen tako polnjenju kot prenosu podatkov v povezavi z osebnim računalnikom. Poleg kabla in polnilca pa se v embalaži nahajata še knjižica z navodili in folija za zaščito ekrana. Slušalk pa žal ni, kar je pa dejansko posledica cenovnega razreda, le redke izjeme imajo namreč priložene še slušalke.

Rokovanje

Oprijem aparata je dober. Je bolj elegantne, tanke, oblike, zaobljen in lažji od predhodnika Ascend G620s. Zaslon je za ta razred že standardne velikosti 5.0 palcev, HD ločljivosti (720×1280). Ohišje je plastično, reži za SIM in Micro SD kartico se nahajata pod snemljivim pokrovčkom, kamor namestimo baterijo kapacitete 2200mAh.

Lastnosti

Y6 tiktaka s štiri-jedrnim procesorjem, frekvence 1.1 GHZ, serije Cortex A7, delovnega spomina oziroma pomnilnika ima 1GB, spomina za shranjevanje podatkov pa 8 GB. Spomin lahko po želji povečamo z MicroSD kartico. Primarna kamera ali kamera na zadnji, hrbtni strani aparata, premore 8 milijonov slikovnih točk in video posnetke v polni ločljivosti (Full HD). Sekundarna kamera ali sprednja (selfie) kamera pa nudi 2 milijona slikovnih točk in posnetke v visoki ločljivosti (HD). Zaslon je velikosti 5.0 palcev, tipa IPS in HD resolucije, vse skupaj pa poganja baterija kapacitete 2200mAh. Kar se baterije tiče se je v testih presenetljivo dobro odrezala, ampak več o tem kasneje.

Same dimenzije aparata so slehernemu uporabniku prijazne, kajti rokovanje z Y6 je praktično in uporabno. Ni prevelik, je tanek in lahek. Vse skupaj je ovito v plastično ohišje, Y6 pa upravljamo preko Androidovega sistema v5.1, Lollipop (Lizika), s Huawei vmesnikom EMUI 3.1, torej v koraku s časom.

Tabela lastnosti

Testi strojne zmogljivosti

Tako kot pri vseh modelih do sedaj se je tudi Y6 znašel v primežu aplikacij, s katerimi testiram strojne zmogljivosti pametnih telefonov, tokrat pa sem se omejil zgolj na dve, AnTuTu in Geekbench 3. Slednje izključno zaradi pričakovanih nižjih zmogljivosti, ki jih tovrstni aparati v primerjavi z visoko cenovnimi aparati dosegajo. Pa vendar lahko z nekaj rezultati vidimo, koliko lahko “iztisnemo” iz aparata takega cenovnega razreda in kam ga lahko uvrstimo.

AnTuTu Benchmark

AnTuTu rezultati

Geekbench 3 test

Geekbench3 rezultati

Torej, štiri-jedrni procesor s taktom 1.1 GHz in 1GB pomnilnika, doseže rezultate znane pri aparatih kot je Samsung Galaxy S3. Testi so pokazali, da je po zmogljivosti Y6 precej blizu tej kategoriji, kar se za ta cenovni razred spodobi.

Ker je že specifikacija strojne opreme napovedala rezultate, kot smo jih dobili, me je bolj zanimalo kako je z baterijo. Slednja premore kapaciteto 2200mAh, to je toliko, kot jo ima P8 Lite, ki je pa bistveno bolj “požrešen” zaradi svoje strojne konfiguracije, kot je Y6.

Baterija

Geekbench3 baterija rezultati

Geekbench3 baterija

Zmogljivost baterije v kombinaciji s strojno opremo Y6 je izpolnila, če ne kar presegla pričakovanja. Ne samo, da je testiranje pokazalo dobro zmogljivost, ampak v času testiranja aparata, je v načinu “na čakanju”, zdržal brez problema 10 dni, pri tem pa je še zmeraj imel več kot 30% baterije. Zelo dobra novica za tiste, ki dajo veliko na vzdržljivost baterije in ne želijo vsakodnevnega polnjenja.

IMG_20160221_095821Pogled na zmogljivo baterijo

Kamera

Tukaj pa sem bil najbolj radoveden in sicer, kaj zmore kamera aparata za ta cenovni razred. In dejansko me je kamera presenetila. Zmore bistveno več, kot sem pričakoval, spodaj pa si poglejmo primere, kjer se o tem lahko prepričamo.

Spomladanski žafranSpomladanski žafrani

IMG_20160221_140649Igra fokusa s soncem nad kipom

Panorama 1Panorama na Grajskem hribu

Panorama 2Panorama Ljubljanskega gradu

Virginski nepozebnikVirginski nepozebnik

Zaključek

Če potegnemo črto v tem testu lahko mirno zaključimo, da je aparat primeren za vsakogar. Dovolj velik, dovolj zmogljiv za svojo ceno, vrednost pa mu dodatno dvigneta še dobra baterija in seveda zadnja kamera s številnimi opcijami ustvarjanja fotografij. V njegovem cenovnem razredu je kar nekaj tekmecev, s katerimi se lahko Y6 mirno kosa na več točkah, obenem pa je še oblikovno prav lepo eleganten in v koraku s časom.

Primeren ni samo za tiste, ki številnih funkcij pametnih telefonov sploh ne uporabljajo, torej za preproste uporabnike, primeren je lahko tudi za tiste, ki ne želijo preveč zapraviti za tovrstne naprave, iščejo pa ta pravo sorazmerje uporabnosti s ceno, ki so jo pripravljeni plačati. Tukaj ni kaj zgrešiti, aparat vsekakor opraviči svojo ceno in nudi celo več, kot bi od tega cenovnega razreda pričakovali.

Huawei Y6 je zmogljiv, je vzdržljiv in z njegovo dobro kamero boste lahko brez težav ujeli številne kvalitetne foto spomine.

Piše: Damjan Stipančič, najdete ga v trgovini Big Bang BTC na oddelku telefonije

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Izdelki

Odgovori