Preden se odpravite po svoj novi fotoaparat, si preberite, kaj je pomembno vedeti pred nakupom.

Pred nakupom fotoaparata je treba ugotoviti, kakšne so vaše želje in kakšen fotoaparat potrebujete. Na izbiro je zares veliko različnih modelov, tako majhnih in priročnih kompaktnih fotoaparatov, tisitih z utlrazoom objektivi in tistih, ki omogočajo zamenjavo objektivov in so namenjeni ustvarjanju najbolj kakovostnih fotografij.

Če je ali bo postala fotografija vaš konjiček, se morate zavedati, da manjši kompaktni fotoaparati in fotoaparati z ultrazoom objektivi nimajo enakih lastnosti kot večji in zmogljivejši zrcalno-refleksni fotoaparati. Čeprav lahko z njimi posnamete kakovostne fotografije in ujamete v spomin vse pomembne trenutke, pa zrcalno-refleksni fotoaparati z različnimi objektivi omogočajo zares kreativno fotografiranje. Vseeno pa ne smemo zanemariti dejstva, da so takšni fotoaparati večji in težji, kar za običajnega uporabnika tudi ni zanemarljivo. Morda je pravi kompromis sistemski fotoaparat, ki je majhen in lahek, a omogoča uporabo različnih objektivov.

Pomembno je tudi kaj, kje in koliko nameravate fotografirati, kakšna je zahtevana končna kakovost in velikost fotografije, v kakšnih pogojih, s kakšne razdalje in kako hitro boste fotografirali ter koliko fotografske opreme ste pripravljeni nositi s seboj.

Vrste fotoaparatov

Pred prvo izbiro si lahko pomagate z naborom osnovnih lastnosti, po katerih se fotoaparati ločujejo med seboj:

Namen uporabe in vrsta uporabnika

Najprej morate vedeti, za kaj boste fotoaparat uporabljali. Če boste fotoaparat uporabljali za družinske fotografije, doma in na počitnicah in zgolj nekajkrat na leto, je primerna izbira kompaktni fotoaparat. Te naprave so cenovno ugodne, za osnovno oziroma nezahtevne uporabnike ponujajo dovolj možnosti za uporabo in nimajo zahtevnih funkcij, ki bi neizkušenim povzorčale težave.

Ultrazoom fotoparati so še vedno namenjeni domači in osnovni uporabi, vendar ponujajo kakovostnejšo povečavo fotografije, zato so primerni za potovanja, izlete in ustvarjajo boljše Fotoaparat Sony
fotografije, posnete na daljavo
.

DSLR fotoaprati (zrcalno-refleksni fotaparati) so aparati za zahtevnejše uporabnike, saj aparat lahko uporabljate povsem avtomatsko, s prednastavljenimi funkcijami, če pa želite ustvarjati kreativne fotografije, pa lahko upravljanje nastavitev vzamete v svoje roke. Pri DSLR aparatih lahko menjate tudi objektive z raznovrstnimi lastnostmi, kar še širi možnosti uporabe.

Sistemski fotoaparati so aprati za tiste, ki si želijo fotografije na ravni DSLR fotoaparatov, vendar jim je pomembna veliost naprave, saj so sistemski fotoaparati manjši od DSLR naprav.

Optični zoom

Za razliko od digitalnega zooma, z optičnim zoomom ne izgubljamo na kakovosti fotografije, saj se s spreminjanjem razdalje med lečami svetloba lomi drugače in tako približamo kader, slika pa ostaja ostra in kakovostna. Če boste fotografirali še na daljše razdalje, so primerni tako imenovani ultrazoom aparati s približavo faktorja 10 ali več

Pri kakovosti optike se ločijo aparati tudi po stabilizatorju. Optični oz. mehanski stabilizator opravlja funkcijo bolje kot digitalni stabilizator, ki je dejansko samo programska oprema, ki poizkuša nadomestiti mehanski stabilizator.

Video

Trenutno fotoaparati omogočajo zajem videoposnetkov v treh različnih ločljivostih oz. kvalitetah.

FULL HD

Polna visoka ločljivost slike ali FullHD prinaša ločljivost slike 1920 x 1080 točk in osveževanje 30 slik/s.

HD

Ločljivost slike HD je 1280 x 720 slikovnih točk.

VGA

Ločljivost 640 × 480 slikovnih točk, kar je primerno za ogled videa na računalniškem zaslonu, vendar pa je slika na večjih zaslonih, na primer na televiziji, lahko zrnasta.

Cenovni razred

Cenovni razredi pri fotoapratih se gibljejo od 50 evrov naprej, medtem ko zgornjih omejitev skorajda ni, saj se pri nakupu sistemskih ali DSLR fotoapratov k strošku fotoaparata pogosto prištejejo še stroški dodatnih objektivov in druge opreme. Le tako lahko fotoaparat omogoča ustvarjanje kakovostnih fotografij na različnih lokacijah, ob različnih svetlobnih pogojih in različnih motivih, na primer za portretno fotografijo, ponoramo, slikanje živali, nočno slikanje

Brezžična internetna povezava in GPS

Najnaprednejši fotoaparati ponujajo tudi možnost brezžičnega oziroma Wi-Fi povezovanja, s čimer boste lahko posnete fotografije takoj pošiljali drugim naslovnikom, jih natisnili preko brezžičnega tiskalnika ali si jih tako prenesli v svoj foto album v oblaku.

GPS funkcija je uporabna za vse, ki veliko potujejo in na potovanjih naredijo ogromno fotografij. Ko fotografije prenesete na svoj računanik, lahko preko google.maps vmesnika preverite, kje so bile fotografije posnete in razjasnite vse morebitne dvome.

Nasveti za fotografiranje

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori