Letošnje leto je ponudilo kar nekaj zanimivosti, ki jih bo tehnološka prihodnost prinesla v naše nedrje. Pripravili smo nabor nekaj najbolj atraktivnih naprav, ki počasi prihajajo na svetovna tržišča.

Pametna Google očala – Google Glasses 

Kot je pri Googlu že v navadi se vse česar se dotakne in izumi, spremeni v zlato. Začenši z brskalnikom, analitko, oglasi vse do google platform za podjetja in seveda vsemi uporabnimi aplikacijami, programi in možnostmi. Googleov odvod Google X, sicer eden bolj varovanih projektov Googla, se zadnjih nekaj let primarno ukvarja s tremi tehnologijami; Googlovim avtomobilom brez fizičnega voznika, ki se je na testih že izkazal, baloni, ki bi mobilni internetni signal prinesli tudi na območja, kjer si še pred časom nismo predstavljali, da bi to lahko bilo mogoče (Antarktika, Arktika, povsem odročni kotički sveta …) in seveda Google Glasses oziroma Googlova pametna očala. 

Googlova očala predstavljajo prihodnost računalnikov in odmik od smernic kot jih poznamo. Očala se nosijo povsem enako kot vsa ostala, vendar pa imajo v sebi vgrajen računalnik, ki ga upravljajo z zvočnimi – glasovnimi ukazi. Očala nam rezultate in zadetke iskanj prikazujejo na steklu, ki ga imamo pred očmi. Prototip in testne verzije je Google v svet poslal že leta 2012, kdaj pa naj bi se pričela tudi proizvodnja za običajne uporabnike, še ni natančno znano. V času od osnovne in prve različice očal je Google razvil že nekaj nadgradenj in posodobitev. V videu si lahko ogledate kaj vse tehnologije pametnih očal prinaša in kako se bomo gledali v prihodnosti. 

Motorola projekt Ara

Zagotovo še pomenite, ko je poleti internet prevzel koncept pametnega telefona poimenova Phoneblock (telefon, ki bi bil sestavljen iz osnovne matične plošče, na kateri bi poljubno sestavljali telefon iz komponent, ki nam najbolj ustrezale), ki je miselno zavest o prihodnosti telefona premaknil stopnico više. Večen pametni telefon, menjamo zgolj strojno opremo ko ta dotraja ali si zaželimo bolj kakovnoste. 

Če je bil Phoneblock zgolj internetna ideja, ki ni prišla niti do izdelave prototipa, je ameriško podjetje Motorola celotno stvar vzelo precej bolj resno in napovedalo projekt Ara, ki v veliki meri predstavlja točno to, kar je kot prvi začel in želel Phoneblock. Ara bo zastonjska in odprta platforma za strojno opremo, ki se bo preprosto sestavila v povsem personaliziran pametni telefon. Vam ni všeč tipkovnica na zaslonih na dotik? Priključite fizično in pričnite s pisanjem svoje prve knjige. Vas moti hitra poraba baterije telefona? Priklopite večjo in zmogljivejšo, ki bo trajala dlje. Fotografije niso dovolj ostre in hitrost telefona počasi peša? Dodajte zmogljivejši delovni pomnilnik in kakovostnejšo kamero … možnosti bodo dejansko neomejene. Ker bo platforma brezplačna in odprta, bo trg kaj kmalu preplavljen z dodatki, novimi priključki, nadgradnjami in inovativnimi rešitvami. Prav tako bo to novo poglavje za vse inovativne in praktične razvijalce, ki so bili do sedaj prikrajšani pri izdelovanju strojne opreme. Prav tako si skoraj zagotovo lahko obetamo aplikacije, ki bodo takšen telefon delale še bolj učinkovit in zmogljivejši. 

Projekt Ara je Motorola predstavila 29. oktobra leta 2013, kdaj pa naj bi se pojavili prvi prototipi in primerki za razvijalce in tiste, ki bodo napravo testirali v beta verziji še ni znano. Vsekakor pa si lahko obetamo novo obdobje pametnih telefonov. 

Pametna ura

Skoraj zagotovo je tudi v Sloveniji že nekaj takšnih, ki že lastijo svojo pametno uro in ki jo dnevno povezujejo s svojim pametnim telefonom. Preporod in razmah v razvoju in popularizaciji pametnih ur se je pričel lansko leto, ko se je kot ena prvih na crowdsourcing omrežju Kickstarter pojavila ura Pebble, katere ustvarjalci so iskali začetno investicijo v vrednosti 100.000 dolarjev. V mesecu dni so zbrali kar preko deset milijonov dolarjev in prve ure so bile poslane vsem podpornikom. Tudi velika podjetja so kaj kmalu uvidela tržno nišo tako so kot po tekočem traku pričeli tekmovati, kdo bo predstavil še boljši in zmogljivejši prototip pametne ure. Sony, Samsung, Motorola, Hyundai, LG in ostali. 

Glavna lastnost pametne ure je povezljivost s pametnim telefonom ali celo preostalimi pametnimi napravami. Ura v grobem principu deluje kot pametni telefon, tako nekateri modeli omgočajo pošiljanje sporočil, klicanje, merjenje utripa, razdalje, temperature. Prav tako jih večina omogoča prebiranje elektronske pošte, odjemanje obvestil družbenih omrežij kot so Facebook, Twitter, Foursquare … Nekatere so vodotesne tako v sladki kot slani vodi, spet druge pridejo v pestri paleti barv in oblik. Seveda, še vedno so to primarno ure, vseeno pa so lahko primerna dopolnitev ob hitrem tempu dela in odzivnosti. 

Apple iPad Air – iPad 5

Tudi podjetje Apple se je odločilo pred letošnjo zimo predstaviti nadgradnjo obstoječih tabličnih računalnikov iPad. Predstavili so iPad Air, ki velja za najtanjši tablični računalnik na tržišču. Še 20 % tanjši od starejših bratov iPad 4, bo s 25 centimetrskim zaslonom in neverjetno resolucijo slike v razmerju kar 2048×1536 s 3,1 milijoni slikovnih točk zagotovo predstavljal naslednji mejnik pri oblikovanju in zmogljivosti tabličnih računalnikov. 

Posodobljen procesorski čip A7, ki deluje po načelu 64-bitnega procesorja naj bi zmogljvost tabličnega računalnika iPad Air ponesel na nov, še višji nivo. Zmogljiva baterija, ki omogoča kar do 10 ur upravljanja s tablico brez polnjenja pa je dodanta češnja na vrhu torte. Tablica je uradno že bila predstavljena, na prodajne police pa prihaja s 1. novembrom letošnjega leta. Poganja pa ga, prav tako letos nadgrajeni Applov operacijski sistem iOS 7, o katerem smo na Info portalu že pisali. 

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori