Preverite, kako si lahko doma pripravite odlično sušeno sadje in zelenjavo na preprost in zdrav način.

O sušenju živil

Sušenje hranje, predvsem sadja in zelenjave, je način shranjevanja živil, ki je v uporabi že vse od antičnih časov. Hrana s sušenjem izgublja minimalno količino hranljivih snovi, vitaminov in mineralov. Predvsem pa ohranja dolgotrajen okus in naravno barvo živil. Dehidratorji živil delujejo s kroženjem toplega zraka v prostoru, kar iz živil izsuši vlago in odvečno tekočino. Sadje in zelenjava sta običajno sestavljena iz velikih količin vode – med 80 in 95 %, zato so živila po sušenja veliko lažja, predvsem pa se zaradi pomanjkanja vode izgubijo možnosti za razvoj bakterij v živilih. Prvi dehidratorji živil so bili za komercialno rabo predstavljeni že okrog leta 1920.

Posušeno sadje

 

Uporaba dehidratorjev

Z dehidratorji lahko izjemno učinkovito sušite svoje najljubše sadje in zelenjavo. Izbirate lahko sušenje v razponu med 38°C ter 68°C. Dehidratorji delujejo s pomočjo napredne tehnologije, s čimer  zagotavljajo enostavno, priročno in učinkovito sušenje. Večina sodobnih dehidratorjev (sušilcev sadja in zelenjave) omogoča, da si lahko z digitalnim časovnikom nastavite brezskrben čas sušenja do 150 ur, potem pa se naprava samodejno izklopi. Dehidratorji se napajajo z električno energijo in imajo grelno enoto, kar vam omogoča hitro sušenje sadja ali zelenjave. 

Dehidrator Sedona

Za razliko od drugih sušilnikov, v Sedoni zrak kroži horizontalno. Velika prednost takšnega načina sušenja je, da se zrak bolj enakomerno porazdeli po predalih dehidratorja. Sedona dehidrator omogoča tudi tihi način delovanja, tako da z zmanjšanjem hitrosti delovanja ventilatorja nastavite tudi na tiho delovanje. Enostavno pritisnete na gumb “nočno delovanje” in dehidrator se bo utišal in deloval z manj šuma. Prednji del dehidratorja, ki je narejen iz visoko kakovostnega kaljenega stekla,  omogoča tudi pogled na živila in celotni proces dehidriranja. Digitalna nastavitev temperature, ki jo ponuja dehidrator, omogoča izjemno natančno temperaturo sušenja znotraj dehidratorja, saj je proces voden z mikroprocesorjem, kar pomeni, da vaša živila ohranijo vse encime, vitamine in minerale. Kadar ne boste napolnili vseh predalov, ima tudi možnost nastavitve varčne porabe, s pritiskom na gumb “varčevanje z energijo”. Celotna površina, na kateri lahko sušite svoje priljubljene jedi, je 9423 cm2.

Tehnične specifikacije:

43.3 cm x 50 cm x 37 cm (širina x dolžina x višina)
Teža: 10,6 kilogramov
Moč: 230 V, 550 W
Garancija: 24 mesecev

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori