Ste se kdaj vprašali, kako deluje klima? Tista zlata vredna naprava, ki vam lajša vroče poletne ure, ko se temperature povzpnejo do svojih vrhuncev.

Izračunajte, koliko časa preživite v službi in doma. Seštevek ur pomnožite s povprečno porabo zraka, ki ga vsak posameznik vdihne v eni uri, to je 415 litrov na uro in dobili boste rezultat povprečne količine porabe zraka na osebo. Predstavljajte si bivanje v prostoru, ki v poletnem času zaradi vročine ni dovolj prezračen, pozimi pa so okna večino časa zaprta!

Neprezračen prostor ima negativen vpliv na človekov organizem. V mestnih jedrih je kakovost zraka zelo slaba in lahko doseže visoko stopnjo onesnaženja. To se dogaja predvsem v zimskih mesecih in vročih poletnih dneh, ko se zračenje prostora odsvetuje. Poleg slabe kakovosti zraka pa na organizem vpliva tudi temperatura zraka. Naj bo ta previsoka ali prenizka, v vsakem primeru je dejavnost organizma upočasnjena, kar prinaša neproduktivnost in slabo koncentracijo. Vse to lahko prepreči klimatska naprava z določenimi funkcijami, ki služijo vašim potrebam:

  • ohlajanje prostora,

  • ogrevanje prostora,

  • zračenje prostora,

  • vzdrževanje primerne vlage,

  • ioniziranje zraka – osveževanje zraka,

  • filtriranje zraka z antialergijskimi filtri itd.

Kako pravzaprav deluje klimatska naprava?

Klimatska naprava iz notranjosti prostora izsesa topel zrak in ga usmeri na prosto. Na ta način se segreva zunanji zrak. Ko ima klima nastavitev ogrevanja prostora, se sproži obraten proces. Zrak iz zunanjosti se segreje in preide v notranjost. S spreminjanjem agregatnega stanja plinov, ki so prisotni v klimatski napravi in namenjeni klimatskemu hlajenju, se spreminja tudi njihova temperatura – hlajenje ali segrevanje.

Prekomerna toplota se s pomočjo plina preko zunanje enote skozi cevi odstrani na prosto. Hladilno sredstvo s pomočjo toplote spreminja svoje agregatno stanje. Pri ohlajevanju se toplota absorbira iz prostora, sistem klime pa pošlje tekoče hladilno sredstvo v notranjo enoto. Notranja enota absorbira topel zrak iz prostora, hladilno sredstvo pa zaradi segrevanja s toplim zrakom agregatno stanje spremeni v plinasto in ga usmeri nazaj proti zunanji enoti. Tu se topel zrak odstrani na prosto, s pomočjo ventilatorja pa v notranjost notranje enote preide hladen zrak, ki je ohlajen s pomočjo hladilnega sredstva. Med klimatiziranjem prihaja do kondenzacije. Kondenz se iz notranje enote preko odvodne cevi usmeri na prosto ali v odvodni kanal. Pri ogrevanju prostora pa je postopek ravno obraten.

Kakšne vrste klim poznamo?Zmogljiva klima bo hitro in učinkovito ohladila vaše prostore.

Prenosne klimatske naprave

Kadar zunanje klimatske enote ni mogoče namestiti, lahko uporabite prenosno klimatsko napravo. Ker je naprava premična jo lahko premikate po različnih prostorih. Na ta način se izognete stroškom, povezanih z montažo. Kljub temu, pa je potrebno zagotoviti izpust vročega zraka na prosto, pri čemer je potrebno pripreti okno ali narediti izvrtino v zidu ali steklu. Za hlajenje kondenzatorja prenosne klime uporabljajo že ohlajeni zrak iz notranjosti, ki ga nadomešča zunanji vroč, ki v prostor prihaja skozi priprto okno ali reže. Prenosne klimatske naprave omogočajo lokalno delovanje, praznjenje rezervoarja za vodo pa bo pozabljeno, ko boste sedeli v prijetno ohlajeni sobi.

Okenske klimatske naprave

Okenske klimatske naprave se montira na okensko polico, pri čemer je ena polovica naprave vgrajena v prostor,  druga polovica pa zunaj.

Prenosna klimaKlimatske naprave brez zunanje enote

Takšne naprave so primerne takrat, kadar zunanje enote ni moč namestiti. Za hlajenje kondenzatorja uporabljajo zunanji zrak. Skozi zid je potrebno izvrtati dve odprtini premera 160 mm.

Split sistem

Je najpogosteje uporabljena klimatska naprava. Gre za zaprt sistem, ki sestoji iz notranje in zunanje enote. Tak tip naprave je najbolj ekonomičen in omogoča visok razpon moči ter dodatkov. Sistem omogoča tudi montažo ene zunanje enote in ene ali več notranjih enot. Med seboj se split sistemi razlikujejo glede na izbiro notranje enote, ki je lahko:
– stenska
– talno-stropna
– kasetna
– kanalska
– prosto stoječa

Klasično hlajenje vs. klimatska naprava?

Zrak v mestu je bistveno bolj onesnažen kot zrak v mestnih obrobjih ali oddaljenih naseljih brez večjega prometa. Industrijska mesta so prav tako obremenjena s škodljivimi delci v zraku. Odpiranje oken za zračenje je priporočljivo, ko onesnaženost pade na manjšo raven, tj. zgodaj zjutraj, pozno zvečer, ob vetrovnih dnevih in podobno. V času višje onesnaženosti pa je priporočljivo čiščenje zraka s klimatsko napravo. Prezračevanje poteka tako, da zunanja enota klimatske naprave dovaja zrak skozi posebno membrano, ki zadrži vse nečiste delce, v notranjost pa dovaja očiščen zrak.

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Izdelki

Odgovori