Za vsakega obstajajo klaviature. Takšne ali drugačne.

Nekaj stvari, ki bi jih morali vedeti preden kupujete digitalni klavir

Ko kupujete digitalni klavir imate dve možnosti. Statični digitalni klavir bomo izbrali kadar bomo imeli klavir doma in ga ne bomo veliko prestavljali. Tudi na izgled je zelo podoben akustičnemu klavirju. Prenosni digitalni klavir, pa bo kot naročen za tiste, ki klavir veliko prenašajo na okoli. V zvoku in nastavitvah se ti dve vrsti ne razlikujeta, je pa razlika očitna in opazna v velikosti in obliki.

Večina digitalnih klavirjev ima 88 tipk, kar je enako kot akustični klavir. Ko se boste usedli za klavir preizkusite tipke in njihovo mehkobo oz trdoto. To je zlo pomemben dejavnik, ki vam že v prvem koraku pove ali je potrebno raziskovati naprej ali se z dotičnim klavirjem dobro počutite.

Večina digitalnih klavirjev za sample (zvočne replike) uporablja zvoke visoko kvalitetnih akustičnih klavirjev, zato so ti zvoku po pravilu odlični. Odličen test za preizkus klavirja, ki ga kupujete je, da izberete že pred nastavljeno, ki je shranjena na klavirju in poslušate kakovost zvoka takrat. Po pravilu so te pesmi zahtevne in dodobra pokažejo celoten razpon digitalnega klavirja.

Navkljub temu, da ima večina digitalnih klavirjev ojačevalnik in zvočnike že vgrajene, zvoka variira od znamke do znamke. Preden kupite, razmislite kako vam bo klavir služil. V kolikor želite, da ima vaš klavir zelo kvalitetne zvočne, se bo to poznalo tudi pri njegovi teži. V kolikor imate torej namen imeti poleg klavirja samostojen ojačevalnik in ozvočenje, nima smisla naokoli prenašati težjega klavirja.

Cene digitalnih klavirjev se gibljejo vse od nekaj sto evrov pa do par tisočakov za posamezen inštrument. Cena, ki ste jo vi pripravljeni plačati naj bo odvisna od;

–          Zvoka, ki ga odda iz sebe. Je za vas ta zvok dovolj prepričljiv, dober?

–          So tipke primerne za vaš način igranja? (so premehke, pretrde?)

–          Boste uporabljali zunanjo enoto za ojačevalnik in ozvočenje?

Nekaj stvari, ki bi jih morali vedeti preden kupujete sintesizer 

Sintesizorji pokrivajo širok spekter zvokov in imitirajo celo paleto inštrumentov iz vsakdanjega okolja.

Večina sintesizorjev uporablja imitacijo zvoka digitalnih klaviatur, kar omogoča širši nabor inštrumentov. Vse od klavirja, orgel, trobent, strunskih inštrumentov in celo poskuse zvočnega posnemanja analognih klaviatur. Zvoke lahko poljubno izbirate ali še bolje, lahko jih kombinirate in ustvarjate lastne zvoke.

Vsak sintesizer ima ogromno bero zvokov naloženih že na svojem disku. Vendar je ta disk namenjen samo brnju in ne tudi zapisovanju nanj, zato v kolikor želite svoje kreacije in iznajdbe zvokov tudi kam zabeležiti, le pazite, da boste izbrali sintesizer z veliko možnostmi zapisovanja ali z veliko režami za shranjevalne naprave. Če pa ste bolj tip človeka, ki si zgolj želi prižgati klaviature in se prepustiti občutku, izberite sintesizer z veliko možnostmi in veliko pred naloženimi zvoki.

Najprimernejši način za razvoj talenta in znanja pri igranju sintesizerja je manipulacija prednastavljenih zvokov na vašem sintesizorju. Eden najpomembnejših elementov sintesizorja je zagotovo filter. Filtri kontrolirajo barvo in čistost zvoka. Nekateri filtri imajo sposobnost, da se spreminjajo tekom uporab. Takšnim filtrom rečemo časovno spremenljivi filtri (TVFs).

Prav tako ima večina sintetisizorjev že vgrajene efekte, ki obogatijo igranje in plemenitijo posamezne zvoke. Ko pregledujete kakšne efekte sintesizer poseduje, je pomemben tudi podatek, koliko efektov na enkrat lahko pri posameznem sintesizorju uporabljamo. To omogočajo sinteziorjevi procesorji (število EFX procesrojev). Nekaj pomembnih efektov, za katere je prav, da jih poznate:

– Delay efekt je efekt, ki ustvarja nekakšen odmev, ko zaigrate posamezen ton

– Reverb efekt na posamezen ton, ki ga zaigrate, doda širno in specifično toplino, ki je za ta efekt značilna

– Chorus efekt oplemeniti zvok posameznega tona in ustvari efekt, da igra več inštrumentov naenkrat

 

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori