Nekateri menijo, da na svetu obstajata dve vrsti ljudi: tisti, ki v rokah nosijo iPhone, in tisti, ki se hvalijo s Samsungom. V resnici pa za raznolikost poskrbijo tudi druge znamke in karakteristike, ki ustvarjajo pestro izbiro pametnih telefonov, kjer pravi izdelek najde še tako zahteven uporabnik. Preberite si torej nasvete, s katerimi boste izbrali pravi telefon po svojih željah in zahtevah. 

Pametni telefoni so z razlogom neprestano v naši bližini in predstavljajo eno izmed pomembnejših stvari, ki jih nosimo s seboj. So elektronska pošta, Facebook, Instagram, igrice, budilka, fotoaparat in svetilka v enem, zato je zelo pomembno, za katerega se boste odločili.

Ne plačujte več, kolikor boste potrebovali. To pravilo velja za osnovne uporabnike, ki jim zadoščajo trije klici, pet sporočil in sedem fotografij tedensko – ti bodo z nakupom pametnega »spremljevalca« rinili z glavo skozi zid oz. posegli res pregloboko v žep.

Pri nakupu bodite pozorni na naslednje značilnosti:

  • PROIZVAJALEC
  • BARVA
  • OPERACIJSKI SISTEM
  • TEHNOLOGIJA ZASLONA
  • DIAGONALA ZASLONA
  • LOČLJIVOST GLAVNE KAMERE

Proizvajalec

Koliko proizvajalcev pametnih telefonov bi znali našteti? V naših trgovinah poskrbimo za pestro izbiro pametnih telefonov, poudarek pa bi zaenkrat dali na Velikih pet, ki se največkrat pojavljajo v vaših nakupovalnih košaricah.

Apple

Apple se je, odkar je tistega mrzlega januarja pred desetimi leti oznanil svoj prvi pametni telefon, z vsakim novejšim modelom neprestano razvijal. Pokojni Steve Jobs, oče iPhona, ki je jemanje LSD-ja dojemal kot eno od treh najpomembnejših stvari v svojem življenju, je narekoval smernice napredka pametnih telefonov in uporabnikom nudil tisto, kar potrebujejo, še preden so se tega sploh zavedali.

Samsung

Velika večina Samsungovih pametnih telefonov uporabniku nudi daljšo življenjsko dobo baterije, kar je priročno za poslovneže in terenske delavce, ki so neprestano na poti. Njihove naprave so zaupanja vredne, zanesljive, na dobrem glasu in konkurenčne.

Huawei

Huawei je kitajsko podjetje, ki se je po proizvodnji telefonov zavihtelo na visoko tretje mesto. Tako kot preostala večina proizvajalcev tesno sledi prodajnim trendom in ustvarja telefone, ki ponujajo drugačno uporabniško izkušnjo.

Sony Xperia

Pri japonskem proizvajalcu telefonov skrbijo za poslovne uporabnike, saj so zelo vzdržljivi. Nekateri modeli Sony Xperie so vodoodporni in notranjost ščitijo pred prahom, vsi izdelki pa se hvalijo z dolgo življenjsko dobo baterije, ki v poslu, kjer je telefon neprestano pri roki, šteje izredno veliko.

Wiko

Družba Wiko se sooča z giganti med proizvajalci mobilnih telefonov, saj je vstopila med TOP 5 blagovnih znamk mobilnih telefonov v Zahodni Evropi. Podjetje Wiko opazuje, analizira in razume, kaj je tisto kar vsakdo pričakuje od svojega telefona. Si prizadeva vzpostaviti ravnotežje med tehnologijo, obliko, kakovostjo in ceno. Ponuja širok spekter mobilnih naprav, ki bodo zadovoljili slehernega uporabnika.

LG Mobile

LG na področju mobilne telefonije morda ne uživa toliko pozornosti, kot pri zabavni elektroniki, a je podjetje vseeno izdelalo model, ki od vseh ostalih izstopa. LG G7 ima zamenljivo baterijo, kar je še posebej priročno, ko s seboj pozabimo nesti polnilec.

Ne glede na dolgotrajnost baterije vašega telefona je smiselno razmisliti o nakupu polnilne postaje, wireless polnilnika oziroma tako imenovanega power bank, s katero svoj telefon polnite tudi takrat, ko ob sebi nimate elektrike.

Barva

Pametni telefoni že dolgo niso več le gadgeti, ki služijo zgolj svojemu namenu, temveč so tudi modni dodatek, ki veliko povedo o osebi, ki ga poseduje. Raziskovalci pri podjetju Nokia so prišli do naslednjih zaključkov … Osebe, ki izberejo cian barvo mobilnikov, so misleci in filozofi, tisti, ki so jim všeč beli telefoni, so sofisticirani in si postavljajo visoke standarde, črnoljubci (ki so v večini) pa so po navadi ljudje, ki  se držijo načela »go with the flow«.

Črna barva ohišja je primerna za ljudi, ki veliko časa porabijo za gledanje dolgih videov in nočna sporočila, saj predstavlja prijeten kontrast med vsebino in ozadjem. Svetle barve velikokrat čez čas izgubijo svoj lesk, kar pokvari videz dragega telefona. Pri izbiri metalnih barv se držite svetlih, saj je na njih vidnih manj poškodb in prask. Applovi uporabniki se velikokrat poslužujejo drugačnih barv, kot so rose gold ali zlata, saj s tem pokažejo, da so ponosni uporabniki omenjene znamke.

Operacijski sistem

Med operacijskimi sistemi se bije neprestan boj, v katerem prednjačita iOS in Android, sledi pa jima Windows Mobile. Medtem, ko Android in Windows Mobile skozi leta spreminjata svoj videz, iOS ostaja več ali manj enak vse od leta 2007. Android je velik preskok v dizajnu doživel leta 2014, ko je predstavil Lollipop 5.0, ki je celotni izkušnji dodal več sijaja in blišča. Android deluje po principu »predala« aplikacij, v katerem so vsi programi, ki ste jih naložili na svoj telefon.


Sistem iOS, med drugim, še vedno velja za najenostavnejši sistem v primerjavi z ostalima dvema. Če le nimate naloženih veliko aplikacij, je začetni ekran pri tem veliko bolj prijazen od preostalih.


Windows Mobile po izgledu ne ponavlja za konkurenco. Začetni ekran je zapolnjen s ploščicami osnovnih programov, s premikom levo ali desno pa dostopamo do drugih aplikacij.


Ni pomemben le operacijski sistem, bodite pozorni tudi na prostor, ki ga telefonski pomnilnik ponuja. Telefoni s prostorom 16 GB so, na srečo, že izven mode, saj so jih zamenjali tisti z 32 GB. V kolikor imate v načrtu snemati veliko posnetkov, še posebej v 4K resoluciji, izberite telefon s 64 GB ali več velikim »skladiščem«.

Vsak operacijski sistem ima dostop do svoje trgovine z aplikacijami. Na splošno velja, da ima Android možnost dostopa do skoraj vseh pomembnih aplikacij, hkrati ali ne dolgo zatem pa jih dobi še iOS. Windows Store seveda vsebuje aplikacije, kot so Instagram, Spotify, Dropbox in podobne, a pri novostih na žalost zaostaja za drugima dvema.

Česa je Siri zmožna, pa niste vedeli?

  • Ste vedeli, da lahko s Siri, pomočnico, ki vse ve in nas velikokrat spravlja v smeh, objavljamo na Facebook in Twitter? Ob zagonu ji recite »Post to Twitter/Facebook.« Siri vas nato vpraša, kaj želite objaviti, ko ji poveste, pa pripravi predogled pred objavo, ki jo le še potrdite ali spremenite.
  • Siri je sposobna tudi brskati po Twitterju namesto vas, z ukazom »Searh Twitter for […].«
  • Siri obvlada kompleksne matematične primere. Če jo vprašate o višini napitnine glede na znesek v restavraciji, vam bo podala nekaj konkretnih predlogov. V pomoč vam je tudi pri pretvarjanju mednarodnih količin.
  • Ste jo že preizkusili v metanju kovanca? Z ukazom »Siri flip a coin« bo povedala, kaj je trenutno na vrsti – glava ali cifra.

Še več zabavnih vprašanj in trikov s Siri si oglejte ta video.

Tehnologija zaslona

Poznate razlike med različnimi tehnologijami zaslonov?

LCD (Liquid Cristal Display) oziroma tekočekristalni zaslon za prikazovanje slike uporablja tehnologijo tekočih kristalov. Zaradi mnogih prednosti so iz uporabe izrinili zastarele ekrane s katodno cevjo (CRT zaslone) – odzivni čas je hitrejši in poraba električne energije manjša, zato se jih uporablja za TV zaslone, računalnike, kalkulatorje, ročne ure in mobilne telefone.

LED zasloni so primerni za zahtevne uporabnike oziroma tiste, ki veliko časa porabijo za igranje iger. Zaslon je zelo varčen pri porabi električne energije, saj svetlobo oddajajo LED diode. Dosegajo najvišje kontrastno razmerje med vsemi tehnologijami zaslonov. Višje kontrastno razmerje omogoča prikaz bolj intenzivne črne barve in tako tudi več različnih barvnih odtenkov, slika pa je bolj naravnih barv.

Tehnologija OLED uporablja naravno snov, ki v kombinaciji z električnim tokom zasveti in oddaja svetlobo. Najnovejši dizajn občutno zmanjša debelino in težo naprave. Ukrivljen OLED zaslon omogoča kakovosten pogled na ekran, ki se ne spremeni vse do kota 45 stopinj.

AMOLED tehnologijo uporabljajo tako televizorji kot mobilni aparati. Zagotavljajo večjo stopnjo osveževanja, imajo izvrsten odzivni čas in porabijo precej manj energije, kar znatno zmanjša porabo baterije.

TFT različica LCD zaslona uporablja dodatno mrežo tankoplastnih tranzistorjev, ki ustvarjajo sliko še bolj kakovostno. So svetlejši od LCD zaslonov, z boljšim kontrastom in s hitrejšim odzivnim časom.

Diagonala telefona

Raziskave so pokazale, da igra diagonala zaslona pomembno vlogo pri nakupu telefona. Merska enota, v kateri je razdalja od ene do druge točke telefona merjena, je izražena v palcih/colih (inč). Da bi število preračunali v centimetre, moramo inč pomnožiti s faktorjem 2,54.

Uporabniška izkušnja je odvisna tudi od tega, ali s telefonom lahko upravljate zgolj z eno roko, ali morate za klik na levi zgornji kot uporabiti drugo roko. Verjetno se vam zaenkrat to še ne zdi pomembna lastnost, a z uporabo na polnem avtobusu, kjer se morate z eno roko nujno primiti držal, z drugo pa upravljati s telefonom, dojamete prednost primerno velikega ekrana.

Eden izmed razlogov, zakaj izbrati Samsung Galaxy S9, je tudi priročnost in primerna diagonala:

Proizvajalci telefonov se med drugim zavedajo, da so veliki ekrani dobra izbira za ljudi s konkretnejšimi prsti, ki bi le stežka pravo besedo na zaslonu stisnili v prvo. Vsak milimeter šteje, pravijo. Za večji ekran se odločite tudi, če ste navajeni preko telefona spremljati veliko posnetkov in tekem.

Apple je velik preskok v diagonali zaslona naredil z modelom Plus, ki v primerjavi s predhonikom izgleda kot veliko večji brat. Kljub velikosti je telefon lahko obvladljiv, saj ponuja možnost spuščenega ekrana, s katerim lažje dosežete zgornje kote.

 Primerjava med iPhone 8, 8 Plus in X

Ločljivost glavne kamere

Ločljivost oziroma resolucija se v glavnem deli na tri kategorije: 6 do 10 MP (megapikslov), 11 do 16 MP in 17 do 22 MP. Sprednja kamera je vedno slabše kakovosti od glavne na zadnji strani telefona, saj se predpostavlja, da so »pozerji« pred sprednjo kamero veliko bližji od tistih, ki stojijo na drugi strani. Ločljivost kamere je v zadnjih časih postala pomembnejša od procesorja, še posebej tistim, ki jim telefon predstavlja glavni vir ustvarjanja spominov.

V ločljivosti glavne kamere prednjači Huawei P20 Pro, ki s svojo trojno kamero Leica premika meje, saj omogoča 5x zoom, bliskovit fokus, super počasen posnetek ter boljše fotografije v temi. Huawei P20 Pro ima kamero RGB s 40 MP, ki zagotavljajo ostrenje in kontrast za vsak vaš posnetek.

Ne glede na to, za kateri telefon se boste na koncu odločili, poskrbite za njegovo varnost. Ovijte ga v ovitek, ki ga bo varoval pred trenutki neprevidnosti, ki so vsem še predobro znani.

Za nakup svojega Huawei telefona in ovitka po najugodnejši ceni ste le korak stran. Hitro kliknite na spodnjo povezavo in si zagotovite svoj Huawei telefon.

Huawei  telefoni in ovitki

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Izdelki

Odgovori