Kategorije Filtri Izberi kategorijo
0 0
0
Big Bang Info Kako izbrati? [KAKO IZBRATI] pravi pametni telefon?
Kako izbrati?

[KAKO IZBRATI] pravi pametni telefon?

Seznam vseh člankov
09.05.2017.

Nekateri menijo, da na svetu obstajata dve vrsti ljudi: tisti, ki v rokah nosijo iPhone, in tisti, ki se hvalijo s Samsungom. V resnici pa za raznolikost poskrbijo tudi druge znamke in karakteristike, ki ustvarjajo pestro izbiro pametnih telefonov, kjer pravi izdelek najde še tako zahteven uporabnik. Preberite si torej nasvete, s katerimi boste izbrali pravi telefon po svojih željah in zahtevah. 

Pametni telefoni so z razlogom neprestano v naši bližini in predstavljajo eno izmed pomembnejših stvari, ki jih nosimo s seboj. So elektronska pošta, Facebook, Instagram, igrice, budilka, fotoaparat in svetilka v enem, zato je zelo pomembno, za katerega se boste odločili.

Ne plačujte več, kolikor boste potrebovali. To pravilo velja za osnovne uporabnike, ki jim zadoščajo trije klici, pet sporočil in sedem fotografij tedensko – ti bodo z nakupom pametnega »spremljevalca« rinili z glavo skozi zid oz. posegli res pregloboko v žep.

Pri nakupu bodite pozorni na naslednje značilnosti:

  • PROIZVAJALEC
  • BARVA
  • OPERACIJSKI SISTEM
  • TEHNOLOGIJA ZASLONA
  • DIAGONALA ZASLONA
  • LOČLJIVOST GLAVNE KAMERE

Proizvajalec

Koliko proizvajalcev pametnih telefonov bi znali našteti? V naših trgovinah poskrbimo za pestro izbiro pametnih telefonov, poudarek pa bi zaenkrat dali na Velikih pet, ki se največkrat pojavljajo v vaših nakupovalnih košaricah.

Apple

Apple se je, odkar je tistega mrzlega januarja pred desetimi leti oznanil svoj prvi pametni telefon, z vsakim novejšim modelom neprestano razvijal. Pokojni Steve Jobs, oče iPhona, ki je jemanje LSD-ja dojemal kot eno od treh najpomembnejših stvari v svojem življenju, je narekoval smernice napredka pametnih telefonov in uporabnikom nudil tisto, kar potrebujejo, še preden so se tega sploh zavedali.

Samsung

Velika večina Samsungovih pametnih telefonov uporabniku nudi daljšo življenjsko dobo baterije, kar je priročno za poslovneže in terenske delavce, ki so neprestano na poti. Njihove naprave so zaupanja vredne, zanesljive, na dobrem glasu in konkurenčne.

Huawei

Huawei je kitajsko podjetje, ki se je po proizvodnji telefonov zavihtelo na visoko tretje mesto. Tako kot preostala večina proizvajalcev tesno sledi prodajnim trendom in ustvarja telefone, ki ponujajo drugačno uporabniško izkušnjo.

Sony Xperia

Pri japonskem proizvajalcu telefonov skrbijo za poslovne uporabnike, saj so zelo vzdržljivi. Nekateri modeli Sony Xperie so vodoodporni in notranjost ščitijo pred prahom, vsi izdelki pa se hvalijo z dolgo življenjsko dobo baterije, ki v poslu, kjer je telefon neprestano pri roki, šteje izredno veliko.

Wiko

Družba Wiko se sooča z giganti med proizvajalci mobilnih telefonov, saj je vstopila med TOP 5 blagovnih znamk mobilnih telefonov v Zahodni Evropi. Podjetje Wiko opazuje, analizira in razume, kaj je tisto kar vsakdo pričakuje od svojega telefona. Si prizadeva vzpostaviti ravnotežje med tehnologijo, obliko, kakovostjo in ceno. Ponuja širok spekter mobilnih naprav, ki bodo zadovoljili slehernega uporabnika.

LG Mobile

LG na področju mobilne telefonije morda ne uživa toliko pozornosti, kot pri zabavni elektroniki, a je podjetje vseeno izdelalo model, ki od vseh ostalih izstopa. LG G7 ima zamenljivo baterijo, kar je še posebej priročno, ko s seboj pozabimo nesti polnilec.

Ne glede na dolgotrajnost baterije vašega telefona je smiselno razmisliti o nakupu polnilne postaje, wireless polnilnika oziroma tako imenovanega power bank, s katero svoj telefon polnite tudi takrat, ko ob sebi nimate elektrike.

Barva

Pametni telefoni že dolgo niso več le gadgeti, ki služijo zgolj svojemu namenu, temveč so tudi modni dodatek, ki veliko povedo o osebi, ki ga poseduje. Raziskovalci pri podjetju Nokia so prišli do naslednjih zaključkov ... Osebe, ki izberejo cian barvo mobilnikov, so misleci in filozofi, tisti, ki so jim všeč beli telefoni, so sofisticirani in si postavljajo visoke standarde, črnoljubci (ki so v večini) pa so po navadi ljudje, ki  se držijo načela »go with the flow«. Črna barva ohišja je primerna za ljudi, ki veliko časa porabijo za gledanje dolgih videov in nočna sporočila, saj predstavlja prijeten kontrast med vsebino in ozadjem. Svetle barve velikokrat čez čas izgubijo svoj lesk, kar pokvari videz dragega telefona. Pri izbiri metalnih barv se držite svetlih, saj je na njih vidnih manj poškodb in prask. Applovi uporabniki se velikokrat poslužujejo drugačnih barv, kot so rose gold ali zlata, saj s tem pokažejo, da so ponosni uporabniki omenjene znamke.

Operacijski sistem

Med operacijskimi sistemi se bije neprestan boj, v katerem prednjačita iOS in Android, sledi pa jima Windows Mobile. Medtem, ko Android in Windows Mobile skozi leta spreminjata svoj videz, iOS ostaja več ali manj enak vse od leta 2007. Android je velik preskok v dizajnu doživel leta 2014, ko je predstavil Lollipop 5.0, ki je celotni izkušnji dodal več sijaja in blišča. Android deluje po principu »predala« aplikacij, v katerem so vsi programi, ki ste jih naložili na svoj telefon.


Sistem iOS, med drugim, še vedno velja za najenostavnejši sistem v primerjavi z ostalima dvema. Če le nimate naloženih veliko aplikacij, je začetni ekran pri tem veliko bolj prijazen od preostalih.


Windows Mobile po izgledu ne ponavlja za konkurenco. Začetni ekran je zapolnjen s ploščicami osnovnih programov, s premikom levo ali desno pa dostopamo do drugih aplikacij.


Ni pomemben le operacijski sistem, bodite pozorni tudi na prostor, ki ga telefonski pomnilnik ponuja. Telefoni s prostorom 16 GB so, na srečo, že izven mode, saj so jih zamenjali tisti z 32 GB. V kolikor imate v načrtu snemati veliko posnetkov, še posebej v 4K resoluciji, izberite telefon s 64 GB ali več velikim »skladiščem«. Vsak operacijski sistem ima dostop do svoje trgovine z aplikacijami. Na splošno velja, da ima Android možnost dostopa do skoraj vseh pomembnih aplikacij, hkrati ali ne dolgo zatem pa jih dobi še iOS. Windows Store seveda vsebuje aplikacije, kot so Instagram, Spotify, Dropbox in podobne, a pri novostih na žalost zaostaja za drugima dvema.

Česa je Siri zmožna, pa niste vedeli?

  • Ste vedeli, da lahko s Siri, pomočnico, ki vse ve in nas velikokrat spravlja v smeh, objavljamo na Facebook in Twitter? Ob zagonu ji recite »Post to Twitter/Facebook.« Siri vas nato vpraša, kaj želite objaviti, ko ji poveste, pa pripravi predogled pred objavo, ki jo le še potrdite ali spremenite.
  • Siri je sposobna tudi brskati po Twitterju namesto vas, z ukazom »Searh Twitter for [...].«
  • Siri obvlada kompleksne matematične primere. Če jo vprašate o višini napitnine glede na znesek v restavraciji, vam bo podala nekaj konkretnih predlogov. V pomoč vam je tudi pri pretvarjanju mednarodnih količin.
  • Ste jo že preizkusili v metanju kovanca? Z ukazom »Siri flip a coin« bo povedala, kaj je trenutno na vrsti – glava ali cifra.
Še več zabavnih vprašanj in trikov s Siri si oglejte ta video.

Tehnologija zaslona

Poznate razlike med različnimi tehnologijami zaslonov?

LCD (Liquid Cristal Display) oziroma tekočekristalni zaslon za prikazovanje slike uporablja tehnologijo tekočih kristalov. Zaradi mnogih prednosti so iz uporabe izrinili zastarele ekrane s katodno cevjo (CRT zaslone) – odzivni čas je hitrejši in poraba električne energije manjša, zato se jih uporablja za TV zaslone, računalnike, kalkulatorje, ročne ure in mobilne telefone.

LED zasloni so primerni za zahtevne uporabnike oziroma tiste, ki veliko časa porabijo za igranje iger. Zaslon je zelo varčen pri porabi električne energije, saj svetlobo oddajajo LED diode. Dosegajo najvišje kontrastno razmerje med vsemi tehnologijami zaslonov. Višje kontrastno razmerje omogoča prikaz bolj intenzivne črne barve in tako tudi več različnih barvnih odtenkov, slika pa je bolj naravnih barv.

Tehnologija OLED uporablja naravno snov, ki v kombinaciji z električnim tokom zasveti in oddaja svetlobo. Najnovejši dizajn občutno zmanjša debelino in težo naprave. Ukrivljen OLED zaslon omogoča kakovosten pogled na ekran, ki se ne spremeni vse do kota 45 stopinj.

AMOLED tehnologijo uporabljajo tako televizorji kot mobilni aparati. Zagotavljajo večjo stopnjo osveževanja, imajo izvrsten odzivni čas in porabijo precej manj energije, kar znatno zmanjša porabo baterije.

TFT različica LCD zaslona uporablja dodatno mrežo tankoplastnih tranzistorjev, ki ustvarjajo sliko še bolj kakovostno. So svetlejši od LCD zaslonov, z boljšim kontrastom in s hitrejšim odzivnim časom.

Diagonala telefona

Raziskave so pokazale, da igra diagonala zaslona pomembno vlogo pri nakupu telefona. Merska enota, v kateri je razdalja od ene do druge točke telefona merjena, je izražena v palcih/colih (inč). Da bi število preračunali v centimetre, moramo inč pomnožiti s faktorjem 2,54.

Uporabniška izkušnja je odvisna tudi od tega, ali s telefonom lahko upravljate zgolj z eno roko, ali morate za klik na levi zgornji kot uporabiti drugo roko. Verjetno se vam zaenkrat to še ne zdi pomembna lastnost, a z uporabo na polnem avtobusu, kjer se morate z eno roko nujno primiti držal, z drugo pa upravljati s telefonom, dojamete prednost primerno velikega ekrana.

Eden izmed razlogov, zakaj izbrati Samsung Galaxy S9, je tudi priročnost in primerna diagonala:


Proizvajalci telefonov se med drugim zavedajo, da so veliki ekrani dobra izbira za ljudi s konkretnejšimi prsti, ki bi le stežka pravo besedo na zaslonu stisnili v prvo. Vsak milimeter šteje, pravijo. Za večji ekran se odločite tudi, če ste navajeni preko telefona spremljati veliko posnetkov in tekem. Apple je velik preskok v diagonali zaslona naredil z modelom Plus, ki v primerjavi s predhonikom izgleda kot veliko večji brat. Kljub velikosti je telefon lahko obvladljiv, saj ponuja možnost spuščenega ekrana, s katerim lažje dosežete zgornje kote.   Primerjava med iPhone 8, 8 Plus in X[/caption]

Ločljivost glavne kamere

Ločljivost oziroma resolucija se v glavnem deli na tri kategorije: 6 do 10 MP (megapikslov), 11 do 16 MP in 17 do 22 MP. Sprednja kamera je vedno slabše kakovosti od glavne na zadnji strani telefona, saj se predpostavlja, da so »pozerji« pred sprednjo kamero veliko bližji od tistih, ki stojijo na drugi strani. Ločljivost kamere je v zadnjih časih postala pomembnejša od procesorja, še posebej tistim, ki jim telefon predstavlja glavni vir ustvarjanja spominov.
 


V ločljivosti glavne kamere prednjači Huawei P20 Pro, ki s svojo trojno kamero Leica premika meje, saj omogoča 5x zoom, bliskovit fokus, super počasen posnetek ter boljše fotografije v temi. Huawei P20 Pro ima kamero RGB s 40 MP, ki zagotavljajo ostrenje in kontrast za vsak vaš posnetek.

Ne glede na to, za kateri telefon se boste na koncu odločili, poskrbite za njegovo varnost. Ovijte ga v ovitek, ki ga bo varoval pred trenutki neprevidnosti, ki so vsem še predobro znani.

Za nakup svojega Huawei telefona in ovitka po najugodnejši ceni ste le korak stran. Hitro kliknite na spodnjo povezavo in si zagotovite svoj Huawei telefon.

Ocene (2)
0.0
Zoki 11.10.2019.
No jaz bi malo preobrnil tale vrsti red pomembnosti. Recimo barva pa res ne more biti na drugem mestu, razen za tistega ki ne ve kaj sploh kupuje... :O Zato bi predlagal raje naslednji vrstni red: OPERACIJSKI SISTEM To najbolj odloča kakšen bo telefon, katere programe bo poganjal, kako bomo omejeni z nadgradnjami (ali novimi modeli), potem ko se bomo navadili na telefon. Tukaj vmes bi jaz dodal tudi CENOVNI RANG. Kajti ko se odločimo za operacijski sistem in preden se začnemo ozirati po različnih proizvajalcih, se seveda moramo odločiti v kakšnem cenovnem rangu želimo kupiti nov telefon. Ko se odločamo za cenovni rang, se moramo zavedati tudi tega, da je več GB delovnega pomnilnika bolje, prav tako več notranjega pomnilnika tudi, tudi to ali lahko dodamo pomnilniško kartico. Pa tudi to, da je 8 jedrni procesor boljši kot pa 4 ali samo 2 jedrni, pa tudi če bomo telefon uporabljali samo za brskanje po internetu (na hitrost tukaj vpliva tudi ločljivost zaslona ipd.). PROIZVAJALEC Pri iPhonu itak ni izbire, obstaja samo Apple. No, če se odločimo za Android, je tu izbira proizvajalcev res pestra. Mnogi nudijo telefone v vseh cenovnih rangih, npr. Samsung (ki je pred časom baje imel s tem že celo probleme, ker je ponujal preveč različnih modelov), pa tudi mnogi ostali kvalitetni proizvajalci. DIAGONALA ZASLONA Je pomembna, takoj potem ko se odločimo za cenovni rang in proizvajalca, začnemo razmišljati kako bomo telefon s seboj nosili (v katerem žepu, torbici, itd.) in za kakšne namene ga bomo uporabljali. Misliti moramo tudi na svoje oči, ali imamo z njimi kakšne težave ali ne. Že razlika samo pol "inča" se kar dobro pozna pri vsakodnevni uporabi. Dodal bi tudi ZMOGLJIVOST, splošno gledano, kot sem nekaj omenil že pri cenovnemu rangu, glede pomnilnikov, procesorja ipd.. Isti proizvajalec, telefoni z enako diagonalo zaslona, v določenem cenovnem rangu, še vedno so tu omenjene razlike med posameznimi modeli. LOČLJIVOST GLAVNE KAMERE Če uporabljamo (ali pa imamo namen) telefon tudi ali predvsem kot fotoaparat, je lahko to bolj pomembno kot pa tehnologija zaslona. In ne gre se samo za ločljivost glavne kamere, temveč tudi za splošno kvaliteto fotk (fotkanje v mraku, ali ima vgrajen kakšen stabilizator proti tresenju ali ne, ipd.). Nekaterim pa je zelo pomembna tudi sprednja kamera za "sebkote". TEHNOLOGIJA ZASLONA Poleg različnih tehnologij (recimo AMOLED, LED itd.) ki so že zgoraj opisane, bi dodal tukaj tudi: Ločljivost zaslona (tistim ki ne bodo veliko fotografirali, je lahko to bolj pomembno od ločljivosti kamere na telefonu). Droben tekst pri enako velikem zaslonu bo vedno lažje berljiv pri 1920x1080 kot pri 1280x720 ali celo manj. Višje ločljivosti kot npr. 2560x1440 ipd. pridejo bolj do izraza pri pripomočkih za virtual reality, ko na enem zaslonu prikazujemo dve sliki (za levo in desno oko). BARVA Po moje bi to lahko bilo na zadnjem mestu, saj če damo na telefon ovitek (neprozoren), se originalna barva telefona skoraj ne bo več videla, sploh pri današnjih telefonih kjer zaslon čedalje bolj pokriva sprednjo stran telefona. OK, upam da sem dodal kaj koristnega. ;) Lep pozdrav! Zoki
Ti je bila ta ocena v pomoč? Da 4 Ne 0
David 11.10.2019.
Popravite del glede LGjevega telefona "G7" ki naj bi imel zamenljivo baterijo, po vsej verjetnosti ste mislili LG G5 telefon iz leta 2015. Glede telefona Huawei P20 pro pa ste po vsej verjetnosti mislili na P30 pro saj ima ta novejši 5x optični zoom proti 3x optičnemu zoomu na P20 pro. Microsoft z letošnjim letom tudi ukinja kakršno koli podporo za Windows Phone 10 tako da sta ostala "in a nutshell" ostala samo še sistema Android in iOS. Se bi še dalo kaj najti, da bi se popravilo, drugače not bad.
Ti je bila ta ocena v pomoč? Da 1 Ne 0

Tvoja ocena

Bodi prvi! Prijavi se na e-novice in prvi prejmi najnovejše popuste.
Zagotavljamo ti 100 % zasebnost.
Ker želimo, da bo naša komunikacija z vami zakonita in vredna zaupanja, vas prosimo za soglasje za naslednje možnosti obdelave osebnih podatkov.

Podrobnosti si lahko ogledaš na povezavi.