Na pametnih telefonih hranimo celo goro osebnih in zaupnih podatkov.

Pri fizičnem dostopu do telefona je zaščita podatkov, ki so v njem shranjeni zelo zahtevna vendar že PIN številka zagotavlja zelo visoko stopnjo varnosti ob izgubi ali kraji vašega telefona. Obstajajo pa tudi protivirusni programi, ki podatke varujejo celo v primeru izgube ali kraje. Podatki na mobilni napravi so večinoma nešifrirani, zato je priporočljivo predhodno preverjanje vsebin, sporočil elektronske pošte in sumljivih aplikacij, ki lahko predstavljajo prvi način zlorabe podatkov.

Kako varno sinhronizirati svoje podatke med telefonom in računalnikom?

Sinhronizacijo je najbolj varno opraviti s pomočjo kabla. Kadar pa to ni mogoče in sinhronizacija poteka preko brezžičnega omrežja, morate paziti, da tega ne opravljate v odprtem omrežju, še posebej, kadar gre za tuja brezžična omrežja.

Kako varno uporabljati aplikacije na pametnem telefonu?

Uporabljajte le tiste aplikacije, ki so preverjene in dobro ocenjene. Priporočljivo je, da aplikacije, ki jih ne potrebujete več, odstranite, saj na takšen način lahko preprečite nezaželen prenos podatkov. Pri tem bodite pozorni na to, da nalagate aplikacije iz uradnih spletnih trgovin, pred samo nastavitvijo aplikacij pa preverite splošne pogoje uporabe, saj le-te lahko v ozadju skrivajo veliko dodatnih stroškov. Posebno previdni pa morate biti pri nalaganju brezplačnih aplikacij. Pogosto se namreč zgodi, da je osnovna funkcionalnost na voljo brezplačno, dodatne vsebine pa so plačljive. Svoj pametni telefon s pomočjo PIN kode in dovoljenjem za dostop s kodo zaščitite pred nepooblaščenimi dostopi, predvsem pa poskrbite, da se nahaja na varnem mestu. Z namestitvijo ustrezne programske opreme omogočite varno delovanje telefona in deaktivirajte gumb »In-App-Nakup«, prav tako pa izključite možnost avtomatskih posodobitev.

Se moj pametni telefon lahko okuži z virusom?

Vsak pametni telefon uporablja operacijski sistem, ki se lahko okuži z virusom. Vendar virusi, namenjeni pametnim telefonom, še niso tako razširjeni kot pri osebnih računalnikih. Za preventivo pa proizvajalci protivirusnih programov že nekaj časa ponujajo protivirusne rešitve, kot so ustrezna zaščita, redno posodabljanje različic programske opreme, ki jo uporabljamo in uporaba varnih gesel.

 

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori