Zakaj je bolje gledati vsebine, posnete na Blu-ray mediju kot na DVD?

Čeprav sta si Blu-ray in DVD medij na pogled enaka, je razlika med njima velika. Od osnovne velikosti prostora, ki jo ponujata za shranjevanje, do naprednejših zmogljivosti, kot so laserska tehnologija, sestava samega diska in kakovost prikazovanja slike – ločljivost zaslona.

Velikost prostora

Velikost prostora, ki ga oba medija ponujata za shranjevanje podatkov, se meri v gigabajtih (GB), enako kot pri pametnih telefonih, tabličnih in navadnih računalnikih. Več gigabajtov medij ima, več informacij in v večji kakovosti lahko zapišemo nanj.

  • Blu-ray medij ima kapaciteto 25 GB za shranjevanje podatkov, medtem ko lahko na DVD shranite zgolj 4,7 GB podatkov. To pomeni, da je lahko film, ki je posnet na Blu-ray mediju, bistveno bolj kakovosten, kar zagotavlja tako boljšo sliko kot zvok. 
  • 25 GB podatkov, kot jih lahko spravimo na Blu-ray medij, lahko pretvorimo v približno dve uri visoko ločljivostnih podatkov (na primer HD in Full HD filmi) oziroma do 13 ur informacij standardne ločljivosti (filmi DVD kvalitete).

Laserska tehnologija

Oba medija, tako DVD kot Blu-ray, uporabljata laser za branje informacij, zapisanih na nosilcih. Laser slike bere ob hitrem vrtenju diska in prenaša informacije – sliko in zvok – na zaslon.
DVD predvajalnik za branje podatkov uporablja rdeč laser, medtem ko Blu-ray predvajalnik uporablja moder laser, katerega valovi branja so krajši kot pri rdečem laserju. Krajše valovanje pomeni natančnejše branje informacij, ki so zapisane na mediju in s tem kvalitetnejši prenos in končno podobo.

Sestava medija DVD in Blu-ray

V fizični obliki sta DVD in Blu-ray identična medija. Oba imata na svoji spodnji strani zarisane utore, skozi katere se žarči laser in prebira informacije, zapisane na mediju.

  • rdeč laser, ki bere DVD diske, je daljši. Zato so utori na spodnji strani DVD-ja širše narazen, kar posledično pomeni, da lahko nanj spravimo zgolj 4.7 GB informacij. 
  • utori na Blu-ray disku so veliko bolj zgoščeni zaradi novejše tehnologije laserjev in branja informacij z njih. Večja gostota utorov pomeni večjo kapaciteto, ki jo Blu-ray diski zagotavljajo.

Blu-ray disk

 

Ločljivost zaslona

Ločljivost zaslona ponazarja kakovost prikaza in je odvisna od števila prikazanih točk oziroma pikslov. Manjši kot je piksel, večja je ločljivost, kar pomeni, da bo slika bolj ostra. Standardni HD Ready LCD TV-sprejemniki imajo ločljivost zaslona 1366 x 768 slikovnih točk, medtem ko Full HD zasloni omogočajo prikaz široke slike v visoki ločljivosti 1920 x 1080 slikovnih točk. Ultra HD pa resolucijo kar 3840 x 2160 slikovnih točk.

DVD diski praviloma vsebujejo informacije standardne definicije, ki jo sicer nekateri televizijski sprejemniki lahko umetno pretvorijo v HD definicijo, vendar v škodo kakovosti slike, saj se le-ta malce pokvari. Blu-ray na drugi strani omogoča HD in Full HD ločljivost gledanja slike, kar zagotavlja maksimalen užitek in izkoristek predvsem takrat, kadar je tudi televizijski sprejemnik primeren za gledanje tako kvalitetne slike.

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori