Oglejte si nekaj novosti, ki jih prinaša najnovejši Apple OS X Yosemite.

Apple že nekaj časa pripravlja in razvija nadgradnjo obstoječega operacijskega sistema, ki ga je torkat poimenoval OS X Yosemite. Sicer je uradni izid operacijskega sistema predviden za letošnjo jesen – natančnega datuma pri Applu še niso sporočili – je za vse, ki to želijo, na voljo beta različica. Vsi, ki bodo prek OS X Beta Programa izrazili željo, bodo prejeli navodila in povezavo za pretok novega operacijskega sistema.

Pri Applu sicer opozarjajo, da je sistem še vedno v beta različici in naj to vsi uporabniki tudi upoštevajo. Priporočajo, da si operacijski sistem naložite na sekundarno napravo (torej pomožni in ne glavni računalnik), oziroma pred namestitvijo poskrbite za ustrezne back-up (duplikat) kopije svojih dokumentov. Pri Applu pa zagotavljaljo, da bodo redno skrbeli za nadgradnjo in ažurne posodobitve operacijskega sistema, ki bo z vsako novo različico poskrbel za zmanjšanje napak.

Vse možne nepravilnosti in napake bo preko Feedback Assistenta (pomočnika za povratne informacije) moč javljati razvijalcem in s tem pomagati sistem še izboljšati. 

Apple operacijski sistem X YosemiteKakšne so torej novosti operacijskega sistema Yosemite?

  • Morda ne najbolj opazna, a zagotovo vidna sprememba tiči že v samem fontu črk in številk. Pri Applu so se tokrat odločil, da bo zaščitna pisava novega sistema Helvetica Neue
  • Zagotovo najpomembnejša in napredna novost sistema pa je ta, da bo zelo močno povezan s svojimi mobilnimi različicami, predvsem mobilnim operacijskim sistemom iOS 8. “iOS 8?”, boste vpršali? Tako je, Apple že ta trenutek zre v prihodnost in operacijski sistem Yosemite pripravlja z mislijo na novo mobilno različico. Kaj več – kdaj naj bi ta bila na voljo, kako vse bo intergrirana in povezana z Yosemiteom ipd. – pa ta trenutek še ni znano. 
  • Kot boste lahko videli v videu, so pri Applu poskrebli tudi za kar nekaj estetskih korekcij. Povečava okna se sedaj poveča do polne razsežnosti zaslona, v brskalniku Safari je odstranjena predpona “www.”, okna odprtih programov v samem operacijskem sistemu so malenkost transaprentna, ravno toliko, da so navigacijski gumbi in zgornji meni še bolj pregledni in vidni. 
  • Izboljšan in precej nadgrajen je tudi program za poslušanje, kupovanje in shranjevanje glasbe iTunes, ki naj bi tokrat ponujal še bolj enostavno preklapljanje med zbirkami, kupljenimi pesmimi, knjižnico in ostalimi funkcijami. 

Kdaj bo operacijski sistem na voljo za pretok? 

Operacijski sistem v beta različici lahko na svojo Apple napravo pretočite od čertka 25. 7. 2014 dalje na TEJ povezavi. Kdaj bo na voljo uradna – polna – različica sistema v trenutku priprave članka še ni bilo znano. 

Ne spreglejte tudi videa, v katerem si lahko vse omenjene novosti in nadgradnje tudi ogledate. Video je v angleškem jeziku. 

Klikni za ogled videa

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori