Izberite prave objektive za svoj zrcalno-refleksni fotoaparat. Odvisno od tega, kakšni motivi vas navdušejejo, boste izbrali ustrezne objektive.

Objektivi za zrcalno-refleksne oziroma DSLR fotoaparate

Objektiv je ob slikovnem senzorju najpomembnejši sestavni del fotoaparata in predstavlja osnovno orodje za fotografiranje. Objektiv se namesti na telo fotoaparata preko posebne ploščice (bajoneta), na kateri so elektronski stiki, ki prenašajo podatke iz objektiva v kamero in obratno. Zamenljivi objektivi prinašajo prednosti, saj jih lahko menjavamo pri fotografiranju različnih motivov ob različnih priložnostih in s tem dosežemo boljše rezultate. Boljši kot je objektiv, višjo kakovost fotografije bomo dosegli, zato je pomembno, kakšen objektiv bomo uporabili pri fotografiranju določenih motivov. Objektive ločimo po svetlobni moči, ki definira velikost odprte zaslonke ter po zmožnosti ostrenja in goriščni razdalji.

Pri goriščni razdalji poznamo dve delitvi, in sicer:

Glede na zmožnost ostrenja lahko objektive delimo na:

  • M objektive (Manual), s katerimi lahko ostrimo samo ročno

  • AF objektive (Auto focus), ki imajo zmožnost ročnega in samodejnega ostrenja s pomočjo fotoaparata

Svetlobna moč je razmerje med goriščno razdaljo in največjim premerom odprte zaslonke. Svetlobna moč objektiva nam pove, kako svetlo sliko lahko objektiv projicira na svetlobni senzor. Prednost svetlobno močnega objektiva je kratek osvetlitveni čas, kar omogoča zamrznitev gibanja in fotografiranje iz roke brez pomoči fotografskega stojala. Na objektivu je običajno navedena in zapisana s črko f in številko, ki definira največjo svetlobno moč objektiva (npr. f/1.4, f/5.6 itd.). Pri fiksnih objektivih je navedena samo ena številka, pri zoom objektivih pa sta največkrat navedeni dve različni vrednosti svetlobne moči (npr. f/5-6.3), saj se pri objektivih s spremenljivo goriščno razdaljo spremeni tudi svetlobna moč. Izjema so zoom objektivi višjega cenovnega razreda, saj se največja svetlobna moč s spreminjanjem goriščne razdalje ne spreminja.

Navadni objektiv

So objektivi, pri katerih so goriščnice tako dolge, da je njihov zorni kot enak tistemu, ki ga pokriva človeško oko. Največkrat goriščnice obsegajo do 50 mm, slikovni kot pa znaša 46 kotnih stopinj. Med normalnimi objektivi so najbolj cenjeni fiksni objektivi, saj so največkrat svetlobno izredno močni, to je od f/1.0 do f/2.8. Najpogosteje se uporabljajo za splošno in pokrajinsko fotografijo.

Širokokotni objektivi

V to skupino uvrščamo objektive, ki imajo goriščno razdaljo manjšo od običajne in zajemajo večji kot pogleda. V praksi so to objektivi, ki imajo goriščnico dolžine do 35 mm. Največkrat se jih uporablja pri fotografiranju pokrajine, kjer je potrebna velika globinska ostrina ali pri fotografiranju bližinskih prizorov v zaprtem prostoru, saj zajamejo širok vidni kot.

Lahko jih razvrstimo v nekaj skupin:

  • Ribje oko so objektivi z najmanjšimi goriščnimi razdaljami in pokrivajo zorni kot blizu 180 stopinj. Objektivi, ki imajo goriščno razdaljo med 8 in 14 mm ustvarijo močno popačeno in okroglo fotografijo, tisti z goriščno razdaljo od 14 do 20 mm pa podolgovato panoramsko, a še vedno popačeno fotografijo.
  • Navadni širokokotni objektivi so objektivi z goriščno razdaljo nad 18 mm.
  • Med najpogostejšimi širokokotnimi zoom objektivi so objektivi z razponom goriščne razdalje od 17 do 35 mm in od 20 do 35 mm.
  • Tele objektivi

Med tele objektive uvrščamo vse objektive z goriščno razdaljo, večjo od 50 mm. Uporabljajo se pri fotografiranju oddaljenih motivov, ki se jim ne moremo približati, v nekaterih primerih pri fotografiranju portretov, najpogosteje pa pri fotografiranju športa in živali. V primerjavi z normalnimi objektivi je njihov zorni kot ožji, globinska ostrina pa se z naraščanjem goriščne razdalje manjša.

Tele področje lahko razdelimo na tri dele:

  • Spodnje tele področje, ki se začne pri obsegu 80 mm in se največkrat uporablja pri fotografiranju portretov, pokrajin ter arhitekture.
  • Srednje tele področje, ki ima obseg od 150 do 300 mm in je v praksi največkrat uporabljeno. Pri zoom objektivih je pogosto združeno s spodnjim tele delom, kar pomeni, da je razpon goriščne razdalje lahko celo od 70 do 300 mm. Uporablja se pri fotografiranju športnih dogodkov in narave.

Zgornje ali ultra tele področje obsega področje od 300 mm naprej. Ti objektivi so veliki in težki, zato je pri fotografiranju priporočljiva uporaba močnih in kvalitetnih stativov.

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori