Kuhanje na indukcijski plošči je zgolj eden od načinov, s katerim se spoprijemamo pri pripravi hrane v domači kuhinji. Kaj nam v primerjavi z drugimi ploščami ponuja in katere so njene prednosti?

Kako poteka kuhanje z indukcijsko ploščo?

Kuhanje z indukcijsko ploščo je metoda, med katero se hrana obdela s pomočjo magnetne indukcije, namesto s plinom ali toploto, ustvarjeno z elektriko. Indukcijske plošče imajo v svoji sestavi magnetne ferite, ki usmerjajo magnetno polje na posodo.

Indukcijske plošče

Pri električnih ali plinskih ploščah prihaja vročina neposredno iz njene površine, ta pa se preusmeri na kuhinjsko posodo ali ponev. V tem primeru je vročina najprej ustvarjena v obroču, šele nato se konvertira do kuhinjskih posod.

Pri indukcijskih ploščah ni prenosa vročine, temveč se ustvarja neposredno na dnu posode, ki je ustvarjeno posebej za takšno magnetno polje. Ker se vročina ustvarja pri stiku s posodo, je kuhanje hitrejše, hkrati pa predstavlja manj nevarnosti za opekline, saj se površina plošče hitro ohladi in ne preseže premera posode.

Koristi kuhanja na indukcijski plošči

Indukcijska plošča nudi veliko prednosti. V divjem tempu vsakdana nam ogromno pomeni vsaka minuta, ki jo imamo na voljo, zato nam bo hitrejše kuhanje z indukcijsko ploščo omogočalo hitrejšo pripravo hrane. Morda se nam ne zdi pomembno, a že pet ali deset minut več prostega časa prinese spremembe.

Indukcijske plošče so precizne. Hitrost se sicer lahko primerja s plinskimi kuhalniki, a pri natančnosti imajo indukcije vsekakor prednost pred drugimi. Ker se vročina ustvarja preko magnetnega polja, okolica ni segreta, zato je njena uporaba idealna za vroče poletne dni, ko zaradi visokih temperatur v stanovanju nimamo želje po kuhanju.

Največja korist za mamice z majhnimi otroki je dejstvo, da se površina indukcije ne segreje tako močno, kot se to zgodi pri steklokeramični plošči. Ni vam potrebno skrbeti, da se bo otrok med raziskovanjem po stanovanju opekel. Če imate mačko, ki kljub prepovedi rada skače na kuhinjski pult, veste, da se ob indukcijski plošči ne bo poškodovala.

Indukcijske plošče

Pri gospodinjskih aparatih postaja vedno bolj pomembna energetska učinkovitost. Indukcijska plošča je vsekakor bolj efektivna v primerjavi s plinsko ali steklokeramično kuhalno površino. Zaradi neposrednega stika s posodo je zavržene manj energije.

Ste pozabljivi in vam mleko velikokrat zavre do te mere, da preseže rob posode? Stanovanje smrdi po zažganem, čiščenje pa je nevzdržno in zoprno. Pri indukciji se čiščenja in ribanja ni potrebno bati, saj se hrana in tekočina ob stiku z njo ne zažgeta. Uporabniki svoje indukcijske plošče pohvalijo tudi zaradi tega, ker je vsakodnevno čiščenje veliko enostavnejše, kot skrb za katerokoli drugo kuhalno površino.

Indukcijske plošče

Na kaj morate biti pozorni pri uporabi?

Za nemoteno delovanje indukcijske plošče boste potrebovali posebej za to namenjeno kuhinjsko posodo ali nerjaveči podstavek, ki ga postavite med steklom in dnom posode. Če imate težave z zdravjem, pri zdravniku preverite, ali lahko uživate hrano, pripravljeno s pomočjo magnetnega delovanja.

Indukcijske plošče postajajo tudi na slovenskem trgu kupcem vedno bolj dostopne, zato ni potrebe več odšteti kup denarja, da bi lahko uživali v pravi kvaliteti izdelka.

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Izdelki

Odgovori