Nimate psa ali mačke? Omislite si drugačnega hišnega ljubljenčka. Takšnega za katerim ne boste čistili vi, ampak on za vami! Čudovito, kajne?

413Qf1sIIcLRazvoj robotske tehnologije s konstantnim izpopolnjevanjem robotike človeku omogoča obvladovanje svojega življenjskega tempa. Robot, ki je oblikovan za opravljanje gospodinjskih del, namesto posameznika opravi tisto, za kar je bil programiran. To pomeni, da ste lahko brezskrbni v službi, se pogosteje sprehodite po nakupih, uredite ostale obveznosti in se sproščeno družite in zabavate v družbi vaših najbližjih, medtem ko vaš hišni pomočnik vestno opravlja svojo domačo nalogo.

Priljubljenost hišnih robotov vedno bolj narašča, saj so le-ti nepogrešljivi za vse, ki jim nenehno primanjkuje časa za opravljanje vsakodnevnih gospodinjskih opravil.

Nedolgo nazaj ste ob misli na hišnega pomočnika lahko le sanjali o takšnem, ki bi delo opravil namesto vas, danes pa je to postala resničnost in samoumevna sodobna vsakdanjost.

Vse se je začelo z razvojem umetne inteligence, ki je zaživela z idejo Alana Turinga, britanskega matematika in kriptografika, ki je razkril skrivnost nacističnega šifrirnega stroja Enigma v času druge svetovne vojne. Bil je eden prvih, ki je ugotovil, da računalniki lahko mislijo in imajo računske, pa tudi čutne zmožnosti. Razvil je t. i. Turingov test, ki ima še danes zelo pomembno vlogo pri razvoju umetne inteligence. V Sloveniji pa se je na tem področju začelo dogajati leta 1972 na Inštitutu Jožef Štefan.

Zakaj je dobro imeti hišnega robota?

Morda si pred nakupom hišnega robota postavljate vprašanje, ali je primerljivost med njegovo ceno in zmogljivostmi realna? Pred nakupom morate vedeti, zakaj potrebujete hišnega robota. Namesto vas bo opravil delo, za katerega običajno porabite veliko število ur, ki bi jih po vsej verjetnosti želeli izkoristiti kako drugače, npr. za ostale obveznosti, zabavo, počitek in druženje. Tudi če za delo najamete čistilni servis ali hišne pomočnike, se le-ti nikakor ne morejo primerjati s hišnimi roboti, med drugim tudi zaradi cenovne dostopnosti, kjer je hišni robot absolutni zmagovalec. Poleg tega pa si boste z njim namesto čiščenja le enkrat tedensko lahko privoščili vsakodnevno čiščenje vašega doma.

gizmodo-quote

Gospodinjski uporabni robot vas bo presenetil s svojim delovanjem, ki je pri določenih opravilih podobno človeškim reakcijam, ki se v zelo kratkem času lahko večkrat spremenijo. To je odvisno od prostora, kjer opravlja delo in od načina dela, za katerega je bil programiran.

Polnenje baterij

Po določenem času neprekinjenega delovanja se robot popolnoma izprazni. Določeni roboti tik pred izpraznitvijo samodejno zaznajo, kdaj je čas za novo polnjenje, določeni potrebujejo ročen priklop za polnjenje, določeni hišni roboti, kot na primer hišni roboti za čiščenje tal, pa se samodejno odpravijo v bazo, na katero se priklopijo ter napolnijo, nato pa samodejno nadaljujejo svoje delo.

Samostojnost!

ace41e80-e683-4fdb-8a69-e2d6f9cbc99eGospodinjski robot opravlja delo popolnoma samostojno. Potrebuje le malo pozornosti z vaše strani, in sicer le takrat, ko ga je potrebno očistiti ali rešiti iz neudobnega položaja, v katerem se sicer ne znajde velikokrat. Tudi hišni robot ni nezmotljiv ob nepredvidenih situacijah, ki pa jih lahko preprečite s pozornim opazovanjem obnašanja le-tega ob prvem čiščenju za katerega je namenjen. Ko robot še spoznava prostor oz. površino za čiščenje do potankosti, ga boste lahko na začetku izpopolnili z določenimi nastavitvami, kasneje pa bo vaša prisotnost ob hišnem robotu popolnoma odveč.

Kaj je Turingov test?

S pomočjo Turingovega testa se ugotavlja, v kolikšni meri se določen računalniški sistem približa človeški inteligenci, ki je po Turingovem testu še vedno nepremagljiva, a ji je po mnenju strokovnjakov vedno bližje. Znanstveniki si prizadevajo za to, da bi računalniški sistemi kmalu celo presegali človeške sposobnosti. Danes se to dogaja le pri določenih opravilih in načinih dela (npr. računalniško igranje šaha in izjemna natančnost).

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori