Zakaj je svet ponovno navdušen nad izidom novih oken in kaj ta prinašajo, da se je zbudil domala celoten računalniški svet.

Ogromno izmed nas, ki že od malih nog drgnemo tipke tipkovnic in rahljamo gumbe mišk, to počnemo v enem najbolj razširjenih namiznih, tabličnih in mobilnih operacijskih sistemov – Microsoft Windows. Ta je v zadnjih letih doživel kar nekaj slavnih in malo manj slavnih nadgradenj. Okna XP so leta 2001 masovno vstopila v življenja vsakodnevnih uporabnikov. Več-opravilnost, preglednost in intuitivni pametni pomočnik Windows device_laptop_mini_start_Non-CortanaMarket_1xExplorer, so bili zagotovo pomembni za tako razširjen razvoj omenjenega operacijskega sistema. XP-je je »nadgradila« Windows Vista, ki je mnogi uporabniki niso nikoli zares posvoji za svojo. Zahtevna za delovni pomnilnik je povzročala nemalo težav in frustracij, vse dokler ni Microsoft predstavil sedmice. Windows 7 je ponovno pokazal in dokazal, da okna lahko ponudijo kakovostno uporabniško izkušnjo. Kar so torej pri Microsoftu zamočili pri predhodniku, so pošteno popravili pri takrat zelo odmevni nadgradnji.

Leta 2012 so pri Microsoftu veliko obljubljali. Predstavili so prvi multidevice (več-napravni) operacijski sistem Windows 8. Sistem, ki se je kot prvi predstavil brez prepoznavnega gumba »Start«. Pri ameriški korporaciji so bili prepričani, da je okolje osmice dovolj intuitivno, da bodo uporabniki z lahkoto manevrirali po sistemu tudi brez njega. A so se očitno ušteli.

Konec julija 2015 namreč na tržišče prihaja, kot pravijo pri Microsoftu, najnaprednejši operacijski sistem do sedaj. No, v kolikor bi ga tržili drugače bi bilo pravzaprav že malce duhovito. Toda Windows 10 prinaša nekaj zares dobrodošlih sprememb, nadgradenj in sprememb, ki jih kritična javnost že hvalisa na vse pretege.

Kakšne novosti torej prinaša?

Windows 10 bo pravzaprav premišljena mešanica dveh predhodnikov – Windows 7 in Windows 8.1. Vrača se priljubljeni gumb in meni »Start«, značilne »ploščice« iz okolja W 8.1, pa sicer ostajajo, vendar nič več kot osrednji elementi sistema, temveč se elegantno pomikajo v meni Start.

Windows 10 je tako dobro znan in preprost za uporabo, da se boste počutili kot strokovnjak. Meni Start je spet tu v razširjeni obliki, pa tudi pripeti programi in Priljubljene so preseljeni, tako da bodo že pripravljeni čakali na vas. Hitro se zažene, ima več vgrajenih varnostnih funkcij in je zasnovan tako, da deluje s programsko in strojno opremo, ki jo že imate.

multi device

Program Windows Insider je globalna skupnost zanesenjakov za Windows, ki ga želijo še izboljšati. Vpogled v operacijski sistem imajo že od najzgodnejših faz razvoja in imajo pomembno vlogo pri njegovem oblikovanju. Njihove povratne informacije so prispevale k temu, da je to najboljši Windows vseh časov.

S sistemom Windows 10 dobite Microsoft Edge, popolnoma nov brskalnik, zasnovan za boljšo izkušnjo v spletu. Zapiske napišite ali natipkajte kar na spletne strani in jih delite z drugimi, spletne članke berite v okolju brez motenj in priljubljene shranite za poznejši dostop in branje. In če je omogočena Cortana, imate takojšen dostop do najpomembnejših postopkov – na primer rezervacij ali branja mnenj –, ne da bi zapustili stran, na kateri ste.

apps

Trgovina Windows – vse, kar potrebujete, na enem mestu

Microsoft z novim operacijskim sistemom predstavlja tudi novo Trgovino Windows, poenoteno nakupovalno izkušnjo v vseh napravah s sistemom Windows 10. Brskajte po trgovini z osebnim ali tabličnim računalnikom in telefonom ter preprosto nakupujte digitalno vsebino, kot so programi, igre, glasba, filmi in TV-oddaje.

Kdaj bo na voljo?

Microsoft bo Windows 10 dal na voljo kot brezplačno nadgradnjo za naprave s sistemi Windows 7, Windows 8.1 in Windows Phone 8.1, ki izpolnjujejo pogoje. Na voljo bo 29. julija 2015, brezplačno nadgradnjo pa je mogoče rezervirati že danes. Ko nadgradite, je Windows 10 v zadevni napravi brezplačen. 

Kliknite in si oglejte postopek nadgraditve na Windows10

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori