Kaj omogočajo aplikacije, namenjene tabličnim računalnikom? Preverite tudi izbor zanimivih slovenskih aplikacij.

Aplikacije so posebni programi, ki jih je s preprostim postopkom mogoče naložiti na tablični računalnik. Zaradi svoje uporabnosti so priljubljene predvsem pri preživljanju prostega časa, nemalokrat pa so koristne tudi pri delu. Najpogosteje uporabljene aplikacije so aplikacije za brskanje in iskanje vsebin po spletu, prebiranje novic, poslušanje glasbe, ogled filmov, navigacijo, druženje, igre in branje, poleg tega pa vsebujejo tudi veliko uporabnih orodij, s katerimi si olajšate marsikatero opravilo.

 

Uporabljajte le tiste aplikacije, ki so preverjene in dobro ocenjene. Priporočljivo je, da aplikacije, ki jih ne potrebujete več, odstranite, saj lahko na takšen način preprečite nezaželen prenos podatkov. Pri tem bodite pozorni na to, da nalagate aplikacije iz uradnih spletnih trgovin, pred samo nastavitvijo aplikacij pa preverite splošne pogoje uporabe, saj lahko le-te v ozadju skrivajo veliko dodatnih stroškov. Posebno previdni pa morate biti pri nalaganju brezplačnih aplikacij. Pogosto se namreč zgodi, da je osnovna funkcionalnost na voljo brezplačno, dodatne vsebine pa so plačljive.

Aplikacija

Opis

OS

Odpiralni časi

Enostavna in prijazna mobilna aplikacija, ki vam v nekaj sekundah pove, katera trgovina v vaši neposredni bližini je odprta, do kdaj se bo potrebno podvizati do upravnika v svoji četrti, kje se zgodaj zjutraj še da nahraniti sestradan želodček in še marsikaj. Enostavno, priročno in uporabno.

iOS, Android, WIndows Phone

Bicikelj

Ko se je v Ljubljani pojavila storitev brezplačne izposoje kolesa Bicikelj, se je te pobude na glas razveselil marsikateri Ljubljančan, kakor tudi številni študentje in zaposleni v Ljubljani, ki so kar naenkrat imeli kvalitetno in relativno dobro logistično razporejeno prevozno sredstvo v prestolnici. Zatem pa se je pojavila še mobilna aplikacija, ki omogoča vpogled v prosta kolesa in koliko jih je. Prijazna storitev, ki marsikomu privarčuje kakšno pomembno minuto.

iOS, Android, Ovi Store

Pretvornik enot

Koliko centimetrov meri en palec? Je Američanom pri 86 stopinjah Fahrenheita vroče ali jih zebe? Preverite s pomočjo brezplačne aplikacije Pretvornik enot za Android. Aplikacija pretvarja dolžino, maso, čas in temperaturo, po avtorjevih besedah pa so vključene najbolj pogoste merske enote, tiste, ki se uporabljajo redkeje, pa je izpustil. Tovrstno aplikacijo se splača imeti na mobilniku, saj lahko mnogokrat pride na pomoč, denimo na potovanjih, pri nakupovanju v tujih spletnih trgovinah ali pri ugotavljanju, ali boste imeli v dnevni sobi dovolj prostora za novi 46-inčni televizijski sprejemnik.

Android

Strme kolesnice

Aplikacija, kjer na svoj račun pridejo kolesarski navdušenci. Po predlogi znanega in uspešnega kolesarskega priročnika z istim imenom (Strme kolesnice, 1997; Marko Paternu), je to aplikacija za vse, ki se odpravljajo na pot s svojim dvokolesnim konjičkom in bi želeli prekolesariti kakšno novo, še nepoznano, pot. Z več kot stotimi naloženimi zemljevidi, katerih zahtevnost za vožnjo se razteza od enostavnih, pa do tistih najtežjih, bo aplikacija služila tako povsem rekreacijskim uporabnikom, kot prekaljenim mačkom kolesarstva.

Android

Parkirišča

Aplikacija, ki sicer bolj kot ne koristi samo Ljubljančanom in tistim, ki dnevno prihajajo v Ljubljano s svojim vozilom, vendar pa je zelo uporabna, saj nam daje vpogled v prazna parkirišča, število prostih mest in lokacijo teh parkirišč. V naglici, prometni konici in množičnih prireditvah, boste aplikacijo kovali v zvezde.

iOS, Android

Prometoid

Prometoid omogoča hiter in enostaven pregled prometnih informacij na slovenskih cestah. Prometne informacije (nesreče, zastoji, zapore cest, delo na cesti, stacionarni radarji …) so prikazane na Google Maps. Obvestila lahko na preprosti način objavljajo tudi uporabniki sami.

Android

Toshl

Mobilna aplikacija, ki je bila ustvarjena v podalpski deželi, je tako rekoč dostopna na vseh mobilnih operacijskih sistemih. Je aplikacija, ki vam pomaga spremljati vaše izdatke, prihodke, brezglava zapravljanja in nujne stroške. Obstajata plačljiva in zastonjska verzija, ki pa je za osnovne potrebe povprečnega uporabnika povsem zadostna.

iOS, Android, Symbain, Black Berry, Maemo, Windows Phone

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori