Enostavni nasveti za daljšo dobo baterije na vašem pametnem telefonu.

Zaradi velike količine podatkov, ki jih dnevno obdela pametni telefon, je poraba energije velika. Da bi zmanjšali porabo energije, jo lahko bolj optimalno upravljate. To storite z izklopom nepotrebnih funkcij in optimalno nastavitvijo tistih, ki jih potrebujete. Tako na primer lahko:

Izključite vibriranje

Vibriranje je praktično opozorilo, kadar ste na sestankih, v gledališču, službi oziroma nekje, kjer je pomembno, da z glasnostjo telefona ne vzubjate pozornosti. Toda vibriranje je za baterijo naporno in je dejansko večji odjemalec energije v bateriji kot navadno glasno zvonjenje. Prav tako vsi dražljaji, ki jih omogčajo določene aplikacije v stiku z zasonom na dotik, porabljajo veliko energije in vam s tem hitreje izrabljajo baterijo. Onemogočite vse tovrstne vibrirajoče dražljaje; ob pisanju sms sporčil, elektronskih sporočil, opomnikov in podobno.

Zatemnite zaslon

Če imate nameščeno katero izmed aplikacij, ki merijo porabo baterije in njene največje potrošnike, boste hitro opazili, da je pogost zmagovalec prav zaslon. Polna osvetlitev zaslona hitro pobira moč bateriji, vi pa namesto malce bolj zatemnjenega zaslona ostanete s praznim mobilnikom, brez možnosti telefoniranja in upravljanja z njim.

Skrajšate odzivnost zaslona

Ko prenehate z upravljanjem svojega telefona, ostane zaslon še nekaj časa osvetljen in aktiven. Skrajšate čas aktivnosti na najnižji časovni interval, saj boste s tem naredili veliko uslugo bateriji vašega mobilnika.

Preklapljajte mobilnik v stanje neaktivnosti

Ko mobilnika ne potrebujte, ga preklapljajte na stanje neaktivnosti in s tem varčujte z baterijo.

Pravilno polnite baterijo

Baterijo je najbolj priporočljivo polniti, ko vas mobilnik sam opozori, da je čas za polnjenje. Prav tako je pomembno, da baterijo, če se le da, napolnite do konca. Tako ji boste zagotavljali najbolj optimalne pogoje za delovanje in s tem njeno življenjsko dobo.

Zapirajte aplikacije, ki jih ne uporabljate

Uporabniki pametnih telefonov radi pretakamo veliko število aplikacij. Ko jih pregledamo pa nanje dostikrat pozabimo ali jih odpremo zgolj še v manjših časovnih intervalih. V kolikor vam v ozadju teče veliko število aplikacij to seveda pomeni, da je obremenjen pomnilnik telefona, ki je v močnem odnosu s porabo baterije. Redno zapirajte aplikacije, ki jih ne uporabljate, ali pa si pretočite kakšnega izmed klientov, ki bo to urejal za vas. Na primer Advanced Task Killer.

Izklopite GPS

Za enega največjih porabnikov baterije velja lokacijsko pozicioniranje oziroma GPS. V kolikor ga nujno ne potrebujete, ga izklopite in doba trajanje baterije bo občutno daljša.

Pazite na pregrevanje baterije

V kolikor opazite, da se vam baterija pregreva, odložite telefon in počakajte, da se ohladi na bolj običajno delovno temperaturo. Za preverjanje obstaja cela kopica aplikacij, tako za mobilnike z Android operacijskim sistemom kakor iOS.

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori