Katere naprave vam lahko (in kako) pomagajo, da si zagotovite visoko kvaliteto zraka v bivalnih prostorih.

Čistilci zraka

Če so okna zaradi ekstremnih temperatur manj odprta, je priporočljivo, da v tem času poskrbite za dodatno čiščenje zraka. Čistilnik zraka je dobra rešitev, ko želite iz prostora odstraniti neprijetne vonjave v kuhinji, vonj cigaretnega dima, prah v zraku, škodljive pline, bakterije ipd.

Vlažilniki zraka

Izsušen zrak slabo vpliva na zdravje. Če si v takem primeru želite učinkovite rešitve, je nakup vlažilnika dobra investicija. Blagodejni učinki vlaženja bodo takoj opazni, saj vlažilnik bistveno olajša dihanje in vzdržuje ustrezno vlažnost v prostoru.

  • Hlapilni vlažilniki zraka so opremljeni s kaseto, ki iz prostora posesa suh zrak, ga navlaži in potisne nazaj v prostor.
  • Ultrazvočni vlažilniki delujejo s pomočjo vibracij, ki nastajajo z ultrazvokom. Vibracije spremenijo vodo v meglico iz zelo majhnih vodnih delcev, ki v hipu izhlapijo v zraku.

Aparati za odstranjevanje vlage

Z odstranjevalcem vlage iz zraka lahko pri visoki vlažnosti, npr. v bivalnih prostorih, skladišču in kleti preprečite prekomerno vlažnost sten, nastajanje zatohlih vonjav, tvorjenje plesni in kondenziranje vlage.  

Sesalnik s kakovostnim filtrirnim sistemom

Občutljiva dihala, alergija na prah, pršice, astma … vse to zahteva, da si priskrbite sesalnik s kakovostnim filtrirnim sistemom, ki bo iz vašega bivalnega prostora odstranil večino povzročiteljev vseh zgoraj omenjenih zdravstvenih težav.

Ventilatorji

V dneh, ko je temperatura v prostoru previsoka, lahko le-to poleg klimatskih naprav uravnavate z ventilatorji, ki so nepogrešljivi za ohladitev v vročih dneh. V pestrem izboru ventilatorjev boste zagotovo našli takega, ki bo primeren za vas in vaš prostor.

Grelne naprave

V dneh, ko je temperatura v prostoru prenizka, lahko le-to poleg klimatskih naprav uravnavate z grelnimi napravami. Poskrbite, da je v vašem domu vsaj ena manjša ogrevalna naprava, s katero lahko:

  • dodatno ogrejete prostor v zelo hladnih dneh,
  • ogrejete kopalnico,
  • osušite vlago itd.

Kakšen je idealen zrak v prostoru?

Ustrezna temperatura bivalnega prostora je okrog 20 °C. Vsako večje odstopanje od ustrezne temperature povzroči neudobje, splošno slabše počutje ter padec koncentracije in storilnosti. Priporočljivo je, da je temperatura v prostoru konstantna, saj nenehno nihanje temperature povzroča kondenzacijo.

Ustrezna vlažnost v prostoru se giblje med 30 in 60 %. Priporočljivo je vzdrževanje vlage pod 50 %, idealno pa je pod 40 %

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori