Oglejte si nasvete za shranjevanje in zamrzovanje živil.

Pri nakupu živil položimo težja in trdnejša živila na dno, mehkejša in občutljiva pa na vrh nakupovalne vrečke. Za pravilno shranjevanje ob nakupu si lahko poleg ekoloških vrečk priskrbite tudi hladilno torbo. V toplih dneh oziroma poletnih mesecih boste lahko vanjo shranili vsa živila, ki so občutljiva na visoko temperaturo kot so ribe, meso, sir, mleko itd. V primeru, da ste na hladilno torbo pozabili, pa si lahko pomagate z vrečko, ki ohranja temperaturo. Tovrstne vrečke so na razpolago v skoraj vseh trgovinah, vendar shranjevanje v njih ni tako kakovostno kot v hladilni torbi. Sadje in zelenjavo je v košari potrebno pazljivo prenašati, saj so lahko plodovi zaradi zrelosti mehkejši.

Shranjevanje živil

Shranjevanje živil doma

Po podatkih Zavoda za zdravstveno varstvo, je potrebno biti pri shranjevanju živil dosleden in upoštevati življenjsko dobo posameznih živil in izdelkov. V spodnjih vrsticah, si lahko preberete več o tem, kako se pravilno shranjuje posamezne skupine živil in kako dolgo jih lahko ohranjamo v različnih okoljih in napravah.

Sveže sadje in zelenjava

Pri shranjevanju sadja in zelenjave je koristno vedeti, da se v plodovih še vedno dogajajo procesi, kot je npr. zorenje. Zato sadje in zelenjava potrebujeta zrak in jih ni primerno shranjevati v vrečkah.

Za prenos sadja in zelenjave od trgovine do doma uporabite plastične vrečke na oddelkih s sadjem in zelenjavo. Vrečke so primerne samo za transport živil do doma, kasneje pa omenjena živila odstranite iz plastičnih vrečk in jih shranite v del hladilnika, ki je namenjen za sadje in zelenjavo. Običajno je to predal v spodnjem delu hladilnika, ki je pokrit s pokrovom in preprečuje prekomerno izsuševanje živil ali prehitro zorenje, zaradi katerega začne sadje gniti. Predal za shranjevanje naj bo čist in suh. Preden sadje shranite v hladilnik pa se seznanite, kateri sadeži vanj ne sodijo. Eden izmed takšnih je zagotovo ananas, ki mu hladen zrak škoduje, zato ga lahko ohladite le tik pred zaužitjem. Če sadje shranjujete na prostem, naj bo ta prostor dovolj hladen in s primernim pritokom svežega zraka.

Meso

Da bi ohranili svežino mesa, je pomembno že to, na kakšen način ga boste prinesli domov. Med potjo je potrebno poskrbeti, da je le- to shranjeno na hladnem. Zato ga je v toplih dneh priporočljivo shraniti v hladilno torbo, nato pa v hladilnik, ki nikakor ne sme presegati temperature 8 °C, saj se pri višji temperaturi že začne razvoj mikroorganizmov. Mesa ne pustite v vrečki. Shranite ga v posodo, namenjeno shranjevanje mesa. Le-ta ima mrežasti del, skozi katerega tekočina iz mesa odteče v spodnji del. Meso shranjujte v najhladnejšem delu hladilnika in pod ostalimi živili, da sokovi iz mesa ne dosežejo ostalih živil. Še posebej pazljivi bodite pri shranjevanju perutnine in mletega mesa, ki sta hitreje pokvarljiva. V hladilniku se popolnoma sveže meso lahko hrani največ dva dni pri temperaturi okoli 4 °C.

Ribe

Svežo ribo očistite, jo obrišite do suhega in shranite v neprodušno posodo v najhladnejšem predelu hladilnika. Popolnoma sveža riba lahko na ta način ostane v hladilniku največ 2 dni, priporočljivo pa je, da jo zaužijete še isti dan. Zamrznete lahko le očiščeno ribo.

Sir

shutterstock_147122102Sir je občutljivo živilo, ki potrebuje določeno vlažnost in zračnost pri shranjevanju. Zaradi premajhne vlažnosti se lahko presuši, zaradi prekomerne vlažnosti in slabega pretoka zraka pa se na njem lahko pojavi plesen.

Shranjujte ga v posebni posodi za sir z lesenim dnom in pokrovom ali v plastični posodi, ki ne sme biti popolnoma zaprta. Zrak v posodi mora krožiti. Sir lahko ovijete v vlažno krpo,  v folijo pa je priporočljivo zaviti le trdi ali poltrdi sir, ki ga nameravate porabiti v nekaj dneh. Mozzarelo shranite v vodi, ki ste ji dodali malo mleka.

Shranjevanje kuhanih živil

V številnih gospodinjstvih se pripravljajo vnaprej kuhane jedi, vendar le-te zahtevajo pravilno shranjevanje. Kuhano živilo je potrebno ohladiti na sobno temperaturo (20 °C), šele nato jo lahko v primerni posodi za shranjevanje položite v hladilnik. Kuhana živila ne ohlajajte v hladilniku, ker lahko s tem povzročite hitro naraščanje temperature. To škoduje hladilniku in živilom, ki so shranjena v njem. Pripravljena kuhana živila je najbolje shraniti na polico, ki je nad surovimi živili, saj s tem preprečite morebitno kapljanje tekočin iz surovih živil.

Kaj se zgodi, če še toplo jed postavim v hladilnik?

Topla hrana v hladilniku povzroči nenadno naraščanje temperature in s tem prekine primerno shranjevanja živil . Delovanje hladilnika se pospeši, saj mora hladilni sistem nadoknaditi izgubljeni hlad. Poveča se poraba električne energije. Živila so izpostavljena viru nenadne toplote, kar lahko povzroči kvarjenje.

Enako kot v primeru shranjevanja tople hrane v hladilnik, se tudi ob pogostem odpiranju vrat hladilnika zgodi hitro naraščanje temperature v hladilniku. S tem se pospeši njegovo delovanje in poveča poraba električne energije, žal pa tak način uporabe hladilnika zelo slabo vpliva na shranjena živila, saj so večkrat izpostavljena nihanju temperature. To ustreza razvoju organizmov, ki povzročijo kvarjenje živil in neprijeten vonj v hladilniku.


Zamrzovanje živilZamrzovanje živil 

Zamrzovanje živil v gospodinjstvu je zelo pogosto, saj so lahko zamrznjena živila v zamrzovalniku dlje časa in so vedno pri roki. Pri zamrzovanju so živila shranjena na nizki temperaturi, ki običajno doseže  več kot – 18 °C. Pravilno zamrzovanje živil je eno od najbolj priporočljivih shranjevanj živil, saj v zamrzovalniku lahko obdržijo večino svojih hranljivih snovi tudi več mesecev.

Postopek zamrzovanja živil prekine biološka in kemična dogajanja v svežih živilih. Prekine se proces zorenja in razvoj bakterij, ki pri neprimernem shranjevanju povzročajo razkroj živila. Struktura živila se spremeni, sprememba pa je odvisna predvsem od količine lastnih sokov, ki jih živila vsebujejo.

Z rednim preverjanjem temperature zamrzovalnika lahko preprečite morebitno nihanje temperature, ki povzroči kvarjenje zamrznjene hrane in nabiranje ledu v zamrzovalniku.

Zamrzovanje rib

Če je riba sveža in zamrznjena z načinom hitrega zmrzovanja lahko ohrani svojo kakovost. Pri nakupu zamrznjenih rib lahko na embalaži opazite podatek ali je bilo živilo v postopku  hitrega zamrzovanja. Običajno je taka riba zamrznjena le nekaj ur po ulovu, kar pomeni, da je lahko v primerjavi z ribo iz bližnje ribarnice boljše kakovosti. Ribe iz ribarnice hranite v hladilniku le en dan ali jih pripravite za zaužitje še isti dan. Vsekakor pa naj bodo ribe ki jih želite zamrzniti vedno sveže in popolnoma očiščene!

Zamrzovanje zelenjave

Zelenjavo je pred zamrzovanjem potrebno blanširati. Postopek opravimo tako, da živilo kratek čas pustimo v vreli vodi. Na ta način
se iz zelenjave odstranijo encimi, ki povzročijo spremembo barve, okusa in strukture živil.

Pomočnik za izbiro hladilnika

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori