Preden se odpravite kupovat ojačevalnik za bas kitaro, vedite nekaj stvari.

Glava ojačevalnika

Glava ojačevalnika je sestavljena iz predojačevalnika, ki skrbi za moč signala in zvočne efekte in power ojačevalnika, ki skrbi za moč in volumen.  

Predojačevalnik  

Ko kitaro vključite v ojačevalnik, gre signal predhodno še skozi predojačevalnik. Ta manipulira signal in lahko producira minimalne ali drastične spremembe karakteristik zvoka.

Power ojačevalnik

Power ojačevalnik je drugi del ojačevalnikove glave in skrbi za moč signala in volumen zvoka. Več vatov kot ima ojačevalnik, večji je razpon volumna. Ker ima zvok basa nižje frekvence, zahteva več moči.

• 50-100 vatov je dovolj za solo igranje
• 200 vatov je dovolj za igranje s kitaristom ali klaviaturistom
• 300-400 vatov je priporočljiva moč za igranje z bobnarjem
• 400-1200 vatov pa je priporočljiva moč za igranje v bendu

Konfiguracije

Kombinacijski ojačevalniki (Comboti) so samozadostne enote, ki vključujejo ojačevalnik in zvočnik. Obstajata tudi ločeni enoti, kjer sta ojačevalnik (glava) in zvočnik (box) posamezni enoti.

Velikost zvočnika

Večji ni vedno boljši. Zvočnik. Majhni zvočniki bodo v majhnih prostorih iz sebe oddajali lepši in bolj čist zvok, kot velikani, katerih volumen bo popolnoma utišan.

Zvok

Različni ojačevalniki oddajajo seveda različne vrste zvoka. Preden ojačevalnik kupite, je seveda zelo pomembno da ga predhodno preizkusite in slišite zvok, ki prihaja iz njega. Prav tako je pomembno kakšno glasbo imate namen igrati, kajti določene znamke basovskih ojačevalnikov, slovijo po tem, da so razširjene v posameznem žanru in zvoku.

Fazni korektor  (Equalizer)

Fazni korektor (bolje poznan izraz je Equalizer) omogoča nastavljanje tonov in zvokov. Večina ojačevalnikov ima EQ frekvence že pred nastavljene, medtem ko naprednejši modeli dopuščajo regulacijo. Večina predojačevalnikov ima tri gumbe, nakteri pet ali sedem, najnaprednejši pa še celo več.

Cena

 Za dober in vam všečen zvok, ni nujno zapraviti ogromne količine denarja. Potrebno je zgolj dobro vedeti kakšen zvok si želimo imeti iz svojega inštrumenta in ojačevalnika, ki ga povezuje. Pred nakupom preizkusite več različnih kitar, ojačevalnikov in efektov. Zgolj tako boste lahko sestavili idealno sestavljanko, ki bo nosila vaše zaščitno ime. Sedaj pa na odre!

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori