Preden se odpravite kupovat ojačevalnik za kitaro, vedite nekaj stvari.

Električne kitare, basi, tudi nekatere akustične kitare – vsi ti instrumenti zaživijo povsem drugače, ko jih priklopimo na ojačevalnike. Pred nakupom ojačevalnika, pa se je dobro zavedati, za kaj bomo kitaro in ojačevalnik uporabljali. Bo veliko prenašanja na okoli, ga rabimo zgolj za domačo uporabo, želimo imeti stadionski band … Vse to so vprašanja, ki rabijo odgovore pred nakupom.

Konfiguracije

Kombinirani ojačevalniki (Comboti) so samostojne enote, ki vključujejo ojačevalnik in zvočnik. Tovrstni ojačevalniki so (seveda je vse odvisno od moči in cene) primerni za domačo ali garažno uporabo, medtem ko sta za resnejše bendovsko udejstvovanje primernejši ločeni komponenti (ojačevalnika, ki mu pogovrno pravijo »glava«) in zvočnika (pogovorno »box«).

Konstrukcija

Material, iz katerega je ojačevalnik sestavljen, lahko vpliva na kvaliteto zvoka, ki ga ojačevalnik oddaja. Tanjši materiali lahko zaradi vibracij povzročijo, da se zvočnik v ojačevalniku razrahljajo in  s tem izgubljajo na kvaliteti zvoka. Priporočljivo je, da je les debelejši od centimetra in treh milimetrov.

Ojačevalniki z zaprtim hrbtiščem, oddajajo boljše nizke tone (base).

Velikost zvočnika

Večji ni vedno boljši. Zvočnik. Majhni zvočniki bodo v majhnih prostorih iz sebe oddajali lepši in bolj čist zvok, kot velikani, katerih volumen bo popolnoma utišan.

Vati (moč ojačevalnika)

Več kot ima ojačevalnik vatov, bolj čist bo zvok pri višjem volumnu. Ojačevalniki se raztezajo v razponu med 5 in 400 vati.

Fazni korektor (Equalizer)

Fazni korektor (bolje poznan izraz je Equalizer) omogoča nastavljanje tonov in zvokov. Večina ojačevalnikov ima EQ frekvence že pred nastavljene, medtem ko naprednejši modeli dopuščajo regulacijo. Večina predojačevalnikov ima tri gumbe, nakteri pet ali sedem, najnaprednejši pa še celo več.

Kontrolerji

Skoraj vsak ojačevalnik ima gumbe za nastavite visokih, nizkih in srednjih tonov. Dodajo lahko še moč in reverb. Svoj najljubši zvok boste najenostavneje odkrili tako, da se boste z vrtenjem gumbov igrali, dokler ne odkrijete popolne kombinacije.  

Zvok

Različni ojačevalniki oddajajo seveda različne vrste zvoka. Preden ojačevalnik kupite, je seveda zelo pomembno da ga predhodno preizkusite in slišite zvok, ki prihaja iz njega. Prav tako je pomembno kakšno glasbo imate namen igrati, kajti določene znamke kitarskih ojačevalnikov, slovijo po tem, da so razširjene v posameznem žanru in zvoku.

Cena

Za dober in vam všečen zvok, ni nujno zapraviti ogromne količine denarja. Potrebno je zgolj dobro vedeti kakšen zvok si želimo imeti iz svojega inštrumenta in ojačevalnika, ki ga povezuje. Pred nakupom preizkusite več različnih kitar, ojačevalnikov in efektov. Zgolj tako boste lahko sestavili idealno sestavljanko, ki bo nosila vaše zaščitno ime. Sedaj pa na odre!

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori