Avgust je mesec, ko nas naši vrtički razveseljujejo z bogatimi pridelki. Ko nihče od prijateljev več noče naših gromozanskih buč in obilice sliv z vrta naših babic, nam ne preostane drugega, kot da jih pripravimo za ozimnico. En od načinov za to je zamrzovanje.

V našem 15. katalogu se posvečamo zamrzovalnikom. Izpostavljamo ponudbo najbolj priljubljenih Beko zamrzovalnih omar in skrinj. Za vas smo raziskali nekaj nasvetov – berite dalje in se prepričajte, kako uporabljati omenjene izdelke in kako najbolje shraniti živila, ki jih želimo zamrzniti.

Koristni zimzeleni nasveti za zamrzovanje

Najprej nekaj osnovnih nasvetov, ki jih vsi poznamo, a vseeno kdaj zavestno ignoriramo:

  • Za daljše zamrzovanje živil naj zamrzovalnik dosega vsaj -18°C, še bolje pa je, če temperatura meri -24°C
  • Preden damo živila v zamrzovalnik, jih je potrebno najprej ohladiti v hladilniku. Na ta način preprečimo, da se že zamrznjena živila v zamrzovalniku začnejo odtajati.
  • Posode s tekočo hrano ne napolnimo do vrha, saj zamrznjena količina poveča volumen za približno 10 %.
  • Preverite zmogljivost zamrzovanja in izogibajte se zamrzovanju večje količine živil naenkrat.
  • Police naj ne bodo ekstremno polne – med paketi in posodami pustite dovolj prostora, da ima mrzel zrak možnost kroženja. Šele, ko je vsebina dobro zamrznjena, lahko pakete zložimo en na drugega.
  • Iz posod ali vrečk iztisnemo zrak.
  • Za lažjo orientacijo pakete označimo z nalepkami, kamor zapišemo datum in vsebino.
  • Izogibajte se zamrzovanju že odtajanih ali delno odtajanih živil. To pravilo ne velja za sveže zamrznjeno meso in zelenjavo. Če skuhamo zelenjavno juho in zamrznjene sveže zelenjave ali golaž iz zamrznjenega mesa, pripravljeno jed lahko zamrznemo.

Nasveti za zamrzovanje zelenjave

Zelenjavo očistimo, posušimo in zamrznemo. Izbiramo lahko med dvema možnostma – lahko jo zamrznemo kar svežo, lahko pa jo blanširamo v vreli vodi in hitro ohladimo v ledeno mrzli vodi ter osušimo. Večino lahko shranimo v zamrzovalniku do 12 mesecev.

Kako pripravimo določeno zelenjavo?

  • Stročji fižol: stroke očistimo, blanširamo 2 min.
  • Buče: olupimo, odstranimo seme, narežemo na kocke ali naribamo.
  • Blitva ali špinača: dobro operemo, blanširamo 2 – 3 minute.
  • Korenje: operemo, olupimo, narežemo na manjše kose, blanširamo 2 minuti.
  • Gobe: dobro očistimo, operemo, osušimo. Lahko jih zamrznemo sveže in blanširamo 2 minuti ali prepražimo pred zamrzovanjem – rok trajanja 3 mesece.

Za zamrzovanje se odsvetuje solato, paradižnik, kumare, redkvice, krompir, jajčevec. Tudi avokado ne bo najbolj okusen, če ga zamrznemo.

Nasveti za zamrzovanje sadja

Večino lahko zamrznemo za 7 do 8 mesecev, a paziti moramo, da uporabimo samo zrelo dobro očiščeno sadje. Lahko ga shranimo brez vsega, posujemo s sladkorjem ali pa shranimo v sladkem sirupu.

Kako pripravimo določeno sadje?

  • Jagodičevje: zamrznemo lahko brez vsega.
  • Marelice in breskve: izkoščičimo in blanširamo 20 sekund.
  • Slive: izkoščičimo, posujemo s sladkorjem, slive za cmoke zamrznemo brez sladkorja.

Nasveti za zamrzovanje mesa

Pred zamrzovanjem meso ohladimo v hladilniku, šele nato ga shranimo v zamrzovalnik. Razdelimo ga v manjše pakete in odstranimo kosti, ki zavzamejo preveč prostora. Poleg tega bo meso brez kosti zdržalo dlje časa.

Kako dolgo lahko zamrzujemo določeno meso?

  • Jagnjetina in teletina: 9 mesecev.
  • Svinjina, govedina, perutnina: 12 mesecev.
  • Mleto meso: 4 mesece.
  • Klobase ali pečeno meso: 3 mesece.
  • Golaži in enolončnice: 3 mesece.

Kaj lahko še zamrzujemo in kako poteka odmrzovanje?

Jajca. Vendar nikoli v lupini. Brez težav lahko razdelimo rumenjake in beljake ter jih shranimo v vrečki.

Začimbe. Za to so še posebej primerne začimbe, kot so bazilika, drobnjak, peteršilj, koper. Lahko jih zamrznemo v vrečkah, zanimivo in priročno shranjevanje pa je v modelih za ledene kocke.

Odmrzovanje ima svoj čar v načrtovanju. Večer prej živila prestavimo v hladilnik ali pa jih odmrznemo v hladni vodi oz. v mikrovalovni pečici.

Za konec pa še slasten recept. Dober tek.

TUNINI POLŽKI

  • 2x listnato testo
  • manjša čebulica, ki jo nasekljamo, prepražimo, ohladimo
  • 3 velike konzerve tune v olju, ki jo odcedimo in razkosamo
  • 1 jajce
  • peteršilj
  • poper
  • curry
  • 10 dag naribanega sira
  • 1 žlica gorčice
  • jajce in sezam

Zmešamo vse sestavine (razen zadnje alineje) in namažemo na testo. Testo zavijemo. Zavijemo kar v priloženi papir in damo za nekaj časa v hladilnik, da se lažje reže, ali v zamrzovalnik. Preden narežemo na 1 – 1,5 cm široke rolice, pomažemo z jajčkom in posujemo s sezamom. Pečemo na 180oC za približno 15 min.

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Izdelki

Odgovori