Spoznajte novosti na področju navigacij ter prednosti njihove uporabe.

Čas izletov in potovanj se je pričel. Zato je poleg izbora destinacije, ter kaj bomo vse vzeli s seboj, potrebno pomisliti tudi na to, kako bomo prišli na cilj brez zapletov, s čim nižjimi stroški in v najkrajšem možnem času. Priprava se začne že pred potovanjem, ko na spletu ali avtokarti preverimo možne poti ali pa kar že v obstoječo navigacijo vnesemo podatke o cilju.

Pri tem moramo biti pozorni, da stare navigacije nimajo osveženih novih poti, prav tako pa odsvetujemo uporabo pametnega telefona ali tablice, kot naprave, ki bi nas brez zapletov popeljala do cilja.  Ob uporabi GPS funkcije se tem napravam dokaj hitro iztroši baterija, ter tako ostanemo brez navigacije, telefona in drugih komunikacijskih kanalov. Ob uporabi GPSa na pametnem telefonu smo tudi težko dosegljivi na telefonu. Zato je uporaba prave navigacije na poti, še kako priporočljiva.

Novosti

Praktično dnevno se na cestah dogajajo spremembe režima v prometu, signalizaciji, prometnih znakih, seveda pa se tudi odpirajo nove oziroma odseki cest. V tovrstnih primerih nas naša stara navigacija ne zna popeljati po pravi poti. Zato svetujemo, da pri nakupu nove navigacije izberete takšno, ki ima možnost brezplačne nadgradnje novih kart. Tovrstne navigacije so sicer za odtenek dražje od klasičnih, vendar omogočajo, da vsaj dvakrat letno preko spleta ažurirate in nadgradite kartografijo vaše naprave.

Velikost navigacij

V začetku leta 2015 je večina znanih proizvajalcev, kot so Garmin, MIO in TOM TOM napovedala, da bodo povečali ponudbo na navigacijah z večjo diagonalo zaslona. Garmin bo počasi ukinil navigacije z 10 cm diagonalo zaslona, ter se posvetil diagonalam 12 in 15 cm. MIO in TOM TOM sicer ohranjata tudi 10 cm diagonale zaslona, vendar se bo cenovna razlika med navigacijami z večjo diagonalo in 10 cm bistveno zmanjšala.

Nove funkcije

Garmin bo z novimi navigacijskimi napravami predstavil funkcijo Smartphone Link, ki omogočal dostop do storitev Garmin Live. To je brezplačen mobilni program, ki poveže vašo navigacijo s pametnim telefonom. Ko ju združite, lahko naprava uporabi obstoječi podatkovni paket  telefona za prikaz podatkov – na primer, kje ste parkirali, destinacije in vaš cilj.

Informacije prenaša v realnem času na primer vremenske in prometne razmere . S programom Smartphone Link lahko priročno pošiljate lokacije in naslove neposredno iz telefona v navigacijo. Garmin tudi na novo opredeljuje govorjeno usmerjanje – zavoj za zavojem s funkcijo Garmin Real Directions. Z razumljivim usmerjanjem med vožnjo vas vodi kot prijatelj, prek prepoznavnih znamenitosti, stavb in semaforjev. Ni se vam več treba truditi prebrati imena ulic. Namesto tega boste dobili jasna navodila, kot je “Pri bencinski črpalki zavijte levo”.

Navigacija vam lahko pride prav tudi ko se na pot odpravite peš.

Z uporabo programa Smartphone Link se lahko z vašim pametnim telefonom prijavite v storitev Foursquare in pridobite dostop do podrobnejših informacij o destinaciji, vključno z ocenami, cenovnim razponom in delovnim časom.

MIO poleg ugodne cenovne politike ponuja model COMBO 5107 z vgrajeno kamero. Tovrstna naprava vam poleg vseh funkcij navigacije ponuja še video snemalnik s tipalom sunkov ki zazna naglo spremembo smeri vožnje in samodejno vklopi snemalnik ter posnetek varno shrani in zaščiti pred izbrisom. Seveda s snemalnikom lahko posnamete vašo celotno pot, ter si potem potovanje doma v miru ogledate.

TOM TOM predstavlja nove navigacije premium razreda iz serije GO.  Novosti so v bolj enostavnem upravljanju naprave, kot je povečava s približevanjem prstov, osupljivi 3D pogledi znamenitosti, hiter dostop do pomembnih informacij. Poleg tega imajo še funkcije brezplačnih doživljenjskih zemljevidov, brezplačne spremembe zemljevidov skupnosti TOM TOM – MAPSHARE in napredno usmerjanje po pasovih. 

Navigacije za tovornjake in avtodome

Pri cestnih navigacijah ne smemo pozabiti na posebne modele za tovornjake in avtodome, ker se od klasičnih navigacij razlikujejo po določenih pomembnih lastnostih, kot so upoštevanje največje določene višine, teže in naklona posamezne poti. Poleg tega se navigacija izogiba cest, ki niso primerne za tovorna vozila, kot so npr. centri mest, ali pa posebej ozke in vijugaste ceste.

Upošteva pa posebne točke primerne za kamione, kot so za parkirna mesta ali pa servisi. Navigacije za avtodome upoštevajo točke, kot so avtokampi, restavracije ob cesti, ter druge pomembne informacije.

Motociklistične navigacije

Navigacije za motocikle imajo zelo pomembne specifične lastnosti. Seveda morajo biti vodoodporne in dodatno mehansko odporne.  Poleg tega imajo vmesnike optimirane za uporabo leve roke, ter zaslon, ki se vidi tudi na sončni svetlobi in delujejo tudi z dotikom v rokavicah. Prek BT povezave lahko spremljate govorna navodila v vaši čeladi. Na poti na cilj lahko izberete ovinkaste ceste za še večje motoristične užitke.

Kolesarske navigacije

Ko prispete z avtom na določen cilj se velikokrat začne nova izkušnja, to je kolesarjenje. Kolesarske navigacije vam poleg zemljevidov omogočajo spremljanje razdalje, hitrosti, vzpon in spust, ter seveda srčni utrip in kadenco. S funkcijo sledenja lahko prijatelji v živo spremljajo vaš trening preko spleta. Kolesarske navigacije morajo biti še posebej odporne na mehanske udarce in tresljaje. Zanimiva je tudi opcija Surprise Me feature (MIO), ko napravi sami prepustite izbor poti, ter vas tako preseneti z novo pustolovščino na poti.

 

Za konec pa pravi potovalni pozdrav  – srečno pot!

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori