Google je predstavil svoj najnovejši pametni telefon.

Najnovejši Googlov pametni telefon Nexus 6Google zagotovo velja za eno najbolj proniciljivih podjetjih pri tehnološkem razvoju v zadnjih desetletjih. Po tem ko so kot eni prvih predstavili zares pameten spletni brskalnik, so svoje ambicije razširili tudi na ostala tehnološka področja. Z razvojem mobilnega operacijskega sistema Android so pričeli tlakovati povsem novo pot pri uporabi mobilnih naprav. Oktobra 2014 pa so predstavili še svoj najnovejši pametni telefon, Nexus 6. S sicer manjšim pompom kot konkurent Apple, je Google na trg lansiral enega najzmogljivejših pametnih telefonov trenutno. 

Še večji zaslon

Od svojega predhodnika, Nexus 5, se razlikuje po kar nekaj nadgradnjah in izboljšavah. Najbolj očitna je zagotovo večji zaslon, ki se sedaj razteza na kar šestih palcih oziroma 15,2 centimetrih. Zaslon Quad HD skrbi, da je slika še bolj ostra, čista in naravna. Zaslon AMOLED v ločljivosti kar 2560×1440 pa omogoača ogled video vsebin tudi v 4K

Dvojni zvočnik

Na sprednji strani telefona sta vstavljena dva zmogljiva zvočnika, ki s svojo zmogljivstojo omogočata tako prvovrstno gamersko, video in zvočno izkušnjo, za vse, ki pri zvoku ne iščejo kompromisov. 

Novi Nexus 6Nadgradnja procesorja

Če je Nexus 5 poganjal že takrat zmogljivi procesor Snapdragon 800, so pri Googlu poskrbeli, da njegov mlajši brat v sebi nosi še zmogljivejše drobovje. Snapdragon 805 s kar 2.7 gigaherčnim procesorjem omogoča hitro večopravilno upravljanje, Adreno 420 GPU grafični vmesnik, pa skrbi za ostro in osupljivo grafiko. 

Kamera 

Fotoaparat s 13 milijoni slikovnih točk in optičnim stabilizatorjem slike omogoča kakovosten zajem posnetkov tako podnevi, kot pri slabši (nočni) svetlobi. Z nadgrajeno fotografsko tehnologijo HDR+ bo fotoaparat tudi v rokah amaterskega fotografa dobil profesionalne razsežnosti. 

Zmogljiva baterija

Ena večjih nadgradenj, v primerjavi s predhodnikom je tudi občutno zmogljivejša baterija. Ta skapaciteto 3320 mAh že ob 15 minutnem polnjenju zagotavlja kar 24 urno rokovanje s telefonom. Nezanemarljivo dejstvo je, da so tovrsten test pri Googlu opravili z vklopljenimi mobilnimi podatki 4G in wifi-jem

Android 5.0 - lollipop

Najnovejši Android vmesnik – Android Lollipop

Ena OS - uporaba na večih napravahŽe pred časom se je na glas govorilo o najnovejšem Androdid otroku, Android Lollipopu (v prevodu lizika, op. a.). Določene funkcije smo prek aplikacij že lahko dodajali na svoje pametne telefone (kot na primer Android L tipkovnico), sedaj pa ga bomo lahko prvič zares spoznali. Pri Googlu seveda zagotavljajo, da je to njihov “najslajši” produkt do sedaj. En operacijski sistem se sedaj razteza med celim (relativno pestrim) naborom Googlovih pametnih naprav – pametnih ur, telefonov, tabličnih računalnikov in celo pametnih televizorjev.

Seveda lahko med posameznimi napravami enostavno prehajate znotraj istega operacijskega sistema. To pomeni, da lahko pesem, ki ste jo poslušali na eni napravi, še naprej poslušate na drugi napravi. Prav tako je z ogledom fimov in z ostalimi operacijami. Touch vtičnik omogoča še bolj prefinjeno  interakcijo, vsebina se pametno odziva na vsakršne dotike in upravljanja

Lollipop je izredno skrben in varčen tudi do baterije, čemuro so pri Googlu namenili še posebno veliko časa. Optimizacija operacijskega sistema je tako zgrajena skrbno in z občutkom do vsestranske in konstantne uporabe naprave. 

Mobilni operacijski sistem Android LPoudarek na varnosti

Naši pametni telefoni so več kot zgolj naprave za komuniciranje. Postale so podaljški naših vsakodnevnih življenj, naši pomočniki in celo zaupniki. Zato je venomer delikatno, če si želi nekdo telefon izposoditi, zgolj z namenom, da bi ga preizkusil. Android Lollipop je to premostil z enostavnim “Guest Mode” (funkcijo za goste), ki jo vklopite, ko napravo izročite v druge roke. Telefon bo še vedno deloval z vsemi svojimi funkcijami, vaši podatki, družabna omrežja, fotografije in ostale osebne stvari pa bodo varno zaklenjene in nedostopne, če sami ne boste želeli drugače. 

Prav tako lahko ustvarite več uporabniških načinov, če bi na primer s telefonom rokovalo večje število uporabnikov. Podobno kot že omogočajo uporabniški računi brskalnika Chrome, torej. 

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori