Z dobrim aparatom za striženje si lahko pričesko oblikujete kar v udobju lastnega doma.

Redno urejanje pričeske je eden osnovnih elementov skrbi za lep videz. Obiski frizerja so lahko dragi, še posebej za ljudi s kratkimi lasmi, ki striženje in oblikovanje pogosto potrebujejo. Trend urejanja pričeske v udobju lastnega doma se širi, saj inovativni aparati za striženje omogočajo preprosto in hitro uporabo. Z njihovo pomočjo si lahko frizuro oblikujemo sami, ali pa za pomoč zaprosimo najdražje, pričesko lahko urejamo pogosteje, predvsem pa ceneje kot v frizerskih salonih. Aparat za striženje ni več namenjen samo striženju ‘na nulo’ ali za vojaški stil na krtačko, temveč omogoča popolno raznovrstnost v oblikovanju.

Kaj morate vedeti pred nakupom strižnika za lase?

Na trgu je veliko modelov različnih blagovnih znamk. Razlikujejo se glede na:

  • način priključitve (akumulator ali vrvično),
  • nastavljivost rezil (priloženi glavniki ali ne),
  • material rezil,
  • regulator dolžine (ročno ali digitalno),
  • možnost samostriženja,
  • ceno.

Za tiste z boljšimi lastnostmi in več nastavki boste odšteli nekaj malega več kot za preproste modele brez dodatkov. Novi modeli se prodajajo v kompletu z različnimi nastavki in dodatki za striženje. Če vaš aparat za striženje tega nima, preverite, ali je možno dodatke kupiti posamično. Pred nakupom novega aparata za striženje poglejte ponudbo, preverite katere blagovne znamke obstajajo, primerjajte njihove lastnosti, preverite modele, ki so na voljo ter izberite tistega, ki bo najbolje ustrezal vam. Ob nakupu nadomestnih delov oziroma novih nastavkov bodite pozorni na to, da kupite tiste, ki ustrezajo blagovni znamki in modelu vašega strižnika.

Enostavna uporaba strižnikov Philips.

Pri izbiri blagovne znamke se odločite za tisto, ki je že dlje časa na trgu ter jo odlikujejo kakovostni proizvodi, saj vam bo s tem menjava nastavkov ali popravilo olajšano. Nakup aparata za striženje se vam bo povrnil že po nekaj striženjih, še posebej koristen pa je v družinah, kjer je veliko otrok.

Nastavki za striženjePreizkusite kakovostni Philipsov strižnik las.

Ključ do uspeha pri oblikovanju želene pričeske je uporaba različnih nastavkov za striženje. Najpogostejši dodatki aparatom za striženje so:

  • Glavnik

Glavniki so posebni nastavki, ki omogočajo striženje las na želeno dolžino. Dolžina je običajno označena in zapisana v obliki milimetrov. Pred nakupom novega aparata bodite pozorni na to, kako je dolžina označena oziroma regulirana, saj se lahko merila označevanja med različnimi proizvajalci razlikujejo. Glavnički z zaobljenimi konicami so mnogo bolj prijazni za občutljive otroške glavice, saj so precej bolj nežni.

  • Škarjice

Kakovosten strižnik za lase ima v kompletu tudi škarjice za ročno oblikovanje frizure, ki omogočajo dodatne možnosti striženja, predvsem pri daljših laseh.

  • Ščetka za čiščenje

Aparatu za striženje je velikokrat priložena majhna ščetka za čiščenje in odstranjevanje las iz rezil. Ostanki las lahko upočasnijo in oslabijo delovanje vašega strižnika, saj onemogočajo gladko drsenje skozi lase. Priporočljivo je, da strižnik že med samim striženjem očistite odvečnih las.

Namig: Namesto krtačke za čiščenje lahko uporabite kar navadno (odsluženo) zobno ščetko.

Skozi pričesko izražate tudi svoj življenjski slog.

Kako se lotiti striženja?

Uporaba aparata za striženje je preprosta in z nekaj vaje boste svojo najljubšo pričesko lahko oblikovali v manj kot 15 minutah ter prihranili čas in denar. Če še niste prepričani, kako vaš nov strižnik uporabiti, vam ponujamo nekaj nasvetov za prve korake.

Pripravite pripomočke

Za učinkovito striženje boste potrebovali kakovosten aparat za striženje, nastavke za različne dolžine las, škarje, glavnik, ogledalo, ogrinjalo za zaščito oblačil ter izdelek za oblikovanje las, kot na primer kremo, vosek ali gel za lase.

Pripravite strižnik na uporabo

Če imate aparat, ki deluje s priključitvijo na omrežje, poiščite najbližjo vtičnico, po možnosti v bližini ogledala. V primeru, da imate aparat, ki deluje na akumulator ga pred prvo uporabo napolnite. Dolžina uporabe brez priključitve na omrežje je odvisna od modela in blagovne znamke proizvajalca in je lahko zelo različna. Vzdržljivejši so litij-ionski akumulatorji.

Striženje z glavnikom za nastavitev dolžine

Izberite dolžino glavnika, ki ga želite uporabiti. Običajno imajo strižniki priložena dva nastavka. Z manjšimi glavniki lahko lase postrižete na dolžino med 1 in 22 milimetrov, z velikimi pa na dolžino med 20 in 42 milimetrov. Bodite pozorni na to, da se dolžine in postopek reguliranja razlikujejo med posameznimi modeli strižnikov las, saj imajo nekateri digitalni regulator dolžine ali kolesce za nastavljanje, drugi pa preprost gumb za vklop/izklop. Ko se odločite za dolžino, izbrani glavnik potisnite v vodila na obeh straneh ročaja strižnika, tako da slišite klik.

Namig: Zabeležite nastavitve dolžine las, ki ste jih uporabili za določen slog, da jih boste lahko uporabili tudi naslednjič. Priporočljivo je, da najprej uporabite najdaljši nastavek, ter nadaljujete z vedno krajšimi dolžinami za preprostejše oblikovane prehodov.

Vrhunski stižniki las Philips.Začnite s striženjem

Za vklop aparata pritisnite gumb za vklop/izklop. Aparat skozi lase pomikajte počasi. Najučinkovitejše je striženje v nasprotni smeri rasti las. Ker pa vsi ne rastejo v isti smeri, aparat premikajte v različnih smereh (navzgor, navzdol ali počez). Ploski del glavnika mora biti vedno v stiku z lasiščem, da bodo lasje enakomerno postriženi. Odstrižene lase redno odstranjujte z glavnika, tako, da ga odstranite z aparata in lase spihate in/ali stresete ven. S škarjami postrizite daljše lase na temenu. Bodite pozorni na to, da jih boste skrajšali enakomerno.

Striženje brez glavnika

Aparat lahko uporabljate brez glavnika, da lase postrižete zelo na kratko (0,5 mm) ali da oblikujete pričesko na vratu in okoli ušes. Pri tem bodite previdni, saj rezilo odreže vse lase, ki se jih dotakne. Pred pričetkom striženja ob ušesih počešite konice las čez ušesa ter aparat nagnite tako, da se las dotika samo en rob rezila. Aparat obrnite in počasi ter enakomerno strizite navzdol v smeri linije pričeske.

Nanesite želeni izdelek za lase.

Za piko na i lahko pričeski po končanem striženju na lase nanesete gel, vosek ali kremo za oblikovanje.

Očistite in pospravite strižnik las

Ko ste s svojo novo frizuro popolnoma zadovoljni, aparat izklopite in izključite iz električnega omrežja. Glavnik odstranite z naprave in ga očistite s priloženo ščetko, tako, da najprej skrtačite zunanji del brivne enote. Nato s palcem potisnite osrednji zgornji del rezila navzgor, da se odpre ter odstranite odrezane lase. Po vsaki uporabi ga očistite tudi s toplo vodo (največ 40 °C). Aparata za striženje ne čistite s stisnjenim zrakom, čistilnimi gobicami, jedkimi čistili ali agresivnimi tekočinami, kot so bencin, aceton ali eterična olja.

Negujte svoj strižnik, saj vam bo tako služil dlje in bolje.

Vir: Philips Slovenija

 

 

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori