Niso vse igre primerne za vse starosti. Oglejte si, kakšne so ikone za starostne omejitve.

PEGI (Pan European Game Information system) je sistem ocenjevanja videoiger.

Oznake za ocene primernosti se nahajajo na sprednji in zadnji strani embalaže iger.

Ocena starosti, pri kateri lahko otrok igra igro. Ocene so: 3+, 7+, 12+, 16+ in 18+.

Starostne ocene zagotavljajo jasno označevanje zabavnih izdelkov, kot so filmi, video posnetki, DVD-ji in računalniške igre, in sicer po starosti, glede na vsebino navedenih izdelkov. Starostne ocene potrošnikom (zlasti staršem) nudijo smernice, ki jim pomagajo pri odločitvi o nakupu določenega proizvoda.

Vsebina igre s to oceno je primerna za vse starostne skupine. Sprejemljivo je nekaj nasilja v komičnem kontekstu, na primer oblike nasilja, značilne za risanke, kot sta Zajček Dolgoušček ali Tom in Jerry. Otrok ne sme imeti možnosti, da like z zaslona poveže z osebami iz resničnega življenja: biti morajo v celoti fantazijski. Igre ne smejo vsebovati nikakršnih zvokov ali slik, ki bi lahko prestrašili majhne otroke. Ne smejo se uporabljati psovke ali prizori, ki vsebujejo goloto ali kakor koli namigujejo na spolnost.

 

V to kategorijo spadajo vse igre, ki bi sicer lahko bile ovrednotene z oceno 3, vendar vsebujejo nekaj prizorov, ki bi lahko vzbujali strah. Dovoljeni so redki prizori delne golote, vendar nikoli v seksualnem kontekstu.

 

 

V to starostno skupino spadajo videoigre nasilja, ki je nekoliko bolj grafično prikazano in usmerjeno v fantazijske like, in/ali nasilja, usmerjenega v like s človeško podobo ali prepoznavanje živali, ki pa se ne sme grafično prikazati. Tej starosti ustrezajo tudi videoigre, ki nekoliko bolj grafično prikazujejo goloto. Psovke morajo biti blage in brez seksualnih vzklikov.

 

Ta ocena se uporablja, ko prikaz nasilja ali spolnosti doseže raven, ki je videti enaka, kot jo je pričakovati v resničnem življenju. Vsebina iger z oceno 16 lahko vsebuje bolj skrajne psovke, koncept uporabe tobaka in drog ter prikaz zločinskih dejanj.

 

Igre se uvrstijo med igre za odrasle, ko prikaz nasilja doseže raven, kjer gre za prikazovanje surovega nasilja in/ali vključuje elemente posebnih oblik nasilja. Surovo nasilje je težko opredeliti, saj je le-to v številnih primerih zelo subjektivno, na splošno pa je lahko označeno kot nasilni prizor, ki pri gledalcu zbuja občutek gnusa.

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori