Spoznajte tehnologijo OLED, ki spreminja tehnologijo TV sprejemnikov kot smo jo poznali do sedaj. Impresivne barve, tanki in lahko zasloni ter fukncije SMART in 3D.

Kaj je tehnologija OLED?Oled primerjava zaslonov

Za razliko od tradicionalnih osvetlitvenih diod, ki osvetljujejo sliko pri običajnih LED zaslonih, tehnologija OLED uporablja naravno snov, ki v kombinaciji z električnim tokom zasveti in oddaja svetlobo. Ta revolucionarna snov je del najnovejših dizajnov TV sprejemnikov, ki občutno zmanjšujejo debelino in težo televizorjev. Svetloba, ki potuje prek kombinacije posebnih filtrov, prikazuje sliko v izredno kakovostnih, visoko ločljivih barvah in kontrastih.

Kako deluje tehnologija OLED?

Skrivnost OLED tehnologije so unikatne svetlobne diode z elektroluminiscentnim slojem. Ta je sestavljen iz naravnih elementov, ki bazirajo na osnovi karbona, in ki pod vplivom močnega električnega toka oddajajo svetlobo. Tanek tranzistor (TFT) pa nato po potrebi sproži in ugasne posamezno svetlobno točko, kar ustvarja premikajočo sliko oziroma sliko, ki jo spremljamo na TV zaslonu. Tehnologija omogoča manj plasti v sami zgradi TV sprejemnikov, kar posledično pomeni tanjše in lažje zaslone s kakovostnejšo sliko.

Tehnologija OLED

Ukrivljen zaslon

Ukrivljen zaslon OLED TV sprejemnika omogoča kakovosten pogled na zaslon za še večje število ljudi tudi v širokem polkrogu. Pogled na zaslon se ne spremeni vse do kota 45 stopinj, kar pomeni, da od sedaj naprej za kakovosten ogled slike ne bodo prikrajšani niti tisti, ki si običajno izborijo »najslabše« sedeže na filmskem večeru.

Kakovost slike

OLED TV sprejemnik

OLED tehnologija je tisto, k čimer je industrija TV sprejemnikov strmela. Možnost, da so deli slikovnih točk med samim predvajanjem popolnoma izklopljeni pomeni, da so kontrasti med barvami – dober primer je črna barva – veliko bolj naravni

Ker tehnologija deluje na naravnem delovanju elementov, ki se nahajajo v sami zgradbi TV zaslona, se ne pojavljajo sledi in ne prihaja do zamikanja slike. Prav tako je slika OLED tehnologije popolnoma enaka na vseh točkah zaslona, kar zagotavlja enako kakovost gledanja ne glede na kot s katerega gledamo v zaslon. 

Odzivnost prikazovanja slike OLED zaslonov je prav tako veličastna, saj se preslikava slike na zaslon zgodi v manj kot 1 mikrosekundi.

Tanjši od svinčnika

Kot že omenjeno tehnologija OLED občutno zmanjšuje debelino zaslonov in njihovo delovanje. Običajni OLED zaslon je tako tanjši od običajnega grafitnega svinčnika, ki v debelino meri približno 0,5 centimetra. Toda to so zgolj prvi modeli OLED zaslonov, kar lahko razumemo kot dober obet za prihodnost OLED TV zaslonov.

OLED 3D tehnologija

 

OLED in 3D tehnologija

Vsi OLED TV sprejemniki so opremljeni tudi s SMART in 3D tehnologijo. Ravno tako kot je slika na zaslonu običajnega 2D ekrana pri OLED tehnologiji izboljšana, se to odraža tudi pri 3D sliki. OLED zaslonu z realističnimi barvami in polnimi kontrasti še nadgradijo 3D izkušnjo in celotno dogajanje na zaslonu »preslikajo v vašo dnevno sobo«.

 

 

 

 

 

V video predstavitvi si lahko še pobliže ogledate tehnologijo OLED in spoznate kaj je tisto, kar jo dela tako izvrstno. 

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori