V zadnjem času se veliko govori in piše o pametnih urah. Ideja, da imamo na roki pripomoček, ki nam služi za meritve športnih aktivnosti in je hkrati povezljiv z drugimi napravami, je vsekakor privlačna, zato sem se odločil da preverim njeno uporabnost, povezljivost in enostavnost pri rokovanju.

Prvi stik z uro je bil pozitiven – dobro berljiv zaslon z osnovnim podatki o času in datumu. Preprosto. Brez uporabe navodil sem lahko brez težav spoznal glavne funkcije, ki jih ura ponuja.

Preverjanje dnevnih aktivnostih kot so koraki, prehojeni kilometri in porabljene kalorije je intuitivno – do podatkov dostopamo tako, da naredimo en »slide« v levo.

Izbira športne aktivnosti

Garmin Vivoactive menuS pritiskom na desni gumb vstopiš v enostaven meni, kjer nas ikone vodijo do spremljanja različnih športnih dejavnosti, kot so: tek, izlet, kolo, plavanje, golf, itd. Za prvo športno dejavnost sem izbral kratek sprehod po domačem gozdu. Sprva sem dobil občutek, da ura nudi omejene možnosti beleženja podatkov o moji hoji, ko pa sem se poigraval s prvimi nastavitvami, sem ugotovil, da so statistike veliko obsežnejše. Ura namreč nudi veliko možnosti osebnih nastavitev za vsako športno dejavnost posebej. V osnovi ura za športno dejavnost ponuja le en zaslon z beleženjem treh prednastavljenih podatkov. Če želite spremljati še več podatkov, pa lahko nastavite tudi tri zaslone s po tremi merjenimi podatki na zaslon, torej v 9 različnih podatkov: razdalja, čas, hitrost, povprečna hitrost, izgubljene kalorije, aktualni čas, tempo, nadmorska višina in kadenca. Če dokupite še pas za merjenje srčnega utripa, pa lahko vključite tudi merjenje srčnega utripa.

Garmin Vivoactive - športne dejavnosti

Vgrajena navigacija

Posebej moram poudariti še eno uporabno lastnost: poleg 3 zaslonov spremljanja vseh podatkov o mojem pohodu, sem nastavil še četrti zaslon – navigacijo. Vivoactive je ura, ki ima vgrajen GPS. Funkcija »Back to Start« je res zelo uporabna – poskrbi, da se ne boste izgubili, saj nas bosta GPS puščica in podatki o oddaljenosti od izhodiščne točke vedno pripeljali do izhodišča.

Po prvih izkušnjah s pametno uro Garmin Vivoactive sem prišel do zaključka, da je ura zelo uporabna in navduši že brez povezovanja s pametnim telefonom in spletom.

Povezljivost za piko na i

Povezava ure s pametnim telefonom in spletom je bila tista funkcij, ki je moje navdušenje še povečala. Aplikacija GARMIN CONNECT, ki je na voljo za pametne naprave Apple in Android je enostavna, intuitivna in nudi pregleden prikaz vseh podatkov o dnevnih aktivnostih. GARMIN CONECT je brez dvoma aplikacija, ki nas pozitivno preseneti. Za športno aktivnost, tek, kolesarjenje ali pohod nam ura med dejavnostjo beleži množico uporabnih podatkov, na osnovi katerih nam v aplikaciji pripravi analitično predstavitev aktivnosti s podatki, grafi in zemljevidi. Zahvala, da dobimo tako kakovostno predstavitev športne aktivnosti gre vgrajenim kakovostnim senzorjem, predvsem GPS sprejemniku, ki je pri pametni športni uri res pohvale vreden.Garmin ConnectPregledovanje podatkov na pametnem telefonu je marsikdaj zaradi velikosti zaslona nepregledno in neudobno. GARMIN je to težavo rešil tako, da si lahko na spletni strani GARMIN CONNECT odpremo svoj uporabniški račun, kamor se prenesejo vsi naši podatki o naših aktivnostih. Spremljanje grafov in zemljevidov o naši prehojeni ali prekolesarjeni poti na velikem zaslonu računalnika je za športne navdušence največji užitek, ki nam ga nudi ta majhen instrument, ki ga nosimo na roki. Vse svoje podatke o kolesarskih in pohodniških turah seveda lahko delimo tudi s prijatelji na spletu.

Ura nam v povezavi s pametnim telefonom omogoča tudi prikaz osnovnih obvestil iz telefona, upravljanje glasbe iz telefona ter prikaz dohodnih klicev, SMS obvestil in elektronske pošte. Opozarja nas tudi na načrtovane sestanke in nam prikazuje osnovne vremenske podatke.

Za konec bi rad še enkrat poudaril glavne prednosti pametne ure Vivoactive, ki so me najbolj prepričale.

  • Ura je izredno uporabna tudi če ni povezana s pametnim telefonom.
  • GPS navigacija, nas pripelje na izhodiščno točko.
  • Garminova kakovost in točnost GPS sprejemnika.
  • Polnilna baterija zagotavlja 5 do 7 dni uporabe z enim polnjenjem.
  • Garminova aplikacija in spletna stran Garmin Connect.
  • Vse to za dobrih 200 €

Napisal: Komercialist zabavne elektronike – Boštjan Šolar.

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Izdelki

Odgovori