Če je tudi vaš dom napolnjen z otroško energijo, potem ste verjetno že vajeni tudi uporništva svojega otroka pri navajanju na – vsaj na prvi pogled – precej dolgočasna in ponavljajoča se opravila. Vendar pa skrb za zobe in vzdrževanje dobre ustne higiene ni stvar pogajanj, temveč obvezno vsakodnevno opravilo. Kako torej prepričati otroka, da je ščetkanje dobro zanj, obenem pa to napraviti kar se da zabavno in privlačno?

Ščetkanje zob naj bo prijetno in zabavno

Z rednim ščetkanjem v zgodnjem otroštvu otroku privzgojite zdrav odnos in navado, ki se je bo držal skozi celo življenje. Zato se vpeljevanja vsakodnevne jutranje in večerne rutine umivanja zob ne lotevajte na silo. Ostanite mirni, a vztrajni. Čeprav je to opravilo obvezno in od tega nikakor ne smete odstopati, se morate zavedati, da bo siljenje pri otroku povzročilo ravno obratno reakcijo, kot si jo želite. Neprijetni občutki ob umivanju zob lahko ostanejo dlje časa in vplivajo tudi na njegovo kasnejšo skrb za zdravo ustno votlino.

Zato otroku pravilno ščetkanje zob predstavite na prijeten in zabaven način ter brez siljenja ali kazni. Vsak otrok se seveda na dražljaje, spodbude in kazni odziva drugače, vendar pa obstaja nekaj preprostih trikov, ki vam lahko zelo koristijo pri uveljavljanju te zdrave rutine.

Zagotovite pravilno ščetkanje

Sprva, zlasti pri mlajših otrocih, ščetkanje opravljate kar sami, saj boste le tako zagotovili pravilno in učinkovito ščetkanje zob. Tudi ko je otrok malce starejši in zmožen samostojnega pravilnega ščetkanja zob, je priporočljivo, da ste sprva ob njem ali pa si ob istem času ščetkate zobe tudi sami. Tako se boste lahko prepričali, ali si zobe čisti pravilno, hkrati pa se bo tudi vaš otrok počutil bolj varnega in sproščenega.
Posebej pri mlajših otrocih pomembno vlogo igra tudi to, da se otrok počuti varno. Vaš dotik ga bo pomiril, zato ga vzemite v naročje in skrbno ter nežno poskrbite za ustno higieno. Ne pozabite na njegovo najljubšo igračko ali pa mu na prenosni napravi predvajajte najljubšo risanko ali animacijo, s katero se bo med opravilom zamotil.

Dolgočasno spremenite v zabavnoOtrokom naj bo ščetkanje zabavno

Morda je razlog, da se otroku dnevna rutina upira, v tem, da poteka v precej sterilnem in dolgočasnem ter zanj nenaravnem okolju. Ker se želimo izogniti dodatnemu stresu, boste lahko veliko naredili že s tem, da mu omogočite ščetkanje zunaj kopalnice, najsibo v njegovi sobi, dnevni sobi ali pa kar zunaj na zelenici.
Poleg tega, da otroka zamotite z njegovo najljubšo igračko ali risanko, lahko uporabite tudi malce domišljije. Tako si lahko izmislite pesmico, ki ga bo spodbudila k umivanju zob ali pa ga med ščetkanjem umirila. Vašemu malčku, na primer, bakterije predstavite kot razbojnike ali črvičke, ki nagajajo njegovim zobkom ter jim prilastite posebne lastnosti, njegova naloga pa je, da reši svoje zakladke – bele zobke.

Pomen pravilne oblike in delovanja na umivanje zobk

Ko svojemu malčku predstavljate umivanje zob, je pomembno tudi, da je zobna ščetka posebej prirejena manjšim otrokovim ustom in roki ter nežnejšim zobem in dlesnim. Električna zobna ščetka Philips Sonicare for Kids je oblikovana prav za potrebe in zmožnosti vašega malčka, saj je zelo udobna in prilagodljiva, glava ščetke pa je zanj ravno prave velikosti ter dovolj nežna in varna, a obenem ne sprejema kompromisov pri učinkovitosti.
Sonicare for Kids ima dve jakosti ščetkanja, vgrajen pa je tudi časovnik, ki otroka s prijetnim zvočnim signalom opozarja, kdaj je potrebno preiti na drug predel zob za še bolj učinkovito čiščenje. Vzpodbuden zvočni signal malčka prav tako nagradi ob uspešno zaključenem ščetkanju.
Ker je otrokom videz zelo pomemben, so pri Philipsu zobni ščetki dodali tudi komplet simpatičnih nalepk, s katerim jo lahko vaš malček opremi po svoje. Seveda pa ne bo nič narobe, če se na držalo zobne ščetke prilepi še kakšno dodatno nalepko, s katero bo ščetka za otroka še bolj privlačna.

Interaktivna aplikacija, ki pomaga pri ščetkanju zob

Verjetno najboljši način, kako preprosto in učinkovito ščetkanje zob približati malčku, je uporaba aplikacije za mobilne naprave Sonicare Kids. S ščetko povezano aplikacijo lahko vaš otrok osvoji pravilno tehniko ščetkanja zob, ki jo priporočajo zobozdravniki, ter ostane motiviran, vam pa omogoča, da sledite redni jutranji in večerni rutini svojega mačka. Aplikacija prav tako sledi delovanju zobne ščetke in se prilagaja njeni uporabi, saj samodejno zazna aktivnost zobne ščetke.

Električna zobna ščetka Philips Sonicare for Kids in aplikacija Sonicare Kids bosta poskrbeli za lažjo in učinkovitejšo vzpostavitev doživljenjske prakse ohranjanja zdrave ustne votline. Prikupen pošastek Sparkly otroke uči in spodbuja pri učinkovitemu ščetkanju, saj vsako ščetkanje zob ni nagrajeno le s čistimi zobmi, temveč tudi z dodatki za virtualnega junaka. Tako bo lahko po nekaj ščetkanjih simpatični vijoličasti kosmatinec v kopalnici postal rumeni frajer z odštekanimi očali v ledenem raju, vaš malček pa si bo priboril laskavi naziv nočne ninje s polnim certifikatom.

Aplikacija pa ni le zabavna, temveč je tudi povsem poučna, saj bo kosmatinec s širokim nasmehom vašega otroka na zabaven in preprost način naučil boljših tehnik ščetkanja ter z njim delil nekaj nasvetov o zdravi prehrani.

Prenesite aplikacijo na svojo napravo:
ANDROID
iOS 

Zabavna aplikacija Phlilips Sonicare

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Izdelki

Odgovori