Preberite si več o igralni konzoli PlayStation 4

Sony je tik pred pričetkom poletja v New Yorku najavil izid njihove nove igralne konzole PlayStation 4. Sony je igralno konzolo še dodatno nadgradil in jo še korak bolj približal osebnemu računalniku. Procesor bo tako kot večina osebnih računalnikov deloval na osnovi arhitekture x86, tako procesor kot grafično enoto pa bo zasnovalo ameriško podjetje AMD.

Tehnične značilnosti

Novi PlayStation 4 bo napajal 8-jedrni 64-bitni proceser z imenom Jaguar, ki ga bo posebno za Sony izdelal AMD. Konzola bo opremljena z 8 GB (GDDR5) sistemskega spomina, 2.2 GB grafičnega spomina, Blu-ray pogonom – ta se bo vrtel pri hitrosti 6x oziroma 8x za DVD ploščke – in 160 GB trdega diska. Konzola naj bi imela tudi štiri USB izhode in dva mrežna vhoda, HDMI video izhod ter optični digitalni izhod za zvok. Seveda pri Sonyu niso pozabili niti na Wi-Fi in Bluetooth povezovanje.

Senzor gibanja PlayStation Eye

Nova dvojna kamera, ki bo krasila obraz konzole, bo najverjetneje nosila oznako PlayStation 4 Eye. Sestavljena je iz dveh širokokotnih kamer in mreže štirih mikrofonov, s čimer bo lahko novi Playstation prepoznal kretnje in ustne ukaze uporabnika. Sony zagotavlja, da bo kamera ločljivosti 1280 x 800 slikovnih točk sposobna ločiti igralce od okolja, prav tako pa bo sposobna prepoznavati razdalje med njimi, s čemer bo igranje s pomočjo senzorjev še toliko bolj natančno.

DualShock 4

Velika novost nove konzole je igralni plošček DualShock 4. Poleg posebnega gumba, ki bo uporabniku omogočal snemanje kadrov kar med samo igro in deljenje posnetka na družabnih omrežjih, bo igralni plošček opremljen še s posebno lučjo, ki bo interaktivno omogočala sledenje kameri, ki se nahaja na kozoli. Novost na njem bo gumb za objavo na družbenih omrežjih, hkrati pa bo opremljen tudi s posebno lučjo, ki bo zgoraj omenjeni kameri omogočala sledenje gibanju ploščka.

Sinergija z igralno konzolo PlayStation Vita

Nova igralna konzola bi naj omogočala tudi neposredno pretakanje iger na igralni plošček Vita. Vsa zadeva bo potekala identično kot pri konkurentu, seveda govorimo o Nintendu in njegovi mini konzoli Wii U. Igre se bodo prenašale preko Wi-Fi povezave, pri Sonyju pa želijo podobno sinergijo kasneje prenesti tudi na pametne telefone in tablice.

Tehnologija 4K in PS4? 

Pri Sonyu so razkrili tudi, da bo nova konzola podpirala predvajanje tehnologije 4K oz Ultra HD video vsebin, toda pri tako visoki ločljivosti ne bo možno igrati tudi iger.

Podpora za Android

Sony je že leta 2011 uporabnikom ponudil Xperio Play opremljeno s certifikatom PlayStation. Ta je poleg komunikacijskih in multimedijskih funkcij, uporabnikom omogočila tudi veliko bogatejšo igralno izkušnjo. Ideja o tem, da bo PlayStation 4 podpiral povezovanje s pametnimi telefoni pravzaprav sploh ni tako napačna, saj bi s tem igralna konzola postala nekakšen osrednji »strežnik«, preko katerega bi lako v celoten sistem uporabniki povezovali različne mobilne naprave, kot so tablični računalniki, pametni telefoni, pametni televizorji itd. Nekaj podobnega Microsoftov Xbox nudi že sedaj, saj lahko s pomočjo tehnologije SmartGlass, z Xboxom komunicirajo različne mobilne naprave. Še posebej dobro se z Xboxom razumejo naprave, ki temeljijo na operacijskim sistemih Windows Phone 7 in 8, katerih sistem je zasnovan tako, da zlahka komunicira z vsemi Microsoftovimi izdelki.

Oglejte si video, ki predstavlja dizajn in obliko igralne konzole Playstation 4.

Igranje v oblaku

Družba SCEA je oznanila tudi storitve igranja PlayStation v oblaku, ki bodo leta 2014 najprej na voljo v Združenih državah. Storitve igranja v oblaku bodo oskrbovale igralce na PS4 in PS3 sistemih, ki jim bodo sledili igralci na sistemu PS Vita, s takojšnjim dostopom do kataloga s strani kritikov priznanih PS3 naslovov. Te igre bodo pretočne z uporabo Gakaijeve zaščitene omrežne tehnologije, ki bo zagotovila edinstveno hitro in odzivno igranje. 

PS4 in igre za starejše modele konzol

Iger starejših PlayStation konzol na novi napravi ne bo možno igrati, vseeno pa naj bi Sony uporabnikom čez čas nudil možnost strežniškega pretoka nekaterih novih iger na starejše konzole z oznako Platinum Edition.

Igre

Napovedani naslovi iger, ki bodo luč sveta ugledale do izida igralne konzole ali celo pred njo so:

Killzone: Shadow Fall
inFAMOUS: Second Son
Watch Dogs
Destiny
Driveclub
Deep Down(Capcom)
Diablo III (Blizzard)
Final Fantasy (Square Enix)
Knack (Sony)
The Witcher 3: Wild Hunt (CD Projekt RED)

Deli igralne konzole Playstation 4

Deli igralne konzole spredaj

Deli igralne konzole - zadaj

Deli igralnega plošča DualShock

Deli igralnega ploščka spredaj

Deli igralnega ploščka zgoraj

Priključitev igralne konzole Playstation 4

Priključitev in namestitev konzole

Vzpostavljanje internetne povezave z igralno konzolo Playstation 4

Vzpostavljanje internetne povezave s konzolo PS4

Še več informacij o povezljivosti konzole, njenih spcifikacijah in dodatnih lastnostih si preberite TUKAJ.

Tehnične specifike

NazivPlayStation®4 Jet Black
Glavni procesorProcesor ima en čip
CPU : x86-64 AMD “Jaguar”, 8-jedrni
GPU : 1.84 TFLOPS, AMD Radeon™
PomnilnikGDDR5 8 GB
KapacitetaTrdi disk kapacitete 500 GB
Velikost konzole275×53×305 mm (širina × višina × dolžina)
Teža konzolePribližno 2,8 kg
BD/DVD pogonBD × 6 CAV
DVD × 8 CAV
Vhod/izhodDva super hitra USBx (USB 3.0) vhoda
AUX vhod
PovezovanjeEthernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T) ×1
IEEE 802.11 b/g/n
Bluetooth® 2.1 (EDR)
AV priklopHDMI out
DIGITAL OUT (OPTICAL)
Priložen priborPlayStation®4 konzola x1
Brezžični igralni plošček (DUALSHOCK®4) × 1
Mono slušalke × 1
Napajalni kabel × 1
HDMI kabel × 1
USB kabel × 1

Viri: Sony, CVG, Računalniške novice

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

2 komentarja

Odgovori