Zucchero bo oktobra v dvorani Stožice predstavil svoj 12. studijski album, poimenovan Black Cat. 

bc0229. aprila je na prodajne police prispel najnovejši album italijanskega bluesmana Zucchera, na katerega so številni oboževalci potrpežljivo čakali šest let, kolikor je minilo od izida “Chocabecka“. Neumoren 60-letnik je na dvanajstem studijskem albumu obudil soul&blues ritme, ki so prežemali njegov album “Oro, Incenso e Birra” iz leta 1989, obenem pa je navdušil tudi z razburljivimi glasbenimi sodelovanji. Na čelu teh kraljuje pesem Streets Of Surrender (S.O.S.), besedilo zanjo je namreč napisal Zuccherov dobri prijatelj Bono, pri njenem nastanku pa je sodeloval tudi legendarni kitarist Mark Knopfler.

Album “Black Cat“, katerega izid sta že pospremila videospota za singla Voci in Partigiano Reggiano, bo v živo prvič zaživel na letošnji turneji, ki se bo septembra pričela v Veroni. Prvovrstna bluesovska vročica pa bo 8. oktobra zajela tudi naše kraje, ko nas bo Zucchero v dvorani Stožice posladkal z njegovimi svežimi ter zimzelenimi uspešnicami.

Leta 1955 rojeni Adelmo Fornaciari je eden redkih italijanskih glasbenikov, ki se lahko pohvali z mednarodno prepoznavnostjo. Njegovemu uspehu so botrovala tako sodelovanja z velikimi glasbenimi imeni kot tudi njegova edinstvena prezenca na odru, s katero vsakokrat povsem uroči občinstvo.

bc04

Zucchero je v svet glasbe vstopil v sedemdesetih in se počasi uveljavljal v različnih zasedbah. Na prelomu osemdesetih je s skupino Taxi zabeležil prve vidnejše uspehe ter začel svoj pohod po vrhovih italijanskih glasbenih lestvic. Po osvojitvi domače publike je nastopil čas za širitev na mednarodno prizorišče … To mu je leta 1991 uspelo s pesmijo Senza una donna/Without the Woman, ki jo je posnel s Paulom Youngom.

Lahko bi rekli, da je vse ostalo zgodovina. Sledili so dueti s svetovno uveljavljenimi glasbeniki, kot so Sting, Luciano Pavarotti, B.B. King, Tom Jones, Andrea Bocelli, Elton John, Eric Clapton in Bono, če naštejemo le nekatere. Med drugim pa je sodeloval tudi s svojim idolom Joejem Cockerjem.

Četudi je njegova glasba prepredana z značilnim italijanskim pridihom, pa je rdeča nit njegovega ustvarjanja že vseskozi ljubezen do bluesa. Tekom več kot trideset let trajajočega glasbenega udejstvovanja je izdal 25 albumov, prodal preko 60 milijonov plošč po vsem svetu, prejel številne nagrade ter si prislužil celo nominacijo za prestižno nagrado grammy.

Že vse od napovedi turneje Zucchero Tour 2016 so se v glasbenem svetu razlegale govorice, da italijanski bluesman Zucchero snuje nov studijski album. Da so bila ugibanja pravilna, se je izkazalo 25. marca, ko je singel Voci napovedal izid Zuccherovega dvanajstega studijskega albuma, poimenovanega “Black Cat”. Album, ki je luč sveta ugledal 29. aprila, z obujanjem soul&blues ritmov v spomin prikliče njegov albumOro, Incenso e Birra ” iz leta 1989, ki velja za enega najbolje prodajanih italijanskih albumov na svetu. Tudi sicer se Zucchero lahko pohvali z izjemno statistiko, saj je tekom dosedanje kariere prodal že preko 60 milijonov plošč.

bc03Posebno mesto na najnovejšem albumu, ki obsega skupno 13 pesmi, ima tudi skladba Streets Of Surrender (S.O.S.), ki je nastala po novembrski tragediji v Parizu. Besedilo zanjo je napisal Zuccherov dobri prijatelj Bono, pri nastanku te himne svobodi pa je sodeloval tudi legendarni kitarski virtuoz Mark Knopfler.

Album “Black Cat” bo Zucchero v živo prvič predstavil septembra, ko bo med 16. in 28. septembrom kar desetkrat zapored stal na odru veronske arene. Vsak koncert bo nekaj posebnega, nedvomno pa bo izstopal tisti, ki se bo odvil 25. septembra, na njegov 61. rojstni dan. Da bi olajšal pot mladim in perspektivnim italijanskim glasbenikom, ki jih bo osebno izbral, bo prestižni oder za dva večera (22. in 26. september) prepustil njim.

V sklopu letošnje turneje se bo Zucchero ustavil tudi pri nas, in sicer 8. oktobra. Takrat bodo v dvorani Stožice odmevale tako legendarne uspešnice, kot so Baila morena, Il Volo, Diamante in Senza una donna, kot tudi sveže skladbe iz albuma “Black Cat”.

Kakšen pa je tebi zadnji album italijanskega virtuoza? Povej nam v komentarju!

Zagotovi si svojo vstopnico!
Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Izdelki

Odgovori