Kaj je pomnilnik? Kaj grafična kartica? In kaj procesor?

RAM (Random Access Memory)?

Po slovensko bralno-pisalni pomnilnik, je vrsta elektronskega pomnilnika. Podatke lahko vanj zapisujemo in jih beremo iz njega. Lahko ga imenujemo tudi delovni pomnilnik. Uporablja se v računalnikih in drugih digitalnih napravah. Več kot ima računalnik delovnega spomina oziroma RAM-a, hitreje bo deloval.

Za domačo rabo, če bomo uporabljali le internetne brskalnike in urejevalnike dokumentov (Word, Excel, Power Point …) je zadostna velikost pomnilnika okrog 2 gigabajta (2 – 4 GB). Računanik bo deloval brezhibno, nemoteno boste predvajali filme, glasbo, pregledvoali slike, urejali besedila in brskali po spletu. V kolikor pa želite na računalniku uporabljati bolj napredne programe (programe za video editiranje, programe za glasbeno produkcijo, slikovno urejanje …) bo potrebno imeti več delovnega pomnilnika, vsaj 6 ali več gigabajtov. Najzahtevnejše za računalniški pomnilnik pa so video igre. Novejše kot so igre, več delovnega pomnilnika za delovanje potrebujejo – razlog tiči v kvaliteti grafike in velikosti igre. Za “gejmerje” je potrebno razmisliti o vsaj 8 ali več gigabajtih delovnega pomnilinka. 

 

Grafična kartica?

Grafična kartica je strojna oprema oziroma del računalnika, ki skrbi za prikaz slike na zaslonu. Nekateri računalniki jo imajo integrirano na matični plošči, ostalim pa se dodaja preko razširitvenih rež. Brez grafične kartice računalnika ne bi mogli uporabljati, saj računalnik ne bi imel nobene opreme za predvajanje slike. Ko se vam grafična kartica pokvari ali ne deluje pravilno, se na zaslonu pojavijo čudne črte, ostrina in globina slike izgineta, delovanje računalnika pa je omejeno oz. v veliki meri onemogočeno. Grafično kartico prav tako poganja pomnilnik, od katerega je odvisno kako zahtevne grafične programe bomo lahko uporabjali. Za zahtevne programe kot so programi za video in glasbeno editiranje (Adobe Premier, After Effects, Photoshop …) in predvsem igranje grafično zahtevnih igric, so potrebne zmogljive grafične kartice z velikim delovnim pomnilnikom (vsaj 512 megabajtov ali več). 

Router?

Po slovensko usmerjevalnik, je naprava, ki pošilja podatkovne pakete med računalniškimi omrežji. Router je povezan z dvema ali več podatkovnimi linij iz različnih omrežij, tako lokalnih (LAN), kot prostranih (WAN). Med prenašanjem podatkovnih paketov preko spleta lahko pride paket do različnih omrežnih naprav, kot so strežnik, switch, hub, gateway, router. Paketi vsebujejo informacijo o naslovu, kamor morajo prispeti. Ko pride paket do usmerjevalnika, le ta prebere naslov in na osnovi internih routing tabel določi, kam naj se paket posreduje. Pravimo, da paket usmeri. Od tod ime usmerjevalnik.

Preverite še več informacij, cene in tehnične lastnosti routerjev! 

Spletni brskalnik?

Spletni brskalnik je računalniški program, ki med drugim omogoča tudi dostop do svetovnega spleta. Z njegovo pomočjo lahko dostopate do informacij in vsebin na internetu, kjer dokumenti vsebujejo slike, zvok ter video in hipertekstovne povezave do drugih dokumentov. Trenutno najbolj razširjeni brskalniki so Microsoft Internet, Mozilla Firefox, Explorer,Safari, Opera, Google Chrome itd.

pomočnik za izbiro

Ostale komponente in dodatki:

 

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori