Če vam likanje predstavlja eno izmed tistih opravil, ki se ga izogibate v velikem krogu, preberite 5 novih načinov likanja ter izberite tistega, ki ustreza vašemu življenjskemu slogu.

Likanje oblačil je eno izmed tistih opravil, ob katerem večino ljudi zaboli glava in bi delo najraje prepustili komu drugemu. Glavobol se še poveča, ko se že na tako prevelikem kupu oblačil znajdejo tkanine, ki potrebujejo posebno pozornost pri odstranjevanju gub. Predvsem likanje tkanin, kot sta svila in poliester potrebujejo posebno pozornost, saj se lahko z običajnimi likalniki ob nepazljivosti te kar hitro poškodujejo.

Če vam običajno likanje ne diši preveč ali vam zmanjkuje časa, obstaja kar nekaj alternativnih načinov za enostavno odstranjevanje gub na oblačilih.

5 nasvetov za odstranjevanje gub na oblačilih brez likalnikaEnostavno zravnajte oblačila s pomočjo pare.

Uporabite prho

Naj se sliši še tako smešno, ampak način, da obesite oblačila v kopalnico medtem ko pustite teči vročo vodo ali se tuširate, lahko odstrani tiste nadležne zmečkanine na tekstilu. Para, ki nastaja ob vroči vodi pomaga pri odstranjevanju gub. Edini pomanjkljivosti pri tej metodi sta, da je poraba vode velika in da lahko oblačila z enim napačnim pljuskom zmočite.

Namig: odlično se obnese na poslovnih potovanjih.

Uporabite stroj za sušenje perila

Nagubane dele oblačil rahlo namočite ter jih dajte v sušilni stroj na hitro sušenje. Bodite pozorni na to, da oblačila vzamete iz stroja, ko so še le ta vroča ter jih takoj obesite na obešalnik, da se zravnajo.

Uporabite stekleničko za pršenje vode

Vodo razpršite na del oblačila, kjer so gube, jo nežno vtrite, obleko položite na ravno podlago ter jo poskusite zravnati z nečim težkim, kot na primer s telefonskim imenikom. Bodite pozorni na to, da ne pritiskate predolgo, saj lahko s tem ustvarite nov set gub.

Uporabite posodo

Morda najbolj neobičajen, pa vendar zanimiv trik za odstranjevanje gub na oblačilih brez uporabe običajnega likalnika je uporaba navadne posode, v kateri običajno kuhate testenine. Zavrite vodo, jo izlijte ter dno posode uporabite na enak način kot likalnik.

Uporabite parni sistem za likanje tkanin

Najbližje likanju s pravim likalnikom, vendar mnogo lažje in hitreje, pa je uporaba uparjalnega sistema. Parni sistem bo iz vseh tkanin samo z nekaj potezami odstranil vse, še tako trdovratne gube. Z uparjalnim sistemom boste na najbolj učinkovit in enostaven način rešili večno zagato odstranjevanja gub iz tkanin.

Uparjalni sistem deluje tako, da se voda v rezervoarju segreje ter prične proizvajati paro, ki po cevi za paro potuje do držala, s katerim z drsenjem po površini oblačil enostavno zgladite zmečkanine. Pred pričetkom likanja katerekoli tkanine bodite pozorni na to, da se voda v rezervoarju popolnoma segreje. Delo opravljajte vedno v pokončni, vertikalni poziciji, saj lahko le tako zagotovite, da bo para pravilno tekla po cevi. Pri tem načinu lahko v namen likanja uporabite kar vodo iz pipe. Za vašo varnost, rok ne polagajte direktno pod paro ter pri delu uporabljajte rokavice za dodatno zaščito. Priporočljivo je, da se po uporabi rezervoar za vodo izprazni, s čimer preprečite nabiranje vodnega kamna.

Likanje oblačil še nikoli ni bilo enostavneje.

Prednosti parnih sistemov za likanje tkanin

  • Parni sistemi omogočajo varno likanje vseh vrst tkanin. Odlično se obnesejo tudi na občutljivih tkaninah, kot je svila,
  • K parnim sistemom za likanje tkanin so priložene rokavice za dodatno zaščito, s katero roko zaščitite med obdelavo s paro,
  • Plošča parnih enot pri nekaterih parnih sistemih za likanje tkanin je izdelana iz nerjavečega jekla XL, ki pripomore k hitrejšim rezultatom,
  • Večji parni sistemi za likanje tkanin imajo snemljiv zbiralnik za vodo, ki omogoča lažje polnjenje ter s posebnim vhodom za vodo zagotavlja tudi boljšo higieno,
  • Samostoječe parne sisteme za likanje tkanin odlikuje edinstvena funkcija “obesi in zakleni”, ki zaklene obešalnik z oblačilom ter tako zagotovi stabilnost in udobnejše likanje. Na snemljiv obešalnik lahko brez skrbi obesite obleke, srajce ali hlače,
  • Uparjalni sistemi imajo izjemno močan izpuh pare, ki vam omogoča, da samo v nekaj potezah zgladite vse gube,
  • Za najboljše rezultate na različnih vrstah oblačil, lahko pri teh sistemih izberete želeno raven pare,
  • Nekateri parni sistemi imajo možnost nastavitve načina ECO, ki omogoča varčevanje z energijo in hkrati zagotavlja isto kakovost rezultatov,
  • Za lažjo uporabo parnega sistema je ročaj ergonomsko oblikovan,
  • Nekateri uparjalni sistemi imajo priložene tudi nastavke, kot na primer nastavek za zgibe, s katerim lahko ustvarite popolne robove na plasiranih oblačilih.

Uparjalni sistem boste vzljubili tudi samo za odstranjevanje slabih vonjav iz vaših dragocenih oblačil. Ko se boste naslednjič znašli v dilemi, kako odstraniti tiste nadležne gube iz vašega najljubšega kosa oblačila ali boste hitro želeli poravnati poležane našitke in volančke, preizkusite nov način likanja ter zasijte v vaši opravi.

VIR: Philips Slovenija

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori