Letošnje leto je ponudilo kar nekaj zanimivosti, ki jih bo tehnološka prihodnost prinesla v naša življenja. Pripravili smo nabor nekaj najbolj atraktivnih naprav, ki počasi prihajajo na svetovna tržišča.

Pametna Google očala – Google Glasses 

Kot je pri Googlu že v navadi, s svojimi projekti ustavrja uporabne rešitve, ki so nepogrešljive za množice uporabnikov po vsem svetu. Začenši z brskalnikom, odjemalcem elektronske pošte Gmail, virtualno denarnico, storitvami v oblaku Drive in seveda z vsemi uporabnimi aplikacijami, programi in možnostmi. Googleov odvod Google X, sicer eden bolj varovanih projektov Googla, se zadnjih nekaj let primarno ukvarja s tremi tehnologijami:
– Googlovim avtomobilom brez fizičnega voznika, ki se je na testih že izkazal
– baloni, ki bi mobilni internetni signal prinesli tudi na območja, kjer si še pred časom nismo predstavljali, da bi to lahko bilo mogoče (Antarktika, Arktika, povsem odročni kotički sveta …)
– in seveda Google Glasses oziroma Googlova pametna očala

Google Glasses

Googlova očala predstavljajo prihodnost računalnikov in odmik od smernic, kot jih poznamo. Očala se nosijo povsem enako kot vsa ostala, vendar pa imajo v sebi vgrajen računalnik, ki ga upravljamo z zvočnimi – glasovnimi ukazi. Očala nam rezultate in zadetke iskanj prikazujejo na steklu, ki ga imamo pred očmi. Prototip in testne verzije je Google v svet poslal že leta 2012, kdaj pa naj bi se pričela tudi proizvodnja za običajne uporabnike, še ni natančno znano. V času od osnovne in prve različice očal je Google razvil že nekaj nadgradenj in posodobitev. V videu si lahko ogledate, kaj vse tehnologije pametnih očal prinaša in kako se bomo gledali v prihodnosti. 

Motorola projekt Ara

Motorola projekt AraZagotovo še pomnite, ko je poleti na različnih socialnih omrežjih, kot tudi širše po spletu zelo odmeven postal koncept pametnega telefona poimenova Phoneblock (telefon, ki bi bil sestavljen iz osnovne matične plošče, na kateri bi poljubno sestavljali telefon iz komponent, ki nam najbolj ustrezale), ki je miselno zavest o prihodnosti telefona premaknil stopnico više. Večen pametni telefon, ki mu menjamo zgolj strojno opremo, ko ta dotraja ali si zaželimo bolj kakovnoste. Motorola pametni telefon

Če je bil Phoneblock zgolj internetna ideja, ki ni prišla niti do izdelave prototipa, je ameriško podjetje Motorola celotno stvar vzelo precej bolj resno in napovedalo projekt Ara, ki v veliki meri predstavlja točno to, kar je kot prvi začel in želel Phoneblock. Ara bo brezplačna in odprta platforma za strojno opremo, ki se bo preprosto sestavila v povsem personaliziran pametni telefon. Vam ni všeč tipkovnica na zaslonih na dotik? Priključite fizično tipkovnico in pričnite s pisanjem svoje prve knjige. Vas moti hitra poraba baterije telefona? Priklopite večjo in zmogljivejšo, ki bo trajala dlje. Fotografije niso dovolj ostre in hitrost telefona počasi peša? Dodajte zmogljivejši delovni pomnilnik in kakovostnejšo kamero … možnosti bodo dejansko neomejene. Ker bo platforma brezplačna in odprta, lahko pričakujemo najrazličnejše dodatke, nove priključke, nadgradnje in inovativne rešitve. Prav tako bo to novo poglavje za vse inovativne in praktične razvijalce, ki so bili do sedaj prikrajšani pri izdelovanju strojne opreme. Prav tako si skoraj zagotovo lahko obetamo aplikacije, ki bodo takšen telefon delale še bolj učinkovit in zmogljivejši. 

Projekt Ara je Motorola predstavila 29. oktobra letos, kdaj pa naj bi se pojavili prvi prototipi in primerki za razvijalce in tiste, ki bodo napravo testirali v beta verziji, še ni znano. Vsekakor pa si lahko obetamo novo obdobje pametnih telefonov. 

Pametna ura

Pebble pametna ura

Skoraj zagotovo je tudi v Sloveniji že nekaj tistih, ki lastijo svojo pametno uro in jo dnevno povezujejo s svojim pametnim telefonom. Preporod in razmah v razvoju in priljubljenosti pametnih ur se je pričel lansko leto, ko se je kot ena prvih na crowdsourcing omrežju Kickstarter pojavila ura Pebble, katere ustvarjalci so iskali začetno investicijo v vrednosti 100.000 dolarjev. V mesecu dni so zbrali kar preko deset milijonov dolarjev in prve ure so bile poslane vsem podpornikom. Tudi velika podjetja so kaj kmalu uvidela tržno nišo. Tako so kot po tekočem traku pričeli tekmovati, kdo bo predstavil še boljši in zmogljivejši prototip pametne ure – Sony, Samsung, Motorola, Hyundai, LG in ostali. 

Glavna lastnost pametne ure je povezljivost s pametnim telefonom ali celo preostalimi pametnimi napravami. Ura v grobem principu deluje kot pametni telefon, tako nekateri modeli omgočajo pošiljanje sporočil, klicanje, merjenje utripa, razdalje, temperature. Prav tako jih večina omogoča prebiranje elektronske pošte, odjemanje obvestil družbenih omrežij kot so Facebook, Twitter, Foursquare … Nekatere so vodotesne tako v sladki kot slani vodi, spet druge pridejo v pestri paleti barv in oblik. Seveda, še vedno so to primarno ure, vseeno pa so lahko primerna dopolnitev ob hitrem tempu dela in odzivnosti. 

Pametna ura

Apple iPad Air – iPad 5

Tudi podjetje Apple se je odločilo pred letošnjo zimo predstaviti nadgradnjo obstoječih tabličnih računalnikov iPad. Predstavili so iPad Air, ki velja za najtanjši tablični računalnik na tržišču. Še 20 % tanjši od starejših bratov iPad 4, bo s 25-centimetrskim zaslonom in neverjetno resolucijo slike v razmerju kar 2048×1536 s 3,1 milijoni slikovnih točk zagotovo predstavljal naslednji mejnik pri oblikovanju in zmogljivosti tabličnih računalnikov. 

Apple ipad air

Posodobljen procesorski čip A7, ki deluje po načelu 64-bitnega procesorja, naj bi zmogljvost tabličnega računalnika iPad Air ponesel na nov, še višji nivo. Zmogljiva baterija, ki omogoča kar do 10 ur upravljanja s tablico brez polnjenja, pa je dodanta češnja na vrhu torte. Tablica je prišla na prodajne police v začetku letošnjega novembr. iPad Air poganja nadgrajeni Applov operacijski sistem iOS 7. Preberite več o novem iPad Air.

Upogljivi zasloni na pametnih napravah

pametni telefon z ukrivljenim zaslonomPrav tako letos predstavljeni ukrivljeni zasloni bodo v prihajajočem letu narekovali prihodnost pametnih telefonov, tabličnih računanlikov in ostalih naprav z zasloni. Čeprav ukrivljene zaslone iz sveta TV sprejemnikov že poznamo, pa bodo upogljivi zasloni mobilne tehnologije šli še korak ali dva dlje. Samsung za prihajajoče leto že obljublja prve pametne telefone, ki bodo vsebovali to napredno tehnologijo. 

Čeprav mnogi trdijo, da je upogljiv zaslon zgolj nova tržna poteza proizvajalcev mobilnih naprav, testi dokazujejo drugače. Ukrivljen zaslon naj bi opazno izboljšal izkušnjo gledanja slike, ta je zaradi upogiba, s čimer kljubuje učinkom naravne svetlobe, prav tako pa za svoje delovanje porablja manj energije, kar pomeni daljše delovanje baterije. 

3D tiskalniki 

3D printerČeprav je 3D tehnologija tiskanja za marsikoga povsem nova zadeva, je potrebno poudariti, da začetki 3D printerjev in printanja segajo že nekaj desetletij v preteklost. Natančneje v leto 1986, leta 1990 pa se je uporaba tudi širše razmahnila. Tehnologija se uporablja predsvem za prototipno proizvodnjo na področjih nakita, obutve, industrijskega oblikovanja, arhitekture, inženirstva in konstrukcije, avtomobilske, letalske in vesoljske industrije, dentalne in medicinske industrije, izobraževanja, geografskih informacijskih sistemov, gradbenega inženirstva in drugje. V zadnjem letu pa se pojavlja vse več in več 3D printerjev, ki omogčajo tudi zasebno – domačo uporabo. “Za kaj pa bi ga sploh lahko uporabljal?” se boste morda vprašali. Odgovorov je nešteto, tako kot možnosti, kaj je moč početi s tiskalniki. Si predstavljate, da poškodujete nosilec vašega TV sprejemnika, držalo otroškega vozička, najljubšo igračo vašega malčka in lahko to nadomestite? Radi sestavljate makete, puzzle ali ste zbiratelj različnih figuric. Vse to je mogoče s 3D tiskalniki in tehnologijo 3D printanja. 

Z vedno manjšimi, bolj zmogljivimi in cenovno dostopnejšimi 3D printerji se bo razširila tudi raznovstnost uporabe. 

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori