Vsako glasbilo ima svojo družino. Preverite kam spada.

Za izbiro glasbila je v prvi vrsti potrebno ugotoviti kateri instrument ima za nas lep zvok in v zvokih katerega inštrumenta uživamo, ko ga slišimo. Zatem je potrebno inštrument preizkusiti in videti ali se dobro počutimo ko ga imamo pod prsti, na ustih, v rokah. Najlažje je tovrstne odločitve sprejemati v poslovalnici sami, kjer se da veliko inštrumentov preizkusiti in videti, kakšne občutke nam vzbudijo.

Glede na način izvajanja (igranja) inštrumente ločimo v naslednje skupine:

  • Godala (violina, viola, violončelo, kontrabas …)
  • Pihala (piščali, flavte, oboe, klarineti …)
  • tolkala (bobni, tamburin, gongi, zvonci …)
  • trobila (trobenta, rog, pozavna, tuba  …)
  • brenkala (kitara, benjo, citre, harfe …)
  • glasbila s tipkami (sintetizator, klavir, čembalo, orgle, harmonij …)

V prvi vrsti je razlika v načinu in stilu igranja. Medtem ko se klasična kitara pretežno uporablja pri španski flamenco glasbi in se jo lahko igra zgolj s prsti, je akustična kitara veliko bolj raznolika. Uporablja se je od rock in vse do pop in country glasbe. Nanjo se lahko igra s prsti (obiranje) ali drsalkami za kitaro (trzalicami). Prav tako je očitna razlika v zvoku, ki ga posamezna kitara da od sebe. Zvok klasične kitare je bolj »topel« in manj prodoren, saj so strune klasične kitare najlonske. Strune pri akustični kitari so kovinske in temu primeren, prodornejši in glasnejši. Vrat pri klasični kitari je širši in ima debelejša polja. Prav tako se razlikujeta glavi kitar. Pri akustični kitari je (po navadi) glava zapolnjena in jo obdajajo kovinski navijalci za strune, medtem ko ima glava klasične kitare (pogosto) v njej praznine in jo obdajajo plastični navijalci za strune.

Medtem ko na akustično kitaro lahko namestimo tudi najlonske strune, na klasično NE SMEMO namestiti kovinskih strun. To bi namreč povzročilo zvitje vratu kitare in s tem njeno neuporabnost.

LASTNOSTI:

AKUSTIČNA KITARA

KLASIČNA KITARA

Najlonske IN kovinske strune?

DA

NE (samo najlonske)

Igranje z drsalko (trzalico)?

DA

NE

Primerna za začetnike?

DA

DA

Mehkoba strun?

NE

DA

Zvok?

Glasnejši, prodornejši (sploh pri igranju z drsalko)

Mehak, topel, neprodoren

Navijalci za strune?

Kovinski

Plastični

 

Na Facebook? Twitter? Po mejlu?

Odgovori